Sunday, September 25, 2011

ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΑΡΚΙΚΕΣ ΑΜΑΡΤΙΕΣ



ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΑΡΚΙΚΕΣ ΑΜΑΡΤΙΕΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=========

Οι δηλώσεις του Μακαριότατου Κύπρου κ. Χρυσόστομου, στην πρόσφατη συνάντηση που είχε με τους νέους στην Αρχιεπισκοπή, είναι επιεικώς απαράδεκτες. Τουλάχιστον για ορισμένα θέματα. Απόδειξη τούτου είναι το γεγονός ότι κοσμικοί δημοσιογράφοι τον επαίνεσαν για τις νεωτεριστικές θέσεις του ως καρπό της χριστιανικής επιείκειας και αγάπης του.!!!

ΟΙ ΕΚΤΡΩΣΕΙΣ ΚΑΙ Η ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΑ
_________

Ο Μακαριότατος μίλησε με ορθόδοξο φρόνημα για τις εκτρώσεις και για την ομοφυλοφιλία. Εξήγησε ότι η ομοφυλοφιλία και οι εκτρώσεις είναι εντελώς απαράδεκτες πρακτικές από τη σκοπιά του Ευαγγελίου, αλλά - όπως πολύ ορθά επεσήμανε-, η Εκκλησία καταδικάζει μεν ανεπιφύλακτα την αμαρτία, αλλά αναμένει και προσεύχεται για τη μετάνοια των αμαρτωλών.

ΤΟ ΑΜΑΡΤΗΜΑ ΤΟΥ ΑΥΝΑΝΙΣΜΟΥ
_________

Στο θέμα όμως του αυνανισμού και των σχέσεων του αντρογύνου οι θέσεις που διατύπωσε ο Μακαριότατος είναι σαφώς αντιευαγγελικές και αντικανονικές.

Τι θα πει να μην πολυαυνανίζονται οι νέοι; Δηλαδή αν κάνουν “λελογισμένη” χρήση του αυνανισμού δεν υπάρχει πρόβλημα;

Ούτε ο Απόστολος Παύλος, ούτε οι Κανόνες της Εκκλησίας δίνουν το δικαίωμα στο Μακαριότατο να εκφράζει τόσο άστοχες θέσεις.

Η ΕΓΚΡΑΤΕΙΑ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΝΤΡΟΓΥΝΟΥ
__________

Τα ίδια ισχύουν για το θέμα των σχέσεων του αντρογύνου. Η θεωρία ότι οι πνευματικοί δεν επιτρέπεται να μπαίνουν στην κρεβατοκάμαρα του αντρογύνου - πρώτος, αλλά όχι μόνος διδάξας αυτή την κακοδοξία, ο κ. Γιανναράς - είναι άκρως απαράδεκτη.

Τι θα πει ο πνευματικός δεν μπορεί να μιλά για τον ευαγγελικό νόμο της εγκράτειας που πρέπει να τηρεί το αντρόγυνο; Υπάρχει τομέας της ζωής του ανθρώπου που δεν πρέπει να διέπεται από το Ευαγγέλιο; Πολύ περίεργη θεωρία εντελώς ασύμβατη με τη διδασκαλία της Εκκλησίας μας.

Ο ΗΡΩΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΙΑΣ
____________

Ο Μακαριότατος Κύπρου όφειλε να μιλήσει για τον ηρωισμό της πολυτεκνίας και όχι να αποτρέπει τους παραδοσιακούς πνευματικούς να καθοδηγούν σύμφωνα με το Ευαγγέλιο και τους Κανόνες της Εκκλησίας τα πνευματικά τους παιδιά. Είναι τουλάχιστον εξωφρενικό να ισχυρίζεται ο Μακαριότατος ότι οι πνευματικοί που εξομολογούν με βάση το Ευαγγέλιο και τους Ιερούς Κανόνες της Εκκλησίας “κάνουν ζημιά”.

ΑΤΥΧΕΣΤΑΤΗ ΕΠΙΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΑΠ. ΠΑΥΛΟΥ
__________

Εκτός όμως από να ψέξει τους παραδοσιακούς πνευματικούς, που ενεργούν κατά Θεό ο Μακαριότατος, είχε την ατυχέστατη έμπνευση να επικαλεστεί τον Απόστολο Παύλο, of all the people, τον πιο διαπρύσιο κήρυκα της εγκράτειας και της παρθενίας για να στηρίξει το φιλελευθερισμό του.!!!

Ο Απόστολος Παύλος είναι σαφέστατος. Οχι όμως όπως τον παρερμηνεύει ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, αλλά όπως τον ερμηνεύουν οι Πατέρες της Εκκλησίας. Αλίμονον αν αφαιρέσουμε το ασκητικό πνεύμα από τη ζωή των εγγάμων! Υπάρχει ορθόδοξη οδός σωτηρίας που δεν προυποθέτει άσκηση; Τι είδους προτεσταντιλίκια είναι αυτά;

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΛΕΜΕΣΟΥ ΚΑΙ Ο ΙΩΣΗΦ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΝΟΣ
_________

Δυστυχώς στην Εκκλησία της Κύπρου πολλοί είναι αυτοί που τα έκαναν όλα ίσωμα αναφορικά με τις σχέσεις του αντρογύνου και όχι μόνον.

Πέραν του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, που μας εξέπληξε - δεν το κρύβουμε - λίαν δυσάρεστα, με τις πρόσφατες αντικανονικές θέσεις του, μας θλίβει αφάνταστα το γεγονός ότι από δεκαετίες ο Μητροπολίτης Λεμεσού - και όλοι οι πνευματικοί που εξαρτούνται από το Σεβασμιότατο - δίνουν χωρίς καμιά επιφύλαξη σαφώς αντιασκητική και αντιευαγγελική κατεύθυνση στο θέμα των σχέσεων του αντρογύνου.

Το ίδιο ισχύει και για τους πνευματικούς της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου, επειδή αυτή την αντιευαγγελική παρακαταθήκη κληροδότησε στους Βατοπαιδινούς και στο Σεβ. Λεμεσού, ο αείμνηστος Γέροντάς τους Ιωσήφ Βατοπαιδινός, ο οποίος είχε σαφώς πλανεμένες απόψεις για το ζήτημα.

Το θέμα αυτό είναι πολύ σοβαρό και πρέπει να απασχολήσει την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Κύπρου. Οχι βέβαια για να επικυρώσει τις αντιευαγγελικές και αντικανονικές θέσεις του Μακαριότατου και την πρακτική του Αγίου Λεμεσού και ει τινος ετέρου, αλλά για να κατηχηθούν ορθόδοξα οι ποιμένες και το πλήρωμα της Εκκλησίας.

No comments:

Post a Comment