Tuesday, October 21, 2014

Ο ΣΕΒ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΔΙΩΚΕΙ ΑΝΤΙΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΗ ΚΛΗΡΙΚΟ;


Ο ΣΕΒ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΔΙΩΚΕΙ ΑΝΤΙΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΗ ΚΛΗΡΙΚΟ;

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Από ότι φαίνεται -έμμεσα- από αναρτήσεις του ιστολογίου “Κατάνυξις”, ο ιεράρχης που τιμώρησε αντιοικουμενιστή ιερέα είναι ο Σεβ. Θεσσαλονίκης κ. Ανθιμος και ο ιερέας που διώκεται είναι ο π. Νικόλαος  Μανώλης.

Αυτό τουλάχιστον το σενάριο μπόρεσα να εξάγω διαβάζοντας τις σχετικές αναρτήσεις του ιστολογίου.

Ο λόγος που δεν γίνεται συγκεκριμένη ονομαστική αναφορά στο θέμα -από ότι φαίνεται- είναι για να δοθεί στον Σεβασμιότατο περιθώριο ευελιξίας για να αναθεωρήσει την απόφασή του η οποία ήταν προφορική έτσι κι αλλιώς.

Θερμή είναι η παράκλησή μας προς τον Σεβασμιότατο να ανακαλέσει αμέσως την απόφασή του.

Η τιμωρία -εικάζουμε- πρέπει να αφορά τη στάση του π. Νικόλαου έναντι των ασχημιών που έγιναν στη Θεσσαλονίκη με την επίσκεψη του μονοφυσίτη Πατριάρχη των Αρμενίων.

Ο αιρετικός Πατριάρχης δεν είχε απολύτως καμία θέση στο Ιερό Βήμα όπου τον προσκάλεσε να εισέλθει -ως μη όφειλε- ο Σεβ. Θεσσαλονίκης.

Ως γνωστόν υπάρχει Κανόνας Οικουμενικής Συνόδου, ο οποίος απαγορεύει την είσοδο των λαικών στο Αγιο Βήμα. Πολλώ μάλλον, επομένως, απαγορεύεται η είσοδος αρχηγών αιρετικών ομάδων.

Αντί, λοιπόν, ο Σεβ. Θεσσαλονίκης να συμπεριφέρεται με αυτόν τον απαράδεκτο τρόπο έναντι του π. Νικόλαου Μανώλη επειδή του υπενθύμισε ποιο είναι το καθήκον του έναντι του Θεού και των Ιερών Κανόνων, καλύτερα να αναγνωρίσει το τεράστιο σφάλμα που υπέπεσε και να φροντίσει να μην επαναλάβει το ατόπημα.

No comments:

Post a Comment