Monday, June 6, 2016

ΚΑΤΑΡΧΗΝ ΑΡΝΗΤΙΚΗ Η ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ


ΚΑΤΑΡΧΗΝ ΑΡΝΗΤΙΚΗ Η ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Διαβάσαμε στη “Ρομφαία”: 

"Το Οικουμενικό Πατριαρχείο προσπαθεί να δημιουργήσει μια δικτατορία στις σχέσεις με τις άλλες 13 Τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες, απορρίπτοντας σήμερα και την πρόταση της Ρωσικής Εκκλησίας για την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο" ανέφερε ο στο ΙΤΑΡ ΤΑΣΣ ο Διάκονος Βλαντιμίρ Βασιλίκ, Καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας της Αγίας Πετρούπολης.

Να αναφερθεί ότι η Ρωσική Εκκλησία μετά την απόφαση της Εκκλησίας της Βουλγαρίας να μην συμμετάσχει στην Αγία Σύνοδο, πρότεινε να γίνει μια έκτακτη συνεδρία στις 10 Ιουνίου προκειμένου να αποφανθούν οι Ορθόδοξες Εκκλησίες σχετικά με την σύγκληση της Πανορθοδόξου Συνόδου στις προκαθορισμένες ημερομηνίες, με βάση την απόφαση, την οποία θα λάβει η Διάσκεψη.

Όμως η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου με ανακοινωθέν, κάλεσε τις Εκκλησίες να συμμετάσχουν στην Αγία Σύνοδο όπως αυτό έχει αποφασισθεί.

Ο διάκονος Βλαντίμιρ σχολιάζοντας το σημερινό ανακοινωθέν, ανέφερε ότι "το Οικουμενικό Πατριαρχείο περιφρονεί υπεροπτικά Εκκλησίες και Προκαθήμενους, κάτι που είναι ενάντια στην ενότητα της Ορθόδοξης Εκκλησίας, δημιουργώντας έτσι μια εκκλησιαστική δικτατορία."

"Η Κωνσταντινούπολη θέλει να σφετεριστεί το δικαίωμα της οικουμενικής δικαιοδοσίας, δηλαδή το δικαίωμα να χαρίζει και να στερεί της αυτοκεφαλίας, με άλλα λόγια να διευθύνει οποιαδήποτε ορθόδοξη εκκλησία", είπε ο π. Βλαντίμιρ.

Κλείνοντας ο π. Βλαντιμίρ υπογράμμισε ότι τα κείμενα είναι ημιτελή, αντιδογματικά, ενώ πολλές φράσεις κειμένων χρειάζονται αντικατάσταση που αφορούν σχέσεις της Ορθοδόξου Εκκλησίας προς τον υπόλοιπο Χριστιανικό κόσμο.”

Διαβάσαμε στο “Βήμα”:

“Επιμένει στις θέσεις του και στις απόψεις του το Πατριαρχείο Μόσχας. Έτσι παρά την ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, με την οποία καλούσε τους προκαθημένους των Ορθοδόξων Εκκλησιών να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίωνας, «υπουργός Εξωτερικών» του Πατριαρχείου Μόσχας, μιλώντας σε ρωσικό τηλεοπτικό σταθμό είπε ότι η προετοιμασία «της Μεγάλης Συνόδου διήρκεσε 50 χρόνια και δεν έχει ολοκληρωθεί διότι κάποιες Εκκλησίες δήλωσαν τη δυσαρέσκειά τους για κάποια κείμενα.

Και ήδη μία Ορθόδοξη Εκκλησία, η βουλγαρική, ανακοίνωσε ότι δεν θα συμμετάσχει, ενώ αναμένεται το ίδιο να πράξουν και άλλες δύο Εκκλησίες. Εάν επιλυθούν τα ζητήματα θα προχωρήσουμε, εάν δεν επιλυθούν δεν μπορούμε να προχωρήσουμε...

Υπάρχουν θέματα νομιμότητας, καθώς απαιτείται ομοφωνία στη λήψη των αποφάσεων στη Σύνοδο. Τι ομοφωνία θα υπάρξει αν λείπουν Εκκλησίες;» κατέληξε.”

Οι πρώτες ενδείξεις, λοιπόν, είναι ότι η Εκκλησία της Ρωσίας αντιδρά αρνητικά στην απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου η οποία καλεί τις Ορθόδοξες Εκκλησίες να προσέλθουν στη Σύνοδο της Κρήτης όπως έχει προγραμματιστεί.

Θα δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα επειδή υπάρχουν συγκεχυμένες πληροφορίες για τις πραγματικές προθέσεις διαφόρων Ορθοδόξων Εκκλησιών. Παραμένει ακόμη άγνωστο αν κάποιες Εκκλησίες μπλοφάρουν όταν λένε ότι δεν θα παραστούν στη Σύνοδο για να πετύχουν τις μεγαλύτερες δυνατές υποχωρήσεις υπέρ των θέσεων τους ή αν έχουν πάρει οριστική απόφαση να μη παραστούν στις εργασίες της Συνόδου.

Ούτως ή άλλως όμως είναι ήδη τραυματισμένη η εικόνα που εκπέμπει η ενότητα της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

No comments:

Post a Comment