Monday, October 20, 2014

ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΗΣΥΧΟΥΜΕ ΕΠΕΙΔΗ Ο “ΝΕΩΚΟΡΟΣ” ΠΗΡΕ 72 ΑΠΟ ΤΟΥΣ 78 ΨΗΦΟΥΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ;



ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΗΣΥΧΟΥΜΕ ΕΠΕΙΔΗ Ο “ΝΕΩΚΟΡΟΣ” ΠΗΡΕ 72 ΑΠΟ ΤΟΥΣ 78 ΨΗΦΟΥΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ;

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Πολλές εικασίες διατυπώθηκαν αναφορικά με το εξαιρετικά ψηλό ποσοστό που εξασφάλισε στις εκλογές Μητροπολιτών στην πρόσφατη Συνέλευση της Ιεραρχίας ο από Διαυλείας και νυν Νέας Ιωνίας Γαβριήλ Παπανικολάου (άλλως “Νεωκόρος”).

Πέραν των φαιδροτήτων σχετικού ρεπορτάζ του “Ορθοδόξου Τύπου” που σχολιάσαμε πρόσφατα, θα ήθελα να διατυπώσω κάποιες απορίες χωρίς να προσφύγω σε φαιδρότητες και συνωμοσιολογίες.

Ο νυν Σεβ. Νέας Ιωνίας ανήλθε στο στερέωμα των εκκλησιαστικών αξιωμάτων κυριολεκτικά out of the bleu. 

Ο μ. Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος του έδειξε μεγάλη εύνοια, ενώ ο νυν Μακαριότατος κ. Ιερώνυμος τον ανέβασε κυριολεκτικά με τον ανελκυστήρα στην Ιεραρχία και τον προετοιμάζει μεθοδικά και επίμονα διάδοχό του.

Ο Μακαριότατος όμως δεν το ανέβασε τόσο ψηλά κατ’ ανάθεση ετσιθελικά, αλλά με την σύμφωνη -σχεδόν καθολική- ψήφο της Ιεραρχίας.

Ταυτόχρονα είναι παγκοίνως γνωστό ότι από την εποχή που ήταν Αρχιμανδρίτης -Πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής- κυκλοφόρησε έγγραφο με φήμες ήκιστα κολακευτικές για τον νυν Σεβ. Νέας Ιωνίας με επιστολή που εστάλη σε πολλούς και η οποία -όπως ήταν φυσικό διέρρευσε σε πολύ περισσότερους- αφού είχε τόσους πολλούς αποδέκτες.

Παρόλα αυτά 72 από τους 78 Μητροπολίτες ψήφισαν τον Θεοφιλέστατο ως Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας.

Επομένως υπάρχουν τρία ενδεχόμενα:

1.) Οι ιεράρχες που τον ψήφισαν διερεύνησαν ενδελεχώς -ως όφειλαν- τις κατηγορίες εναντίον του και κατέληξαν στο ασφαλές συμπέρασμα ότι είναι συκοφαντικές και ότι ως εκ τούτου δεν υπήρχε κανένας λόγος να τον καταψηφίσουν.

2.) Οι ιεράρχες που τον ψήφισαν γνωρίζουν ότι οι φήμες είναι αληθείς, αλλά ουδόλως ενδιαφέρονται να ελέγχουν -ως έχουν αδήριτο χρέος- ποιοι είναι κατάλληλοι για το επισκοπικό αξίωμα.

3.) Οι ιεράρχες πιστεύουν ότι είναι μεν αληθείς οι κατηγορίες αλλά δεν έχουν χειροπιαστά στοιχεία που να τις αποδεικνύουν και γι’ αυτό δεν δίστασαν να τον ψηφίσουν.

4.) Αν ισχύει η πρώτη εκδοχή ότι διερεύνησαν επαρκώς -ως όφειλαν- το θέμα και κατέληξαν στο ακλόνητο συμπέρασμα ότι πρόκειται για συκοφαντία, έχει καλώς.

5.) Αν γνωρίζουν ότι οι κατηγορίες είναι αληθείς, αλλά παρά ταύτα δεν δίστασαν να τον ψηφίσουν Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας, σημαίνει ότι ούτε τον Θεό φοβούνται, ούτε τους ανθρώπους ντρέπονται.

Και δεν μιλούμε για τους διαβεβλημένους ιεράρχες, οι οποίοι -ως εικός- δεν δίνουν πεντάρα για τέτοια θέματα.

Αναφερόμαστε κυρίως στη μεγάλη πλειοψηφία των ιεραρχών, οι οποίοι βεβαίως ούτε διαβεβλημένοι είναι, ούτε έχουν κάτι σε βάρος τους.

Φοβερό πραγματικά και το να σκέφτεται κάποιος ότι τον ψήφισαν με τόσο ψηλό ποσοστό έχοντας επίγνωση ότι πρόκειται για ακατάλληλο πρόσωπο.

6.) Αν ισχύει η τρίτη εκδοχή ότι διαισθάνονταν ότι οι πληροφορίες που τους δόθηκαν ήταν ακριβείς, αλλά δεν είχαν ατράνταχτα στοιχεία ώστε να τις θεωρήσουν νομικά ισχυρές, θα έπρεπε προφανώς να ρίξουν λευκό.

Πλην, όμως, ο Σεβ. Νέας Ιωνίας εξασφάλισε 72 από τους 78 ψήφους σύμφωνα με τις επιθυμίες και τις μεθοδεύσεις του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου.

Προσευχόμαστε ότι αυτό έγινε επειδή ερεύνησαν ενδελεχώς το θέμα και κατέληξαν στην ατράνταχτη πεποίθηση ότι οι κατηγορίες εναντίον του Σεβ. κ. Γαβριήλ είναι απολύτως αναληθείς οπότε ασφαλώς δεν είχαν συνειδησιακό πρόβλημα να τον ψηφίσουν.

Αναφέραμε τα πιο πάνω επιπροσθέτως των όσων αναφέραμε σε προηγούμενο άρθρο ότι η Μητρόπολη Νέας Ιωνίας είναι άκρως προβληματική και γι’ αυτό χρειάζεται ποιμενάρχη με μεγάλη ποιμαντική πείρα και ισχυρότατη πυγμή για να την ποιμάνει θεοφιλώς. 

Προσόντα προφανώς που δεν διαθέτει ο Παγκοσμιοσυμβουλίτης Σεβ. Νέας Ιωνίας κ. Γαβριήλ έστω και αν είναι απολύτως αθώος των κατηγοριών που κυκλοφορούν σε βάρος του.

No comments:

Post a Comment