Thursday, October 16, 2014

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΜΕΓΑΡΩΝ


ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΜΕΓΑΡΩΝ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Διαβάσαμε, στο ιστολόγιο “Θρησκευτικά”, το ακόλουθο απόσπασμα από άρθρο του κ. Γ. Παπαθανασόπουλου:

“Κατά Αρχιερείς ενδιαφέρον ο Αρχιεπίσκοπος έδειξε για τις κοντινές στην Αθήνα Μητροπόλεις Μεγάρων και Νέας Ιωνίας. Στη Μητρόπολη Μεγάρων εξελέγη με άνετη πλειοψηφία ο Αρχιμανδρίτης Κωνσταντίνος Γιακουμάκης. Στο βιογραφικό του, αναφέρεται ότι «υπηρέτησε στην ενορία της Αγίας Αικατερίνης Πετραλώνων και ότι υπηρετούσε στο ιδιαίτερο γραφείο του Αρχιεπισκόπου στην Ιερά Σύνοδο. Επίσης από σπουδές ότι «φοίτησε στη Ριζάρειο Εκκλησιαστική Σχολή Αθηνών, στην Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή Αθηνών και στη Θεολογική». Σημειώνεται ότι  δεν γράφεται, όπως στη Ριζάρειο και στην Ανωτέρα Εκκλησιαστική, περί ποιας Θεολογικής Σχολής πρόκειται, κάτι που, αν δεν είναι τυχαία παράλειψη, προκαλεί εύλογα ερωτηματικά.

Ανθυποψήφιος του Κωνσταντίνου Γιακουμάκη ήταν ο Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Παπαθανασίου, διευθυντής του ιδιαιτέρου γραφείου του Αρχιεπισκόπου στην Ιερά Αρχιεπισκοπή και ιεροκήρυκας στον Καθεδρικό Ναό των Αθηνών. Στο ανακοινωθέν της Αρχιεπισκοπής, της 21ης Μαΐου 2010, περί του διορισμού του στη θέση του διευθυντού του ιδιαιτέρου γραφείου του Αρχιεπισκόπου, αναφέρεται: «Ο π. Χρυσόστομος γεννήθηκε το 1950 στην Αθήνα. Σπούδασε Νομικά και Θεολογία στην Αθήνα, στο Παρίσι και στη Γενεύη. Είναι διδάκτωρ Νομικής και Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και ιεροκήρυκας του Καθεδρικού Ναού των Αθηνών». Στο ιντερνέτ και στο όνομα Χρυσόστομος  Παπαθανασίου υπάρχουν δεκάδες καταχωρίσεις: ομιλίες, εκπροσωπήσεις του Αρχιεπισκόπου, άρθρα. Στο όνομα Κωνσταντίνος Γιακουμάκης καμία.

Το αναπάντητο ερώτημα Αρχιερέων είναι γιατί ο Αρχιεπίσκοπος επέλεξε τον π. Κωνσταντίνο Γιακουμάκη. Αξιοκρατικά πολύ περισσότερα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα έχει ο π. Χρυσόστομος Παπαθανασίου. Ο Αρχιεπίσκοπος τα γνωρίζει προσωπικά. Γιατί αυτή η επιλογή του; 

Να σημειωθεί ότι σε τρεις συνεχόμενες ημέρες ο Μητροπολίτης Μεγάρων συμμετέσχε σε τρεις Θείες Λειτουργίες, η μία ήταν της χειροτονίας του, η άλλη στο Ναό που υπηρέτησε και η τρίτη στη χειροτονία του Επισκόπου Μεθώνης. Σ’ αυτές φόρεσε τρεις διαφορετικές εντυπωσιακές αρχιερατικές στολές, γεγονός που σχολιάστηκε αρνητικά από Αρχιερείς. Κατά τη γνώμη τους δείχνει πως πρώτον ήταν «έτοιμος από καιρό» για τη συγκεκριμένη εκλογή και δεύτερον ότι, ιδιαίτερα σε περίοδο κρίσης, είναι προκλητικές τέτοιες στολές.”

Πολύ θλιβερά όλα όσα αποκαλύπτει ο κ. Γ. Παπαθανασόπουλος. Προφανώς ο νέος Μητροπολίτης Μεγάρων δεν διαθέτει κανένα ουσιαστικό προσόν παιδείας ή πνευματικότητας για το οποίο θα έπρεπε να εκλεγεί Μητροπολίτης Μεγάρων. 

Νομίζω, όμως, ότι ο λόγος της επιλογής του δεν πρέπει να σχετίζεται κατ’ ανάγκην με την απαξίωση του π. Χρυσόστομου Παπαθανασίου από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Μάλλον θα πρόκειται για στοιχείο που εντάσσεται στα σχέδια του Αρχιεπισκόπου να προωθήσει τον Σεβ. Νέας Ιωνίας Γαβριήλ Παπανικολάου -άλλως “Νεωκόρο”- στο Αρχιεπισκοπικό αξίωμα.  

Οσο για την υποψηφιότητα του π. Δαβίδ Τζουμάκα δεν νομίζω ότι ήταν αδιάφορη στον Μακαριότατο, όπως αναφέρει ο κ. Παπαθασόπουλος.

Τον ενδιέφερε -και ιδιαίτερα μάλιστα-, επειδή ο Σεβ. Θεσσαλονίκης, που ελέγχει αρκετούς ψήφους της Ιεραρχίας, απείλησε ότι, αν δεν ψηφιζόταν ο π. Δαβίδ, δεν θα ψήφιζε τον ευνοούμενο του Αρχιεπισκόπου Διαυλείας Γαβριήλ ως Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας.

Ο Αρχιεπίσκοπος στις πρόσφατες αρχιερατικές εκλογές ένα κριτήριο και ένα γνώμονα είχε. Την εκλογή του Θεοφ. Γαβριήλ Πανανικολάου ως Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας με εντυπωσιακή πλειοψηφία για να αποκτήσει τη δυναμική ώστε στη συνέχεια να εκλεγεί Αρχιεπίσκοπος.

Το πραγματικό ερώτημα δεν είναι γιατί ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ευνοεί τον Θεοφ. Επίσκοπο Γαβριήλ. Ολοι γνωρίζουν την απάντηση στο ερώτημα αυτό.

Το πραγματικό ερώτημα είναι για ποιο λόγο οι ιεράρχες έσπευσαν με τόσο δουλικό πνεύμα να χειραφετηθούν από τον Μακαριότατο.

Θα πω βαριά κουβέντα: Από ότι φαίνεται εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων οι Μητροπολίτες ανήκουν στην τάξη των ασπονδύλων με ότι αυτό συνεπάγεται.

No comments:

Post a Comment