Sunday, October 19, 2014

Η ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΓΙΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΙ ΕΛΕΝΗΣ ΣΤΟ ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ


Η ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΓΙΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΙ ΕΛΕΝΗΣ ΣΤΟ ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Σήμερα εκκλησιάστηκα στην κοινότητα των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Είναι η τρίτη φορά που εκκλησιάζομαι εκεί. 

Η πρώτη ήταν όταν ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος επισκέφθηκε την Αμερική.

Η δεύτερη φορά ήταν μια Κυριακή την περίοδο του Καλοκαιριού όταν οι πλείστοι ενορίτες ήταν σε διακοπές. 

Γι’ αυτό ήθελα να γνωρίσω καλύτερα την κοινότητα μια Κυριακή όταν ο κόσμος επέστρεψε από τις διακοπές.

Η εκκλησία διαθέτει ένα νέο παιδί εξαιρετικό ψάλτη, τον Νίκο, ο οποίος, όχι έχει πολύ κατανυκτική φωνή και ψάλλει με αληθινά εκκλησιαστικό ήθος. Ψάλλει και προσεύχεται και ψάλλει με τρόπο που βοηθά όλους να προσεύχονται. Ούτε νανινά, άκουσα, ούτε τεριρέμ.

Ούτε γυναίκες είδα στο αναλόγιο.

Καντήλια με λάδι ανάβουν μπροστά στις εικόνες του τέμπλου.

Δύο άλλοι σεμνοί και ευσεβείς πιστοί που βοηθούσαν στην ψαλμωδία και στα Αναγνώσματα συνέβαλλαν πολύ θετικά στη δημιουργία σωστού κλίματος στη λατρεία.

Διαπίστωσα ότι στο ναό υπάρχει πολύς σεβασμός στην Παράδοση. 

Σε πολλούς ναούς θεωρείται περιττή πολυτέλεια η προσκύνηση των αγίων εικόνων και οι πιστοί περιορίζονται να προσκυνήσουν μία-δύο εικόνες στον πρόναο χωρίς να “χαιρετούν”, όπως λένε οι Αγιορείτες, τις εικόνες του τέμπλου. 

Οι πιστοί στην κοινότητα των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν, όπως διαπίστωσα,  προσκυνούν τις άγιες εικόνες.

Η εκκλησία δεν ήταν πλήρης είχε όμως πολλούς νέους παράλληλα με ηλικιωμένους πιστούς.

Το μισό περίπου εκκλησίασμα συμμετείχε στο Ποτήριο της Ζωής.

Ο π. Ιωάννης Λάρδας έχει ως συνεφημέριό του τα τελευταία 9 χρόνια τον π. Ιωάννη Ρώμα, με τον οποίο συνεργάζεται πολύ αρμονικά. 

Ο π. Ιωάννης Ρώμας ήταν εφημέριος του ναού του Αγίου Νικολάου στο Μανχάταν που καταστράφηκε κατά την επίθεση εναντίον των δίδυμων πύργων.

Ολοι όσοι υπηρετούν στο ναό στο Ιερό Βήμα ή στο σολέα ήταν με τα παπαδικά τους ή με τα ράσα τους. Το ίδιο και ο νεωκόρος.

Ολοι στο Ιερό Βήμα έκαναν τον σταυρό τους όταν περνούσαν πίσω από την Αγία Τράπεζα. Αυτό δείχνει ότι οι ιερείς του ναού εμπνέουν τον δέοντα σεβασμό που πρέπει να αισθάνονται οι ιερόπαιδες στο Αγιο Βήμα.

Το κήρυγμα του π. Ιωάννη έγινε στα Αγγλικά και ήταν βασισμένο στη διδασκαλία του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά. Και την προηγούμενη φορά με εντυπωσίασε το κήρυγμά του επειδή αναλύει τις ευαγγελικές περικοπές σύμφωνα με τη διδασκαλία των Αγίων Πατέρων. 

Σήμερα ήταν μια ξεχωριστή ημέρα για την κοινότητα επειδή είχαν μια ειδική τελετή για τα παιδιά που αποφοίτησαν από την όγδοη τάξη.

Πολύ με συγκίνησε το γεγονός ότι απόφοιτοι του σχολείου ήταν, εκτός από τα παιδιά ομογενών, και πολλά παιδιά Αφροαμερικανικής καταγωγής που είναι ορθόδοξοι χριστιανοί και που φοιτούν στο Ελληνικό σχολείο της κοινότητας.

Δηλαδή όλα μου άρεσαν στην κοινότητα; 

Οχι ακριβώς! 

Διαπίστωσα ότι υπάρχει, δυστυχώς, φραγκοχορωδία με αρμόνιο κάτι που με στενοχώρησε ιδιαίτερα. Το Καλοκαίρι οι φραγκοχορωδίες δεν τραγουδούν τις καντάδες τους στους ναούς, γι' αυτό και δεν συνειδητοποίησα ότι ο ναός έχει φραγκοχορωδία την προηγούμενη φορά που εκκλησιάστηκα εκεί.

Ελπίζω ότι ο π. Ιωάννης Λάρδας, κληρικός με αξιόλογη θεολογική παιδεία, να συνειδητοποιεί ότι αυτή η πρακτική κάθε άλλο παρά συμβατή με την ορθόδοξη λατρεία είναι και να βάλει τέρμα σ’ αυτή την ασχημία στην κοινότητά του. 

Είναι αδιανόητο να έχουν τόσο εξαιρετικό ψάλτη και να τον φιμώνουν βασικά στη Θεία Λειτουργία για να ακούεται η φραγκοχορωδία. 

Να πούμε και το άλλο; Κάθε φραγκοχορωδία είναι απαράδεκτη, αλλά ειδικά αυτή που έχουν στην κοινότητα -θα το πω όσο πιο ευγενικά γίνεται- δεν είναι ακριβώς έτοιμη να συμμετάσχει στις παραστάσεις της Μητροπολιτικής Οπερας.

Θερμά παρακαλώ τον π. Ιωάννη να δει το θέμα και να ενεργήσει ανάλογα. Τα μέλη της κοινότητάς του τον σέβονται ιδιαίτερα και έχει τη θεολογική συγκρότηση να τους εξηγήσει για ποιο λόγο οι φραγκοχορωδίες δεν εκφράζουν -έστω και εξ αποστάσεως- το πνεύμα της ορθόδοξης λατρείας. 

No comments:

Post a Comment