Sunday, September 4, 2011

ΘΑΡΡΑΛΕΑ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΚΥΠΡΟ


ΘΑΡΡΑΛΕΑ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΜΟΡΦΟΥ
Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=============
Με πολλή χαρά οι Πανέλληνες παρακολούθησαν τη μυσταγωγία του Εσπερινού και της Θείας Λειτουργίας, που τέλεσε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μόρφου κ. Νέοφυτος στην Ιερά Μονή Αγίου Μάμα στην κατεχόμενη Μόρφου, όπου εκατοντάδες προσκυνητές και όλο το ιερατείο της Μητρόπολης Μόρφου πήγαν στα κατεχόμενα για να τιμήσουν τον Αγιο Μάμα.
Πέραν της εθνικής και προπαντός της θρησκευτικής σημασίας που έχει η τέλεση αυτών των ακολουθιών, οι πιστοί χάρηκαν ιδιαίτερα επειδή άκουσαν τον Δήμαρχο της Μόρφου κ. Πίττα να διακηρύσσει από τον κατεχόμενο ναό - και στην παρουσία του Σεβασμιότατου - ότι οι Ελληνες χριστιανοί της Κύπρου είναι οι νόμιμοι κάτοικοι της Μόρφου και όχι οι εισβολείς και οι έποικοι.
Συγχαίρουμε εκ βάθους καρδίας τον κ. δήμαρχο, ο οποίος είχε για την γενναιότητα να κάνει αυτή τη διακήρυξη στον κατεχόμενο ναό.
Ευχόμαστε ο Θεός να φωτίζει όλους τους θρησκευτικούς και πολιτικούς άρχοντες της πατρίδας μας να μιλούν πάντοτε με την ίδια παρρησία για τα δικαιώματα του λαού μας που παραβιάζονται κατάφωρα από τον προαιώνιο εχθρό του Γένους και της πίστης μας.
Αλίμονον αν αφήσουμε τον Χριστόφια και τους Νεοκύπριους να αλλοτριώσουν τον Ελληνικό εθνικό χαρακτήρα της Κύπρου και να μας οδηγήσουν σε ένα νέο σχέδιο λύσης Ανάν για να παραδώσουν την Κύπρο αιμόφυρτη στα χέρια των Τούρκων για να την αποτελειώσουν.
Παραθέτουμε στη συνέχεια την είδηση που μας έδωσε την αφορμή για τη σύνταξη του πιο πάνω σχολίου.
*****
ΧΤΥΠΗΣΕ Η ΚΑΜΠΑΝΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΜΑΜΑ ΣΤΗ ΜΟΡΦΟΥ
======
Σε κλίμα βαθιάς κατάνυξης τελέστηκε το πρωί η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον καθεδρικό ναό του Αγίου Μάμαντος, στην κατεχόμενη Μόρφου, με την ευκαιρία της σημερινής εορτής του πολιούχου Αγίου της κωμόπολης.
Της θείας λειτουργίας χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος, συμπαραστατούμενος από το σύνολο του ιερατείου της Μητρόπολης Μόρφου.
Ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός για τη σημερινή γιορτή του Αγίου Μάμαντος τελέστηκε χθες βράδυ στην ιστορική μονή.
Εκατοντάδες πιστοί έφτασαν από κάθε γωνιά της Κύπρου, Μορφίτες και μη, τίμησαν τον Πολιούχο Αγιο, υπό το άγρυπνο μάτι του Αττίλα, διατρανώνοντας την πίστη τους για δικαίωση και επιστροφή στα σκλαβωμένα εδάφη.
Οι πιστοί κατέφτασαν από όλη την ελεύθερη Κύπρο, με ιδιωτικά αυτοκίνητα, αλλά και λεωφορεία που προσέφεραν ο Δήμος και η Ιερά Μητρόπολη της κατεχόμενης Μόρφου. Τα λεωφορεία πέρασαν χωρίς προβλήματα από τα οδοφράγματα του Αγίου Δομετίου, της Ζώδιας, καθώς και του Λιμνίτη, σύμφωνα με το Δήμαρχο Μόρφου Χαράλαμπο Πίττα.
Η ίδια διευθέτηση είχε γίνει και για σήμερα το πρωί, αλλά και για το απόγευμα, καθώς στις 17:00 έχει προγραμματιστεί να τελεστεί Παράκληση στον Αγιο Μάμαντα.
Στις δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Δήμαρχος Μόρφου είπε πως σήμερα στην Εκκλησία του Αγίου Μάμαντος «η καρδιά της Μόρφου κτυπούσε πιο δυνατά».
«Είμαι σίγουρος», πρόσθεσε, «πως η καρδιά της Μόρφου σήμερα πάλλεται από συγκίνηση γιατί βρισκόμασταν εμείς εκεί, οι Χριστιανοί, εμείς οι νόμιμοι κάτοικοι και δικαιούχοι της πόλης».
Στο χθεσινοβραδινό Εσπερινό, κατά την περιφορά της εικόνας του Αγίου Μάμαντος, λιτανεύθηκε και η θαυματουργός εικόνα του Χρυσοσώτηρος, που διασώθηκε από την ομώνυμη εκκλησία της κατεχόμενης Ακανθούς, καθώς και τμήμα του ιερού λειψάνου του Αγίου Μάμαντος.
Οπως είπε ο κ. Πίττας, «ήταν μια λειτουργία κατανυκτική και για μας ήταν κάτι το ξεχωριστό, γιατί σήμερα στην Εκκλησία του Αγίου Μάμα φιλοξενείται η εικόνα του Χρυσοσώτηρος της Ακανθούς και πάρα πολύς κόσμος προσήλθε στη λειτουργία για να προσκυνήσει την εικόνα και να λάβει μέρος στην περιφορά της».
«Ολοι διερωτούνται πώς αυτή η εικόνα έφτασε στον Ιερό Ναό του Αγίου Μάμα στη Μόρφου. Είναι για μας ένα μεγάλο ερωτηματικό», είπε.
ΠΗΓΗ:
Εκκλησιαστικό Πρακτορείο Ειδήσεων “Ρομφαία”

No comments:

Post a Comment