Wednesday, June 1, 2016

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΚΥΡΙΛΛΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΑΝΑΓΙΟΤΑΤΟ


ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΚΥΡΙΛΛΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΑΝΑΓΙΟΤΑΤΟ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Ο Μακαριότατος Πατριάρχης Ρωσίας Κύριλλος απέστειλε επιστολή στον Παναγιότατο κ. Βαρθολομαίο με την οποία του ζητά να ξεκαθαρίσει δύο πράγματα ως απαραίτητες προυποθέσεις για να προσέλθει στην Πανορθόδοξη Σύνοδο.

Και τα δύο θέματα αφορούν τη χωροταξία της Συνόδου. Οι σύνεδροι, επιμένει ο Μακαριότατος Μόσχας, πρέπει να κάθονται στο χώρο της Ακαδημίας της Κρήτης με τέτοιο τρόπο ώστε να μη δίνεται η λανθασμένη εντύπωση ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης είναι ο Πάπας της Ανατολής αλλά ο πρώτος μεταξύ ίσων. Ο Μακαριότατος Μόσχας απαιτεί επίσης να τηρηθεί η ίδια πρακτική και στην τράπεζα. Όλοι οι οι Προκαθήμενοι πρέπει να κάθονται στο ίδιο τραπέζι.

Το δεύτερο θέμα που θέτει ο Μακαριότατος Μόσχας είναι της τοποθέτησης των ετερόδοξων παρατηρητών στη Σύνοδο. Ο Μακαριότατος ζητά να μη τοποθετηθούν σε θέση ώστε να δίνεται η λανθασμένη εντύπωση ότι είναι μέλη της Πανορθόδοξης Συνόδου για να μη δικαιωθούν όλοι όσοι μιλούν για οικουμενιστική σύνοδο.

Ας διορθωθούν, λοιπόν, οι ορθές επισημάνσεις που επισημαίνει ο Μακαριότατος Μόσχας. 

Ας ελπίσουμε ότι κατά τη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου το Πατριαρχείο Μόσχας δεν θα περιοριστεί μόνον σ’ αυτές τις παρατηρήσεις αλλά ότι προπαντός θα επιμείνει η Πανορθόδοξη Σύνοδος να μη προσδώσει εκκλησιαστικότητα στους αιρετικούς με κανένα από τα κείμενα που θα εγκρίνει. Διαφορετικά θα συγκαταριθμηθεί στις ληστρικές συνόδους της Εκκλησίας ενώ όσοι επίσκοποι υπογράψουν τις αποφάσεις της θα ατιμάσουν εσαεί το όνομά τους.

No comments:

Post a Comment