Saturday, September 3, 2011

Η ΕΝΑΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ



ΕΠΑΙΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ


Του ιατρού κ. Λυκούργου Νάνη

================


Παρόλο που διαφωνώ με τη συλλογιστική και κυρίως με την πρακτική του οικουμενικού πατριάρχη σε πλείστα όσα θέματα εν τούτοις αισθάνομαι την ανάγκη να εξάρω τη γλώσσα στην οποία συντάσσονται τα κείμενά του.


Σε μια εποχή που το παν έχει ισοπεδωθεί, που η εμμονή στα παραδεδεγμένα διαβάλλεται σαν αρχαιοπληξία και βυζαντινισμός, ο Οικουμενικός Πατριάρχης χρησιμοποιεί τη γλώσσα που αποδίδει με ενάργεια και ακρίβεια τα νοήματα που επιθυμεί να εκφράσει.


Γνωρίζω ότι έχει κατακριθεί από κάποιους γι’ αυτήν του την πρακτική.


Αλλά όταν αναλογίζεται κανείς τη λεξιπενία στην οποία οδήγησε η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση με την ένδεια νοημάτων και την κακοποίηση της γλώσσας δεν μπορεί παρά να δικαιώσει τον κ. Βαρθολομαίο που διασώζει την αξιοπρέπεια της ελληνικής γλώσσας!


Πιθανώς κάποιοι να με εγκαλέσουν και να με μεμφθούν επειδή, ενώ επαινώ τον κ. Βαρθολομαίο, εν τούτοις δε μεταχειρίζομαι το υπ’ αυτού χρησιμοποιούμενο γλωσσικό ιδίωμα!


Η απάντηση είναι απλή!


“Ου παντός το πλειν εις Κόρινθον”, ιδίως για κάποιον που γεννήθηκε το 1971 και μεγάλωσε με το γλωσσοκτόνο μονοτονικό και την απαξίωση της γνήσιας ελληνικής γλώσσας!



ΠΗΓΗ:


Αναστάσιος

No comments:

Post a Comment