Thursday, June 9, 2016

ΣΧΟΛΙΟ ΣΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ π. Ι. ΧΡΥΣΑΥΓΗ ΣΤΟ «ΚΡΟΥΞ»


ΣΧΟΛΙΟ ΣΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ π. Ι. ΧΡΥΣΑΥΓΗ ΣΤΟ «ΚΡΟΥΞ»

Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού
=====

Ο αρχιδιάκονος π. Ιωάννης Χρυσαυγής, σύμβουλος του Οικουμενικού Πατριάρχη, έδωσε συνέντευξη για την Πανορθόδοξη Σύνοδο στον Τζων Άλλεν (ιστολόγιο «Κρουξ»).

Εκεί, μεταξύ άλλων, ο Ιερολογιώτατος αναφέρει: «Αν μια ή περισσότερες Εκκλησίες δεν παρίσταται  ή αποσυρθεί κατά τη διάρκεια της Συνόδου ή δεν είναι παρούσα και δεν ψηφίσει όλες οι αποφάσεις που θα ληφθούν, εξακολουθούν να ισχύουν και είναι δεσμευτικές για όλες τις Εκκλησίες». 

Δεν μπορούμε να συμμερισθούμε τις πιο πάνω απόψεις του Ιερολογιώτατου διότι: α.) Πού ξανακούστηκε τέτοιος καταναγκασμός και τέτοια τάση επιβολής κι άκρατου ετσιθελισμού; Ο Ιερολογιώτατος μιλά, και να με συγχωρέσει, σαν επιλοχίας κι όχι σαν ευπαίδευτος Θεολόγος. 

β.) Από την άλλη δεν άκουσε -να το πιστέψω;- ότι ακόμη και ομόφωνες αποφάσεις Συνόδων τίθενται ενώπιον του λαού του Θεού, ήγουν του χριστεπωνύμου πληρώματος, που έχει τον τελικό λόγο; Δεν του λέει τίποτε η απόφαση των Πατριαρχών της Ανατολής του 1848; Γιατί μας αναγκάζει να του θυμίσουμε την τύχη των Συνόδων του 449 (ληστρική της Εφέσου), του 774 της Ιέρειας και του 1438-39 (Φερράρας –Φλωρεντίας); 

Σημειώνει επίσης στη συνέντευξή του, ότι οι Εκκλησίες που δεν θα συμμετάσχουν (δηλαδή η Βουλγαρική, η της Αντιοχείας και σήμερα η Σερβική) θα «αυτό-περιθωριοποιηθούν». Δυσκολεύομαι τα μέγιστα να εννοήσω τι κρύπτεται κάτω από τον νεοπαγή αυτόν όρο. Δηλαδή θα απομονωθούν μέχρι να υπογράψουν τα τεκταινόμενα στο Κολυμβάριο Χανίων; Θα τους επιβληθούν «κανονικά» επιτίμια; Είμαι περίεργος να ακούσω τι θα πουν και τι θα πράξουν επί τούτου, οι υπέρμαχοι της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου.

Για τις σχέσεις Ορθοδοξίας και Παπισμού ανέφερε: «Οι σχέσεις με την Καθολική Εκκλησία παραμένουν ένα επίμαχο θέμα εντός ορισμένων Ορθοδόξων Εκκλησιών καθώς μερικές (Εκκλησίες) ανησυχούν όταν ένας ηγέτης συναντά τον Πάπα π.χ. «ξεπουλά ή προδίδει» την πίστη». Ώστε, ιερολογιώτατε, ο εκπεσών Παπισμός με τις μύριες κακοδοξίες αποτελεί την «Καθολική Εκκλησία»; Και αυτά που υπάρχουν στο Σύμβολο της πίστεως είναι ψιλά γράμματα; Είναι φυσικό να υπάρχει εύλογη ανησυχία όταν ετοιμάζεστε με την υλοποίηση του άρθρου 6 της Συνάξεως των Προκαθημένων να μετατρέψετε σε «Εκκλησία» τον Παπισμό, αλλά και όλο το παρδαλό πλήθος των Προτεσταντικών αιρέσεων και τους Μονοφυσίτες. Βεβαίως είναι ξεπούλημα της πίστης η παραδοχή ότι ο Παπισμός αποτελεί την «αδελφήν Εκκλησίαν της πρεσβυτέρας Ρώμης». Ιερολογιώτατε: Αυτά που υποστηρίζετε, φροντίστε να ακολουθούν τη διαχρονική γραμμή των αγίων Πατέρων. Διαφορετικά «αέρα δέρετε και εις πίθον αντλείτε Δαναΐδων».

No comments:

Post a Comment