Thursday, October 9, 2014

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΤΩΝ ΣΕΒ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΕΩΣ ΚΑΙ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑΡΧΙΑ



ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΤΩΝ ΣΕΒ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΕΩΣ ΚΑΙ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑΡΧΙΑ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Διαβάσαμε, στο dogma.gr, το ακόλουθο ρεπορτάζ:

“Η επίθεση του Μητροπολίτη Καλαβρύτων στον Οικουμενικό Πατριάρχη, με αφορμή την τοποθέτηση του Μητροπολίτη Αδριανουπόλεως Αμφιλοχίου στο Γραφείο στην Αθήνα, προκάλεσε σεισμό στην σημερινή πρώτη ημέρα συνεδρίασης της ιεραρχίας.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της Romfea.gr οι δύο Μητροπολίτες που αντάλλαξαν πολύ βαριές κουβέντες και βγήκαν εκτός ελέγχου ήταν οι Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος και Καλαβρύτων Αμβρόσιος.

Η φωτιά άναψε όταν ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως ανέφερε πως το προχθεσινό κείμενο του Μητροπολίτη Καλαβρύτων (Καλαβρύτων Αμβρόσιος: ''Αίσχος, Παναγιώτατε! Η πράξη αυτή ΔΕΝ ΣΑΣ ΤΙΜΑ!'') είναι "επαίσχυντο" και "ρίχνει βαριά τη σκιά του στην σημερινή συνεδρίαση".

"Βλέπει φαντάσματα και σκιαμαχεί με ποιον; Με τι; Το σκέφτηκε άραγε;" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Άνθιμος. "Την περασμένη εβδομάδα ζήσαμε στη Θράκη τις εκδηλώσεις ενθουσιασμού και αγάπης του ποιμνίου μας προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Τόσο ο θεσμός, όσο και το πρόσωπο είναι υψηλά στη συνείδηση μας και στη ψυχή του λαού μας".

"Αυτό το παραλήρημα της κακότητος του κείμενου του Αγίου Καλαβρύτων, φέρνει διχασμό στην Ορθοδοξία και στην Ιεραρχία μας" συμπλήρωσε ο Σεβασμιώτατος Αλεξανδρουπόλεως.

Απευθυνόμενος στον Αρχιεπίσκοπο ο κ. Άνθιμος ζήτησε να μην συζητηθεί το συγκεκριμένο θέμα, αφού "η συζήτηση ενός τέτοιου κατάπτυστου κείμενου θα αποτελεί μομφή για την ιστορία της Ιεραρχίας μας". Ζήτησε μάλιστα την αποπομπή και την αποκήρυξη του αισχρού δημοσιεύματος, "ειδάλλως", τόνισε, "η σιωπή μας θα σημαίνει συνενοχή".

Ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων, όπως ήταν αναμενόμενο δεν άφησε την επίθεση του Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως αναπάντητη. "Εάν ο Αλεξανδρουπόλεως δεν αισθάνεται Έλληνας και μέλος της Ιεραρχίας ας πάει στην Τουρκία" είπε χαρακτηριστικά.

Και ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως απάντησε: "Δεν σας επιτρέπω να αμφισβητείτε την ψυχή μου και την θέση μου. Εσείς να εξετάσετε το διχασμό που βάλατε στην Εκκλησία και την πατρίδα μας. Αυτά που λέτε εσείς, δεν τα λέει ούτε το Τουρκικό προξενείο".

Σκηνές απείρου κάλλους!!!

Αραγε δεν θα μπορούσαν να τεθούν ορισμένα θέματα με τη δέουσα κοσμιότητα και χωρίς τις ήκιστα συνάδουσες με το εκκλησιαστικό φρόνημα βαριές εκφράσεις που χρησιμοποιήθηκαν; Αυτή τη γλώσσα χρησιμοποιούν και αυτό το ήθος εκφράζουν οι ιεράρχες στη Σύνοδο της Ιεραρχίας;

Ο Σεβ. Καλαβρύτων πιστεύει ότι η πήξις Σταυροπηγίου στο Μάζι της Μητροπόλεως Μεγάρων πάσχει νομικά και Κανονικά.

Δεν μπορεί με κόσμιο τρόπο -όπως αρμόζει σε ιεράρχη- να εκφράσει τις θέσεις του και να ζητήσει από το αρμόδιο όργανο να επιληφθεί του θέματος;

Κάνει καταγγελίες ανώνυμες ενώ του αρέσει να βαυκαλίζεται ότι τον διακρίνει ευθύτητα.

Γιατί δεν κατονομάζει τον Καθηγητή που έδωσε στον Μητροπολίτη Μεγάρων γνωμοδότηση για τη δημιουργία Σταυροπηγίου, αφού δεν έχει κανένα ενδοιασμό να του αποδώσει ταπεινά ελατήρια; 

Συζητά το θέμα των Νέων Χωρών και αντί να εκφράσει τις απόψεις του για ένα τόσο σοβαρό θέμα με νομοκανονικά επιχειρήματα παρουσιάζει τον Πατριάρχη ως συνωμότη που προσπαθεί σε συνεργασία με τον Ερντογάν να ανεξαρτητοποιήσει την Θράκη.

Αραγε, Αγιε Καλαβρύτων, όλη αυτή η εμπάθεια εναντίον του Πατριαρχείου οδηγεί πουθενά; Πείθει κανένα; Ή μήπως οδηγεί όλους να κουμπωθούν απέναντι στις εισηγήσεις σας;

No comments:

Post a Comment