Thursday, June 9, 2016

ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΝΑ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΟΔΟ


ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΝΑ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΟΔΟ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Βρισκόμαστε μια ανάσα πριν την προγραμματισμένη έναρξη των εργασιών της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου και το τοπίο εξακολουθεί να παραμένει θολό και ακαθόριστο. 

Αντικρουόμενες πληροφορίες προκαλούν σύγχυση στους πιστούς. Η Εκκλησία της Σερβίας δημοσιοποίησε επιστολή της στον Οικουμενικό Πατριάρχη με την οποία τον καλεί να αναβάλει τη σύγκληση της Συνόδου μέχρις ότου επιλυθούν οι υφιστάμενες διαφορές της Εκκλησίας της Αντιοχείας με την Εκκλησία των Ιεροσολύμων για τη δικαιοδοσία του Κατάρ και της Εκκλησίας της Ρουμανίας και της Εκκλησίας της Σερβίας για τη δικαιοδοσία της Ανατολικής Σερβίας. 

Παράλληλα επεσήμανε ότι πρέπει να απαντηθούν οι ανησυχίες που προβάλλει η Εκκλησία της Βουλγαρίας για θέματα πίστεως. 

Τέλος θέτει θέμα αναγνώρισης των Συνόδων ως Οικουμενικών που δικαίωσαν τον Μέγα Φώτιο και τον Άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά.

Το δίκαιο αίτημα της Εκκλησίας της Σερβίας για αναγνώριση των Η΄ και Θ΄ Οικουμενικών Συνόδων είναι εκ των ων ουκ άνευ για την αναγνώριση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου ως Οικουμενικής. Είναι απαράδεκτο να συνέλθει η Ορθοδοξία εν Συνόδω και να μην αναγνωρίσει την οικουμενικότητα αυτών των Συνόδων.

Αυτό που δεν είναι σαφές, όμως, είναι τι τελικά θα πράξει η Εκκλησία της Σερβίας. Και τούτο επειδή είναι ένα πράγμα να ζητά αναβολή της Συνόδου και διαφορετικό να αποφασίσει οπωσδήποτε να μη παραστεί στις εργασίες της αν τελικά εμμείνει ο Παναγιότατος στη σύγκλησή της.

Το ίδιο φυσικά ισχύει για όλες τις Εκκλησίες που ζητούν αναβολή της.

Τις τελευταίες μέρες δηλώσεις εξεχόντων εκπροσώπων του Οικουμενικού Πατριαρχείου μιλούν για παρασκηνιακές κινήσεις οι οποίες θα οδηγήσουν τελικά όλες τις Εκκλησίες στην Πανορθόδοξη Σύνοδο. Αληθεύει αυτός ο ισχυρισμός; Άγνωστο, ενώ σήμερα Παρασκευή 10 Ιουνίου, αναμένεται η απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Γεωργίας.

No comments:

Post a Comment