Saturday, June 11, 2016

ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ


ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Διαβάσαμε στο ιστολόγιο “Θρησκευτικά”:

“Έκτακτη σύγκληση της Ιεράς Συνόδου του Εκκλησίας της Ρωσίας θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 13 Ιουνίου 2016. Η Σύνοδος θα εξετάσει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί γύρω από τη Μεγάλη Σύνοδο μετά μάλιστα από τις οριστικές αποφάσεις άλλων Ορθοδόξων Εκκλησιών να μη συμμετάσχουν σε αυτήν.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι αποφάσεις της Ρωσικής Εκκλησίας καθώς τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και είναι ξεκάθαρο ότι θα υπάρξουν οριστικές αποφάσεις.

Σε κάθε περίπτωση στο Πατριαρχείο Μόσχας υπάρχει δυσφορία από την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου να απορρίψει την πρόταση της Ρωσίας για σύγκληση Προσυνοδικής Συνόδου που θα επιχειρούσε επίλυση των διαφορών ώστε να υπάρξει συμμετοχή όλων των Εκκλησιών στη Μεγάλη Σύνοδο.”

Τη Δευτέρα, λοιπόν, θα ληφθούν οι καίριες αποφάσεις από τη Ρωσική Εκκλησία. Θα μάθουμε αν τα βήματα της Εκκλησίας της Ρωσίας θα οδηγηθούν στην Κρήτη ή αν θα υπάρξει αποχή από τις εργασίες της Πανορθόδοξης Συνόδου.

Στο μεταξύ δεν είναι σαφές αν οι Εκκλησίες που ζήτησαν αναβολή της Συνόδου θα απόσχουν τελικά απο τις εργασίες της ή αν θα πάνε και θα καταθέσουν στα πρακτικά τη διαφωνία τους.

Είναι φανερόν ότι πολλές από αυτές αναμένουν την απόφαση της Εκκλησίας της Ρωσίας για να καθορίσουν την τελική στάση τους.

Προσευχόμαστε η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος -ασχέτως του πόσες Εκκλησίες συμμετάσχουν σ’ αυτή- να μελωδήσει εναρμόνιο μέλος ορθοδόξου θεολογίας. Παρακαλούμε το Θεό να φωτίσει τους ιεράρχες που θα συμμετάσχουνν σ’ αυτήν να αποβάλουν από τα κείμενα της ε΄ Προσυνοδικής Διάσκεψης όλα τα σημεία που εκκλησιαστικοποιούν τους αιρετικούς Παπικούς, Προτεστάντες και Μονοφυσίτες για να αποδειχθεί η Σύνοδος στην πράξη Αγία και Μεγάλη.

No comments:

Post a Comment