Wednesday, June 1, 2016

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ ΚΑΙΡΙΟ ΠΛΗΓΜΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΝΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ


Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ ΚΑΙΡΙΟ ΠΛΗΓΜΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΝΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Διαβάσαμε στη “Ρομφαία”:

“Ξεκάθαρο ''όχι'' στη συμμετοχή της στην Πανορθόδοξη αποφάσισε πριν λίγα λεπτά, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της Romfea.gr, η Ορθόδοξη Εκκλησία της Βουλγαρίας αν δεν μετατεθεί χρονικά!

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Βουλγαρίας με απόφασή της καλεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο να μεταθέσει την διενέργεια της Πανορθόδοξης Συνόδου στην Κρήτη ''διαφορετικά δε θα λάβει μέρος''.

Και αυτό γιατί η Εκκλησία της Βουλγαρίας εκτιμά ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος προετοιμασίας και να μελετηθούν τα κείμενα και οι προτάσεις Της για τις οποίες δεν έχουν λάβει καμία απάντηση.

Οι Ιεράρχες της Βουλγαρίας δηλώνουν κατηγορηματικά στη Romfea.gr πως είναι αποφασισμένοι να μην μετάσχουν αν δεν δουν πρόοδο στην επίλυση των αιτημάτων τους.”

Παραθέσαμε την είδηση ακριβώς όπως την παρουσίασε η “Ρομφαία” και αναμένουμε περαιτέρω πληροφόρηση για το θέμα πριν σχολιάσουμε εν εκτάσει την απόφαση της Εκκλησίας της Βουλγαρίας.


Για το ίδιο θέμα το ιστολόγιο “Ακτίνες” μας πληροφορεί:

“Κατά τη σημερινή συνεδρίαση 01.06.2016 της Ιεράς Συνόδου της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, έγιναν διεξοδικές συζητήσεις σχετικά με θέματα που σχετίζονται με τη σύγκληση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας, 16 έως 26 Ιουνίου 2016 στην Κρήτη.

Για την Πανορθόδοξη Σύνοδο η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να μη λάβει μέρος αν οι βουλγαρικές προτάσεις για θεματικές και οργανωτικές αλλαγές  δεν γίνουν σεβαστές.

Μεταξύ άλλων η Ιερά Σύνοδος κάνει λόγο,  για ελλείψεις στο ζήτημα των σχέσεων με το σύγχρονο κόσμο που έχουν σύγχρονο ενδιαφέρον, για διαφωνίες αρκετών Αυτοκεφάλων Εκκλησιών για κείμενα που χρειάζεται περισσότερος χρόνος προετοιμασίας για να μελετηθούν, ενώ γίνεται λόγος για χωροταξικό πρόβλημα και την ακατάλληλη θέση των παρατηρητών και επισκέπτων στη Σύνοδο και  τέλος ζητείται να ξεκαθαριστεί και το οικονομικό θέμα αφού γίνεται λόγος για σημαντικά και αδικαιολόγητα έξοδα σε περίπτωση συμμετοχής στη Σύνοδο.

Μετά από ψηφοφορία η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε ομόφωνα:

Να μη λάβει μέρος στην Πανορθόδοξη της Κρήτης στην περίπτωση που δε μετατεθεί η τέλεσή της και πως είτε δε θα γίνει το διάστημα 16-26 Ιουνίου 2016 είτε η Εκκλησία της Βουλγαρίας δε θα λάβει μέρος.”

Εκείνο που μπορούμε να πούμε τώρα είναι ότι η τυχόν μη συμμετοχή της Εκκλησίας της Βουλγαρίας είναι αμφίβολο αν θα τινάξει στον αέρα την Πανορθόδοξη. Ίσως μεγαλύτερο πλήγμα θα ήταν αν πήγαινε η Εκκλησία της Βουλγαρίας στην Πανορθόδοξη Σύνοδο και αν αρνείτο να επικυρώσει και να προσυπογράψει τυχόν αντορθόδοξες αποφάσεις της.

Θα επανέλθουμε, συν Θεώ, όταν υπάρξει περαιτέρω πληροφόρηση.

No comments:

Post a Comment