Monday, October 6, 2014

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΒΟΛΟΚΟΛΑΜΣΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΟΔΟ



ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΒΟΛΟΚΟΛΑΜΣΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΟΔΟ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
======

Διαβάσαμε, στη Romfea.gr, το ακόλουθο ρεπορτάζ του Αιμίλιου Πολυγένη:

“Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Ειδικής Προπαρασκευαστικής Επιτροπής της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Δυναμική ήταν η παρέμβαση του εκπροσώπου του Πατριαρχείου Μόσχας, Σεβ. Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίωνα:

«Η μέλλουσα Σύνοδος δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται Οικουμενική και δεν εξισώνεται με τις Επτά Οικουμενικές Συνόδους, επί των οποίων στερεώνεται όλη η αγία μας Ορθόδοξη πίστη».

Ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ επίσης ευχήθηκε η Πανορθόδοξη Σύνοδος, «να αποτελέσει σταθμό που θα ενώσει τις Εκκλησίες μας, να βοηθήσει τη διαλεύκανση των κοινών θέσεων επί ορισμένων ζητημάτων της σύγχρονης πραγματικότητας, τα οποία είναι μέσα στην ημερήσια διάταξη της μελλούσης να συνέλθει Συνόδου».

«Γι’ αυτό η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας αποδίδει μεγάλη σημασία στη διαδικασία προπαρασκευής της Συνόδου και κρίνει σημαντικό το έργο της Ειδικής Επιτροπής, η οποία θα ασχοληθεί με την αναθεώρηση των παλαιότερα συνταχθέντων κειμένων με τη σκέψη ότι χρήζουν όχι μόνο επιμελείας, αλλά και σοβαρών τροποποιήσεων, οι οποίες πράγματι θα επικαιροποιήσουν τα εν λόγῳ κείμενα».

Ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας επίσης εξέφρασε βαθιά λύπη γιά την απουσία αντιπροσωπείας της Ορθοδόξου Εκκλησίας Τσεχίας και Σλοβακίας:

«Αν δεν προκληθεί η Εκκλησία της Τσεχίας τυγχάνει αδύνατη η δέουσα εφαρμογή της αποφάσεως της Συνάξεως των Προκαθημένων των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών στην Κωνσταντινούπολη, περί της κατά το στάδιο προπαρασκευής της Πανορθοδόξου Συνόδου λήψεως κάθε αποφάσεως βάσει της συναινέσεως των αντιπροσωπειών των ισότιμων αυτοκεφάλων κατά τόπους Εκκλησιών.»

Νομίζω ότι ο Σεβ. Βολοκολάμσκ είναι απολύτως ξεκάθαρος. ΄Η θα προσκαλέσετε την Εκκλησία της Τσεχίας και Σλοβακίας ή η Μεγάλη Σύνοδος δεν θα πραγματοποιηθεί!!!

Ξεκαθάρισε, επίσης, ότι η μέλλουσα να συνέλθει Σύνοδος δεν θα είναι Οικουμενική με την έννοια που είναι οι επτά Οικουμενικές σύνοδοι.

Ασφαλώς και δεν θα είναι Οικουμενική και προπαντός -σε καμία περίπτωση- δεν θα αναγνωριστεί ποτέ ως Ογδοη Οικουμενική.

Καμία Σύνοδος δεν αυτοανακηρύσσεται Οικουμενική. Αν θα συγκαταριθμηθεί ως Οικουμενική θα το αναγνωρίσει εκ των υστέρων η συνείδηση της Εκκλησίας.

Δεν θα είναι όμως Οικουμενική η μέλλουσα να συνέλθει Σύνοδος προπαντός επειδή θα ασχοληθεί με τον ηδύοσμο και τον άνηθον και θα αφήσει εκτός συζήτησης τα βαρύτερα του νόμου.

Αγώνες για το πρωτείο θα δούμε να συζητούνται, εθνοφυλετικές εξάρσεις θα μας γελοιοποιήσουν στα μάτια των ετεροδόξων και των αλλοθρήσκων και παντοειδή φαινόμενα πλήρους εκκοσμίκευσης. Φανφάρες, δείπνα, συμπόσια, αστακομακαρονάδες, καμπανίτης οίνος, χαβιάρι, φωτογραφικά στιγμιότυπα, ανθοδέσμες, μηνύματα αρχηγών κρατών και θρησκευτικών ομάδων και παρόμοια ευτελή. Αφήνω πια τι πολυπατριαρχικά συλλείτουργα θα τελεστούν!

Γι’ αυτά συνέρχονται οι Οικουμενικές Σύνοδοι;

Η μέλλουσα να συνέλθει Μεγάλη Σύνοδος ποτέ δεν θα αναγνωριστεί ως η όγδοη Οικουμενική Σύνοδος, επειδή καμία Σύνοδος που θα συνέλθει ως οικουμενική δεν θα είναι οικουμενική εκτός αν αναγνωρίσει επίσημα ως Οικουμενικές τις Συνόδους που δικαίωσαν τον Μέγα Φώτιο και τον Αγιο Γρηγόριο τον Παλαμά.

Η Εκκλησία της Ρωσίας πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία ώστε οι Οικουμενικές -στη συνείδηση της Εκκλησίας- Σύνοδοι του Μεγάλου Φωτίου και του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά να αναγνωριστούν και επίσημα Οικουμενικές και να καταδικαστεί ως δεινή αίρεση ο Οικουμενισμός.

No comments:

Post a Comment