Thursday, September 1, 2011

Η ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΟΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΠΙΤΤΣΒΟΥΡΓΟΥ ΜΑΞΙΜΟΥ


Η ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΟΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΠΙΤΤΣΒΟΥΡΓΟΥ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

=======


Η παραίτηση του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Πιττσβούργου κ. Μάξιμου, που υποβλήθηκε στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο και γνωστοποιήθηκε ήδη στο Πατριαρχείο, λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει, δημιουργεί ανάμικτα συναισθήματα θλίψης και προσδοκίας.


Ο Σεβασμιότατος Πιττσβούργου είναι αξιόλογος θεολόγος. Παρόλον ότι ακολουθούσε με μετριοπάθεια τη γραμμή του Πατριαρχείου σε θέματα Οικουμενισμού, εντούτοις ουδείς ποτέ διαμφισβήτησε την κατάρτιση πολλώ μάλλον τον ασυνήθιστα υψηλό δείκτη της νοημοσύνης του.


Διακεκριμένος Καθηγητής του Πανεπιστημίου που γνωρίζει εκ του σύνεγγυς τον Σεβασμιότατο Πιττσβούργου μου είπε ότι ήταν ένας από τους ευφυέστερους ανθρώπους που γνώρισε στη ζωή του.


Ο Σεβασμιότατος επίσης πιστώνεται με δύο άλλες μεγάλες αρετές. Δεν ήταν δεσπότης αλλά πατέρας στους ιερείς του και στο ποίμνιο της Εκκλησίας.


Παράλληλα ήταν από τους πρώτους ιεράρχες που αγκάλιασαν με στοργή τον μοναχισμό και έδωσαν τη δυνατότητα στο Γέροντα Εφραίμ να συστήσει μοναστήρια στην Αμερική.


Κατά Θεόν προσδοκία μας είναι η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής να εκλέξει τον κατάλληλο ιεράρχη στη θέση του Σεβασμιότατου Πιττσβούργου. Ακέραιο κληρικό, παραδοσιακό και φιλομόναχο για να βοηθήσει και την επαρχία του και την Αρχιεπισκοπή Αμερικής σαν σύνολο.


Παραθέτουμε στη συνέχεια την είδηση που μας έδωσε την αφορμή για τη σύνταξη του πιο πάνω σχολίου.


*****





ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΕΒΑΛΕ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΠΙΤΣΒΟΥΡΓΟΥ ΜΑΞΙΜΟΣ

Του Νίκου Παπαχρήστου

=======================


Την παραίτηση του από τη Μητροπολιτική έδρα του υπέβαλλε, σύμφωνα με πληροφορίες του Amen.gr, ο Μητροπολίτης Πιττσβούργου Μάξιμος (Αγιωργούσης) επικαλούμενος τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια.


Η απόφασή του, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έχει ήδη γνωστοποιηθεί στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.


Ο Μητροπολίτης Μάξιμος γεννήθηκε, τον Μάρτιο του 1935, στην Καλλιμασιά της νήσου Χίου. Χειροτονήθηκε διάκονος στις 28 Απριλίου 1957 στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος της Θεολογικής Σχολής Χάλκης.


Ιερέας χειροτονήθηκε στις 26 Ιουλίου 1959 στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής, Καλαμωτής της ιδιαίτερης πατρίδας του Χίου.


Η εις Επίσκοπο χειροτονία του πραγματοποιήθηκε στις 18 Ιουνίου, 1978, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδος, Νέας Υόρκης. Στις 27 Απριλίου 1979 ενθρονίστηκε ως Επίσκοπος Πιττσβούργου.


Στις 24 Νοεμβρίου 1997 εξελέγη Μητροπολίτης Αίνου (και Πρόεδρος της Ιεράς Επισκοπής Πιττσβούργου) μέχρι και το Δεκέμβριο 2002, όταν η Επισκοπή ανυψώθηκε σε Μητρόπολη οπότε και εξελέγη Μητροπολίτης Πιττσβούργου.



ΠΗΓΗ:


Πυλώνας Εκκλησιαστικών Ειδήσεων ΑΜΗΝ

No comments:

Post a Comment