Thursday, September 1, 2011

ΤΑΡΑΞΕ ΤΑ ΛΙΜΝΑΖΟΝΤΑ ΝΕΡΑ Ο ΚΟΝΙΤΣΗΣ


Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΚΟΝΙΤΣΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΤΑΡΑΞΕ ΤΑ ΛΙΜΝΑΖΟΝΤΑ ΝΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΚΑΘΩΣΠΡΕΠΙΣΜΟΥ
=============
Οι δηλώσεις του Μητροπολίτου Κονίτσης κ. Ανδρέου που αναμεταδόθηκαν σήμερα από πολλά ΜΜΕ προκάλεσαν την αντίδραση τόσο της Συνόδου όσο και του Υπουργείου Παιδείας.
Η μεν ΔΙΣ σε Δελτίο Τύπου της αναφέρει «Οἱ ἀπόψεις πού ἐξέφρασε πρόσφατα ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανῆς καί Κονίτσης κ. Ἀνδρέας, ἀποτελοῦν καθαρά προσωπικές του ἀπόψεις καί ὄχι ἀπόψεις πού ἔχει υἱοθετήσει ἡ Ἱερά Σύνοδος τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος».
Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων, του Υπουργείου Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Γιώργος Καλαντζής με Δελτίο Τύπου που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας δηλώνει: «Ποτέ δεν ήταν δύσκολο το έργο όσων κινούνται στα άκρα, αντίθετα ήταν και είναι πολύ δύσκολη η αποστολή εκείνου που προτιμά τη μέση οδό, την οδό της συνεργασίας και του αλληλοσεβασμού. Για πρώτη φορά λειτουργεί επιτυχώς θεσμοθετημένη Επιτροπή Διαλόγου με την Εκκλησία. Την ίδια στιγμή που αυτή προσφέρει λύσεις σε χρόνια προβλήματα, ορισμένοι επιλέγουν να κηρύξουν τον λόγο του μίσους, της σύγκρουσης και της ύβρης. Δεν θέλουν λύσεις, δεν θέλουν διάλογο. Θα ήταν χρήσιμο να αντιληφθούν ότι πριονίζουν το κλαδί που κάθονται».
Και τώρα μερικές παρατηρήσεις και ερωτήματα:
1. Τόσο λίγος χρόνος λοιπόν χρειάστηκε ώστε η ΔΙΣ να αποστασιοποιηθεί από τη θαρραλέα και ειλικρινή φωνή του Μητροπολίτου Κονίτσης προς τον οποίο τον περασμένο Μάρτιο εξέφραζε με Επιστολή της «τάς ὁλοθύμους συγχαρητηρίους Αὐτῆς προσρήσεις διά τήν οὑτωσί ὑφ’ ὑμῶν ἐπιδειχθεῖσαν ἐθνικήν εὐαισθησίαν» στο θέμα του κλεισίματος του Τάγματος της Κόνιτσας; Τότε οι Συνοδικοί έγραφαν στον Μητροπολίτη Κονίτσης: «Συγχαίρομεν οὖν τῇ ὑμετέρᾳ Σεβασμιότητι διά τήν ἀκάματον αὐτῆς μέριμναν περί τοῦ μείζονος ἐθνικῆς σημασίας τοιούτου ζητήματος τῆς τετιμημένης ἱστορικῆς περιοχῆς τῆς κατά μεθόριον Ἠπείρου, ἀφορῶντος εἰς ὁλόκληρον τήν Πατρίδα ἡμῶν». Από τότε μέχρι σήμερα ουδέν άλλαξε στη στάση του Μητροπολίτου Κονίτσης. Φαίνεται όμως ότι στους Συνοδικούς Ιεράρχες υπερίσχυσε ο εκκλησιαστικός φιλοκυβερνητισμός του θαυμασμού για το θάρρος και την αγάπη προς την πατρίδα και την ακριτική του επαρχία του Μητροπολίτου Ανδρέου.
2. Για δε τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου τι να πρωτοειπεί κανείς; Μετά την επιτυχία του στην προώθηση όλων των θεμάτων των μουσουλμάνων στην Ελλάδα (από την προσευχή στο ΟΑΚΑ μέχρι το χτίσιμο τζαμιών) τώρα μας «απειλεί» ότι θα σπάσει το κλαδί που κρατάει την Εκκλησία στο …πολύκαρπο δέντρο της Πολιτείας. Κι αυτό γιατί κάποιοι ακραίοι το πριονίζουν!
3. Αλήθεια, όμως! Ποιες είναι οι καταπληκτικές «λύσεις σε χρόνια προβλήματα» που φέρνει ο διάλογος Εκκλησίας - Πολιτείας και για τις οποίες καυχάται ο Γ.Γραμματέας Θρησκευμάτων; Η διακοπή της μισθοδοσίας νέων κληρικών και το πάγωμα των χειροτονιών τη στιγμή που διορίζονται διαρκώς νέοι μουσουλμάνοι ιεροδιδάσκαλοι και μουφτήδες; Ο διορισμός μόλις 10 Θεολόγων στα ελληνικά σχολεία φέτος; Η πολύπλευρη υποβάθμιση του μαθήματος των Θρησκευτικών στο Λύκειο, τα μουσικά σχολεία και την τεχνική εκπαίδευση; Το κλείσιμο των εκκλησιαστικών σχολείων; Η απαγόρευση εισαγωγής φοιτητών στο Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας Αθήνας φέτος και η σχεδιαζόμενη υποβάθμιση των Θεολογικών Σχολών; Ή μήπως η από κοινού προώθηση της δωρεάς οργάνων από όλους τους Έλληνες; Και, και, και…
Λοιπόν, ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Η θαρραλέα φωνή του Μητροπολίτου Κονίτσης τάραξε τα λιμνάζοντα νερά του πολιτικού και εκκλησιαστικού καθωσπρεπισμού. Η εκκωφαντική σιωπή των… καθωσπρέπει Ιεραρχών και το απύθμενο θράσος πολιτικάντηδων που οδηγούν την Ελλάδα στο χείλος του γκρεμού, αν δεν την έχουν ήδη ρίξει σε απύθμενη άβυσσο, βρήκαν το «δάσκαλό» τους. Κι αν σήμερα υπήρξε τόσο συντονισμένη αποδοκιμασία των δηλώσεων του Μητροπολίτη Κονίτσης από πολιτικούς και εκκλησιαστικούς αλλά και δημοσιογραφίσκους της δεκάρας είναι γιατί όλοι αυτοί γνωρίζουν πως ο Μητροπολίτης Κονίτσης τόλμησε να πει την αλήθεια, να πει φωναχτά αυτά που όλοι οι πολίτες λέμε χαμηλόφωνα. Κι αυτό τους τρομάζει…
ΠΗΓΗ:
Θρησκευτικά

No comments:

Post a Comment