Monday, October 13, 2014

ΚΥΡΙΑΚΗ ΑΡΓΙΑ - ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ



ΚΥΡΙΑΚΗ ΑΡΓΙΑ - ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Του Πανοσ. Αρχιμ. Ιωήλ Κωνστάνταρου
=====

Φαίνεται λοιπόν ξεκάθαρα και από την περίπτωση αυτή της εκμεταλλεύσεως των εργαζομένων, που τώρα θα παρακαλούν, για να μη χάσουν το γλίσχρο μεροκάματό τους, να εργάζονται ακαταπαύστως όχι απλώς οκτάωρο αλλά όλη την εβδομάδα χωρίς σταματημό, το πόσο απουσιάζει η προφητική πνοή και ο ελεγκτικός λόγος από τους ποιμένες και από όσους εξασκούν την εκκλησιαστική διοίκηση. Οταν όμως στον χώρο της Εκκλησίας υφίσταται ο συμβιβασμός με την άτεγκτη εξουσία, αν όχι όλες τις φορές, στις περισσότερες αποφάσεις που η εξουσία και τα περίεργα κέντρα που ρυθμίζουν τα τεκταινόμενα συνθλίβουν τους απλούς εργαζομένους, τότε το ολιγότερον οι ποιμένες θα πρέπει  να αναρωτηθούν και να ψάξουν να βρουν τι φταίει. Και το τι φταίει κατά το μάλλον ή ήττον είναι τοις πάσι γνωστόν. Το θέμα όμως είναι αν θα αρχίσει επιτέλους η διόρθωση και η αναβάθμισις των κοινωνικών επιπέδων (τώρα μάλιστα που με νέο τρόπο επανέρχεται ο θεσμός της δουλείας).

Οπωσδήποτε επιβάλλεται και εντός αυτής της πραγματικότητας να εξεταστεί το όλον θέμα της Κυριακής αργίας, της απόψεως της ποιμαντικής, εάν θέλουμε να έχουμε αποτελέσματα σε όλους τους τομείς.

Το να μένουμε απλώς σε ανακοινώσεις λατρευτικού περιεχομένου, αυτό είναι και πνευματικώς ανέξοδο. Αποτελεί δε στρουθοκαμηλισμό και προσπαθεί να “βολέψει” τις “βολεμένες και συμβιβασμένες συνειδήσεις”.

Αλλά περί των θεμάτων αυτών πρέπει να επανέλθουμε αφού τη ανοχή ημών ταλαιπωρείται ολοένα και περισσότερο η κοινωνική δικαιοσύνη, ο ανθρωπισμός, και στον 21ο αιώνα αυτά τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα μέσα σε “πολιτισμένα” έθνη. 

No comments:

Post a Comment