Friday, September 9, 2011

ΑΠΕΙΛΕΙ ΜΕ ΠΑΝΟΡΘΟΔΟΞΟ ΣΧΙΣΜΑ Ο ΒΟΛΟΚΟΛΑΜΣΚ ΙΛΑΡΙΩΝΑΣ



ΑΠΕΙΛΕΙ ΜΕ ΠΑΝΟΡΘΟΔΟΞΟ ΣΧΙΣΜΑ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΒΟΛΟΚΟΛΑΜΣΚ ΙΛΑΡΙΩΝΑΣ ΑΝ ΤΕΘΕΙ ΦΡΑΓΜΟΣ ΣΤΟ ΡΩΣΙΚΟ ΕΘΝΟΦΥΛΕΤΙΣΜΟ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

========


Ο Σεβ. Μητροπολίτης Βολοκολάσκ Ιλαρίων ξαναχτύπησε. Και μάλιστα χτύπησε καμπάνα που πρέπει να ακουστεί - ελπίζουμε - αυτή τη φορά ευκρινώς.


ΟΜΟΦΩΝΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ή ΣΧΙΣΜΑ

_________


Ζητά τη λήψη ομοφωνίας στη λήψη αποφάσεων στη μέλλουσα να συνέλθει Αγία και Μεγάλη Σύνοδο αλλιώς απειλεί με σχίσμα.


Τι είναι εκείνο που ζητά ουσιαστικά με την απαίτηση ομοφωνίας - και όχι της αρχής της πλειοψηφίας - για τη λήψη αποφάσεων; Το Πατριαρχείο Μόσχας να έχει βέτο για τις αποφάσεις της Συνόδου και ιδιαίτερα γι' αυτές που δεν εξυπηρετούν τα σχέδια της “Αγίας Ρωσίας”.


Για ένα μόνον ουσιαστικά ενδιαφέρεται: Να μην περιοριστούν οι φιλοδοξίες του ρωσικού επεκτατισμού.


Γι’ αυτό, όχι μόνον ΔΕΝ έχει αντιρρήσεις να συγκληθεί η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος, αλλά και προτείνει κάτι ανήκουστο για να διευκολύνει τη σύγκλησή της: Να συνέλθει η Σύνοδος για όσα θέματα επετεύχθη ομοφωνία και να αφήσει ΜΕΤΑ τη σύγκληση της Συνόδου τη συζήτηση για τα θέματα που δεν υπάρχει ομοφωνία.!!!


ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΟΥΝΙΤΙΚΩΝ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ

_________


Με άλλα λόγια προτείνει ένα ουνιτικού τύπου πρόγραμμα των εργασιών της Συνόδου.


Οπως ο Πάπας δεν έχει πρόβλημα οι Ουνίτες να πρεσβεύουν ακόμη και αιρέσεις (οι Μαρωνίτες λ.χ. δέχονται μόνον τις πέντε οικουμενικές συνόδους) αρκεί να αποδέχονται το Πρωτείο και το Αλάθητό του, έτσι και το Πατριαρχείο Μόσχας προτείνει να προχωρήσουμε σε Σύνοδο, η οποία θα περιοριστεί να νομολογεί για όσα θέματα υπάρχει συμφωνία.


Από τη στιγμή που το βέτο της Μόσχας είναι δεδομένο - και επομένως δεν κινδυνεύει η επεκτατική εθνοφυλετική γραμμή του Ρωσικού Πατριαρχείου - ο Σεβ. Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ δεν βλέπει καμιά δυσκολία να συγκληθεί η Σύνοδος.


ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ ΔΕΝ ΒΑΖΕΙ ΕΜΠΟΔΙΑ ΑΛΛΑ ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ ΕΠΕΙΓΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ

________


Αντίθετα! Επείγεται για τη σύγκληση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου, επειδή έτσι ΕΜΜΕΣΑ το βέτο της Μόσχας θα θεωρηθεί αδιαπραγμάτευτη αρχή, αφού η σύγκληση Της θα εδράζεται στην αποδοχή του βέτο.


Στέλλει λοιπόν σάφεστατο μήνυμα. Είτε θα συνέλθει η Σύνοδος με γνώμονα την αρχή της ομοφωνίας (γράφε του βέτο του Πατριαρχείου Μόσχας), είτε οι όποιες αποφάσεις ληφθούν κατά πλειοψηφία θα οδηγήσουν σε σχίσμα.


ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΝΑ ΑΞΙΟΛΟΓΕΙ ΟΡΘΑ ΤΙΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΤΟΥ ΒΟΛΟΚΟΛΑΜΣΚ

_________


Πρόκειται για καθαρό εκβιασμό τον οποίο το Οικουμενικό Πατριαρχείο κάνει καλά να ακούσει προσεκτικά.


Για να χρησιμοποιήσω τη γνωστή φράση του Ρισελιέ! Ο Παναγιότατος “δεν θα διαπράξει απλά έγκλημα, αλλά λάθος”, αν συγκαλέσει - υπό τις παρούσες συνθήκες - την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο.


Οπως είχαμε επισημάνει πρόσφατα, υπό τις παρούσες συνθήκες, αν συνέλθει η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος το χειρότερο κακό που θα προκύψει θα είναι Πανορθόδοξο Σχίσμα και το μεγαλύτερο η υιοθέτηση αιρέσεως με την έμμεση αποδοχή των κακόδοξων εθνοφυλετικών φιλοδοξιών της “Αγίας Ρωσίας”.


No comments:

Post a Comment