Wednesday, June 8, 2016

ΑΝΤΙΦΑΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΟΔΟ


ΑΝΤΙΦΑΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΟΔΟ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Ενώ η ημέρα έναρξης των εργασιών της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου πλησιάζει το τοπίο εξακολουθεί να είναι ομιχλώδες. Αντιφατικές πληροφορίες από κορυφαίους εκκλησιαστικούς παράγοντες εκπέμπουν εντελώς διαφορετικά μηνύματα. 

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Γαλλίας Εμμανουήλ, κορυφαίος Ιεράρχης του Οικουμενικού Θρόνου, διαβεβαιώνει ότι όλα εξελίσσονται ομαλά και ότι ο Πατριάρχης Βουλγαρίας Νεόφυτος σκέφτεται να αναθεωρήσει την απόφασή του να μη παραστεί στη Σύνοδο.

Η Εκκλησία της Αλβανίας, της Κύπρου και της Ρουμανίας επαναβεβαίωσαν ότι θα προσέλθουν στις εργασίες της Συνόδου.

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Γεωργίας θα συνεδριάσει την Παρασκευή, ενώ η Εκκλησία της Σερβίας βρίσκεται σε αναμονή.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας, όμως, σε συνέντευξή του, τόνισε:  

«Η Σύνοδος προετοιμαζόταν για 55 χρόνια συνολικά. Και όπως διαφαίνεται σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί αυτή η προετοιμασία, διότι Εκκλησίες τινες εκφράζουν δυσαρέσκειά τους για την πορεία προετοιμασίας της Συνόδου. Ενώ μία ολόκληρη Εκκλησία, η Ορθόδοξη Εκκλησία της Βουλγαρίας, έχει ήδη δηλώσει την μη συμμετοχή της. Πιθανόν είναι ότι και δύο άλλες Εκκλησίες θα δηλώσουν σήμερα τη μη συμμετοχή τους: εκείνες της Αντιοχείας και της Σερβίας.

Υποβάλαμε πρόταση στον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως να συγκληθεί η Προσυνοδική Διάσκεψη προς διευθέτηση όλων των ζητημάτων, τα οποία προέκυψαν, και αποτελούν λόγο οι Εκκλησίες μία μετά την άλλη αρνούνται να συμμετάσχουν στη Σύνοδο. Εάν λυθούν τα θέματα αυτά, η Σύνοδος θα πραγματοποιηθεί, εάν δεν λυθούν, καλύτερα ίσως τότε να αναβληθεί.

Για μας είναι σημαντικό αυτή η Σύνοδος να εκφράζει ενότητα και ομοφροσύνη και να μην υπάρχουν μέσα σ΄αυτή δυσάρεστες εκπλήξεις για τις Ορθόδοξες Εκκλησίες.

Οι αποφάσεις στη Σύνοδο να λαμβάνονται διά συναινέσεως, δηλαδή ομοφώνως. Και αυτό δεν σημαίνει μια απλή συμφωνία όλων των παρόντων στην αίθουσα επί δηλώσεων ή κειμένων τινων. Για μας σημαίνει ότι όλες οι Εκκλησίες θα πρέπει να δηλώσουν ότι συμφωνούν επί του περιεχομένου του κειμένου.

Σε περίπτωση κατά την οποία έστω και μία Τοπική Ορθόδοξη Εκκλησία, ή δυό, ή τρεις Εκκλησίες απουσιάζουν από τη Σύνοδο, αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει ομοφωνία. Θα είναι νόμιμη αυτή η Σύνοδος και θα δεχθεί τις αποφάσεις τις η Εκκλησία η οποία δήλωσε τη μη συμμετοχή της όχι για τεχνικούς αλλά για κεφαλαιώδους σημασίας λόγους;”

Ελπίζουμε να ξεκαθαρίσει σύντομα η εικόνα και προσευχόμαστε προπαντός η Πανορθόδοξη Σύνοδος να αποδειχθεί όντως Αγία και Μεγάλη με τις κατά Θεόν αποφάσεις που θα λάβει.

Αυτό που μετρά πάνω από όλα είναι οι αποφάσεις της να είναι σύμφωνες με την πίστη της Εκκλησίας και να μη προσδίδει εκκλησιαστικότητα στους αιρετικούς Παπικούς, Προτεστάντες και Μονοφυσίτες.

No comments:

Post a Comment