Wednesday, October 1, 2014

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ Β΄ ΚΑΙ Η ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΝΕΩΝ ΒΟΗΘΩΝ ΕΠΙΣΚΟΠΩΝ


Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ Β΄ ΚΑΙ Η ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΝΕΩΝ ΒΟΗΘΩΝ ΕΠΙΣΚΟΠΩΝ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Στο ιστολόγιο “Εξάψαλμος” του κ. Σωτήρη Τζούμα, διαβάσαμε μια πολύ ανησυχητική πληροφορία που αφορά την επιδίωξη τριών Μητροπολιτών να αποκτήσουν βοηθούς επισκόπους.

Πρόκειται για εντελώς απαράδεκτη επιδίωξη η οποία δεν έχει κανένα απολύτως έρεισμα στην παράδοση της Εκκλησίας.

Ο επίσκοπος είναι “ο νυμφίος” της επισκοπής που ποιμαίνει σύμφωνα με τη θεολογία της Εκκλησίας. Επομένως ο βοηθός επίσκοπος τι είναι; Ο βοηθός σύζυγος;

Οι Κανόνες των Οικουμενικών Συνόδων επιτρέπουν τη χειροτονία μόνον χωρεπισκόπων. Οχι βοηθών επισκόπων. Οπως ισχύει μέχρι σήμερα στην Εκκλησία της Κύπρου. 

Ο θεσμός των βοηθών επισκόπων, που εισήχθη στην Εκκλησία της Ελλάδας επί Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Α΄ για να δοθεί μάλιστα στον Ιάκωβο Βαβανάτσο, πρέπει οπωσδήποτε να καταργηθεί.

Εξαρση εκλογής βοηθών επισκόπων παρατηρήθηκε επί Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου Α΄(Κοτσώνη), ο οποίος -ως γνωστόν- αν και Καθηγητής του Κανονικού Δικαίου, πολύ λίγο σεβασμό έδειξε προς τους Ιερούς Κανόνες.

Το κακό, όμως, με τη μαζική χειροτονία βοηθών επισκόπων έφτασε στο απόγειό του επί ημερών του σημερινού Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου Β΄, ο οποίος μετέτρεψε την Σύνοδο της Ιεραρχίας σε βιομηχανική μονάδα παραγωγής βοηθών επισκόπων.

“Το αξίωμα του επισκόπου δεν είναι μετάλλιο”, έλεγε ο μακαριστός Γέροντας Επιφάνιος Θεοδωρόπουλος.

Είναι εντελώς απαράδεκτο Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδας -και μάλιστα παραδοσιακοί Μητροπολίτες όπως οι Μητροπολίτες Γλυφάδος, Πατρών και Ηλείας- να ζητούν τη χειροτονία βοηθών επισκόπων για τις Μητροπόλεις που ποιμαίνουν.

Ευχόμαστε ότι ο Μακαριότατος και η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος θα αρνηθούν κατηγορηματικά την εκλογή νέων βοηθών επισκόπων. 

Οι πληροφορίες που δίνει ο κ. Τζούμας, σε σχετικά πρόσφατα άρθρα του που αφορούν τις επικείμενες εκλογές αρχιερέων στην Εκκλησία της Ελλάδος, πολύ λίγα περιθώρια αισιοδοξίας αφήνουν ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος προτίθεται να δείξει σεβασμό προς τους Ιερούς Κανόνες της Εκκλησίας για τη χειροτονία νέων βοηθών επισκόπων.  

Αν ορισμένοι βοηθοί επίσκοποι εκλεγούν στις κενές Μητροπόλεις, μας πληροφορεί ο κ. Τζούμας, θα χειροτονηθούν άλλοι στη θέση τους.!!! Λες και υπάρχουν λίγοι τώρα και έτσι πρέπει να προστεθούν περισσότεροι!!!

Αλλά γιατί δίνεται το αξίωμα του επισκόπου σε κάποιο άγαμο κληρικό που προίσταται μιας Υπηρεσίας της Εκκλησίας;

Σε τι ακριβώς βοηθά για να επιτελέσουν καλύτερα τα καθήκοντά τους τον υπεύθυνο των οικονομικών υπηρεσιών της Εκκλησίας της Ελλάδος, ή τον εκπρόσωπο της Εκκλησίας της Ελλάδος στις Βρυξέλλες ή τον Διευθυντή της Αποστολικής Διακονίας ή τον Αρχιγραμματέα της Συνόδου λ.χ. η χειροτονία τους σε επίσκοπο;

Η απάντηση φυσικά είναι ότι το επισκοπικό αξίωμα σε απολύτως τίποτα δεν τους βοηθά να επιτελέσουν καλύτερα τα καθήκοντά τους.

Απλά δίνεται σαν μετάλλιο για να ικανοποιηθεί η επιθυμία ορισμένων άγαμων κληρικών να χειροτονηθούν επίσκοποι, για να κρατηθούν ισορροπίες και για να συγκροτηθούν συμμαχίες στην Ιεραρχία και last but not least παρέχει τη δυνατότητα να συμμετέχουν περισσότεροι αρχιερείς σε πολυαρχιερατικά συλλείτουργα.!!!

Ωραία κριτήρια για τη χειροτονία επισκόπων.!

No comments:

Post a Comment