Saturday, October 11, 2014

ΟΙ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΧΑΜΑΙΛΕΟΝΤΟΣ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΑΛΟΓΟΥΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΟΝΟΦΥΣΙΤΕΣ



ΟΙ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΧΑΜΑΙΛΕΟΝΤΟΣ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΑΛΟΓΟΥΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΟΝΟΦΥΣΙΤΕΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Είπε ο Σεβ. Μεσσηνίας στην εισήγησή του στην Ιεραρχία για την πορεία του διαλόγου με τους Μονοφυσίτες Αντιχαλκηδονίους:

“Ο διάλογος με τις Αντιχαλκηδόνιες Αρχαίες Ανατολικές Εκκλησίες βρίσκεται σε πορεία κριτικής αξιολόγησης των ποιμαντικών και λειτουργικών θεμάτων.”

Τουτέστιν; Τι εννοεί ο Σεβ. Μεσσηνίας;

Ενας χαμαιλεοντικός τρόπος για να πει: Το Πατριαρχείο Αντιοχείας, ορισμένες Μητροπόλεις του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, οι πλείστες Εκκλησίες της Διασποράς, οπωσδήποτε οι Αντιοχειανοί στις ΗΠΑ, όπως και η OCA, βρίσκονται ουσιαστικά σε πλήρη διακοινωνία με τους Μονοφυσίτες. Προβαίνουν, όχι απλά σε συμπροσευχές και σε κοινές ποιμαντικές παραστάσεις μαζί τους, αλλά έχουν υιοθετήσει πλήρη “διακοινωνία” με τους αιρετικούς Μονοφυσίτες σύμφωνα με τις αποφάσεις της προδοτικής για την Ορθοδοξία Συμφωνίας του Σαμπεζύ και προσπαθούμε να βρούμε τρόπο η εφαρμογή αυτής της Συμφωνίας να γίνει καθολικά αποδεκτή από όλες τις Ορθόδοξες Εκκλησίες.

Βρέθηκε κανείς στην Σύνοδο της Ιεραρχίας να συγυρίσει τον Σεβ. Μεσσηνίας και να του υποδείξει ότι ο διάλογος με τους Μονοφυσίτες μπορεί να συνεχιστεί μόνον εάν οι Ορθόδοξες Εκκλησίες καταδικάσουν ρητά και απερίφραστα όσες Ορθόδοξες Εκκλησίες εφαρμόζουν "διακοινωνία” με τους Μονοφυσίτες και ότι είναι απολύτως επιβεβλημένο να σταματήσουν την αντορθόδοξη πρακτική της “διακοινωνίας”, που ο Οσιος Ιουστίνος (Πόποβιτς) χαρακτηρίζει “προδοσία του Ιούδα” ή μήπως οι ιεράρχες μας αποδέχθηκαν ασμένως τις “εμπεριστατωμένες” -κατά την Ανακοίνωση τύπου της Ιεραρχίας- διαβεβαιώσεις του Σεβ. Μεσσηνίας;

No comments:

Post a Comment