Sunday, October 26, 2014

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΙΧΜΕΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΝΤΙΟΧΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΟΡΘΟΔΟΞΗ ΣΥΝΟΔΟ


ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΙΧΜΕΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΝΤΙΟΧΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΟΡΘΟΔΟΞΗ ΣΥΝΟΔΟ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Διαβάσαμε, σε ρεπορτάζ του κ. Α. Λουδάρου, στο dogma.gr:

Αλλαγή ατζέντας στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο ζήτησε ο Πατριάρχης Αντιοχείας κ. Ιωάννης, τονίζοντας ότι πρέπει να υπάρξουν αποφάσεις πέραν της ταξινόμησης των Εκκλησιών στα Δίπτυχα. Το Πατριαρχείο Αντιοχείας το ενδιαφέρεται «η Σύνοδος να αγγίξει τα θέματα της πίστεως και της ζωής που αφορούν όλα τα τμήματα της κοινωνίας και όχι μόνο τους θεολόγους και τους διανοούμενους».

«Εως πότε θα συνεχίζουμε να βλέπουμε την εξέλιξη των ιστορικών γεγονότων ως απλοί θεατές χωρίς να διαδραματίσουμε κάποιο ρόλο σε αυτά τη στιγμή που η Ορθοδοξία διαθέτει αρκετή δύναμη για την ανάληψη τέτοιου ρόλου;» αναρωτήθηκε ο κ. Ιωάννης και έκανε ειδική αναφορά στις δημογραφικές αλλαγές που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια στον πληθυσμό των τεσσάρων Πρεσβυγενών Πατριαρχείων.

«Δεν πρέπει να αποτελούν αυτά τα προβλήματα το πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη της Αγίας και μεγάλης Συνόδου; Η σκέψη μας δεν διέπεται από κοσμικές φιλοδοξίες. Οφείλουμε όμως να διατηρήσουμε την ταυτότητά μας.

Η Εκκλησία της Αντιόχειας, συνιστά την πύλη της ορθόδοξης ρωμιοσύνης προς τις Προχαλκηδόνιες Εκκλησίες».

Ιδιαίτερη σημασία πάντως είχε η αναφορά του στους Προχαλκηδόνιους: «Τα τελευταία χρόνια διαπιστώσαμε ότι αυτά που μας συνδέουν υπερβαίνουν εκείνα που μας χωρίζουν γι’ αυτό είναι επιτακτική η ανάγκη να βρούμε ένα τρόπο για συμφιλίωση και επίλυση όλων των ιστορικών διαφορών».

Ο κ. Ιωάννης αναφέρθηκε στην διαμάχη των Πατριαρχείων Αντιοχείας και Ιεροσολύμων για το Κατάρ, το οποίο θεωρεί ότι πρέπει να απασχολήσει την Πανορθόδοξη Σύνοδο.

Το Πατριαρχείο Αντιοχείας δεν υπέγραψε το κοινό ανακοινωθέν της Συνάξεως των Προκαθημένων, παρά το γεγονός πως υπήρξαν σημαντικές αναφορές στο θέμα των Χριστιανών της Μέσης Ανατολής, ενώ ο κ. Ιωάννης είναι ο μοναδικός Προκαθήμενος που δεν συμμετείχε στην συνάντηση αλλά εκπροσωπήθηκε.”

Νομίζω ότι ο Πατριάρχης Αντιοχείας είναι σαφέστατος. Ενώ λέγει ότι η Σύνοδος δεν πρέπει να περιοριστεί μόνον με τα Δίπτυχα αλλά να ασχοληθεί και με τα ιστορικά προβλήματα των χωρών της Μέσης Ανατολής, στην πραγματικότητα ζητά αλλαγή των Διπτύχων με βάση τη δημογραφική αλλαγή του ποιμνίου των Πατριαρχείων.

Ενώ λέγει ότι θέλει να αλλάξει την ατζέντα της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου με βάση κριτήρια πίστεως, στην πραγματικότητα θέλει να την αλλάξει με κριτήρια φιλοπρωτείας.

Δεν είναι καθόλου πρόθυμος να συνταχθεί με την Εκκλησία της Σερβίας που ζήτησε να αναγνωριστούν ως Οικουμενικές οι Σύνοδοι που δικαίωσαν τον Μέγα Φώτιο και τον Αγιο Γρηγόριο τον Παλαμά.

Οχι μόνον δεν αποκηρύσσει τον Οικουμενισμό, αλλά θεωρεί το Πατριαρχείο Αντιοχείας πύλη της Ορθοδοξίας με τους μονοφυσίτες!!!. Η πραγματικότητα φυσικά είναι ότι υπάρχει στην πράξη ουσιαστική ένωση μονοφυσιτών και ορθοδόξων στο Πατριαρχείο Αντιοχείας.

Ο Μακαριότατος Αντιοχείας μιλά για ιστορικές -και όχι για θεολογικές- διαφορές και γι’ αυτά που ενώνουν και όχι γι’ αυτά που χωρίζουν Ορθόδοξους και Μονοφυσίτες. 

Υπάρχει πιο οικουμενιστική θεώρηση από αυτή; 

Η ομιλία του Μακαριότατου Αντιοχείας κατέστησε όσο ποτέ άλλοτε σαφές ότι η πορεία για τη σύγκληση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου είναι λίαν προβληματική.

Το πιο πιθανόν είναι ότι οι Ρώσοι θα ναρκοθετήσουν την πορεία προς την Μεγάλη Σύνοδο στην προπαρασκευαστική επιτροπή. Αν αυτό καταστεί αδύνατο θα το κάνουν όταν συγκληθεί η Σύνοδος με αιχμή του δόρατος τη διένεξη των Ιεροσολύμων και της Αντιόχειας για το Κατάρ και την προβληματική κατάσταση στην Εκκλησία της Τσεχίας και Σλοβακίας. 

Οτι και να γίνει τελικά είναι σαφές ότι, αν ποτέ συνέλθει -με τις σημερινές προδιαγραφές- η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος, θα είναι μια καρικατούρα Συνόδου, η οποία θα αποτύχει οικτρά να εκφράσει την αλήθεια της Εκκλησίας και να ανταποκριθεί στις προσδοκίες του λαού του Θεού.

No comments:

Post a Comment