Monday, September 5, 2011

ΤΟ ΣΚΟΤΕΙΝΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΤΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝΤΟΣ


ΤΟ ΣΚΟΤΕΙΝΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΤΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΔΙΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΚΟΝΙΤΣΗΣ
Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=========
Γνωστοποιήθηκε το παρασκήνιο που οδήγησε στην παράνομη έκδοση του επαίσχυντου ανακοινωθέντος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου εναντίον του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Κονίτσης κ. Ανδρέα, με το οποίο τον άφηνε εκτεθειμένο για τις γενναίες δηλώσεις που έκανε εναντίον των εθνομειοδοτών και εκκλησιομάχων που μας κυβερνούν.
Η σύνθεση της νέας Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας αποτελείται - κατά το πλείστον - από ευλαβείς και παραδοσιακούς ιεράρχες, οι οποίοι ελπίζουμε ότι θα ζητήσουν ευθύνες από τον ανεκδιήγητο Πρωτοσύγκελο του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, επειδή αυτός πρωτοστάτησε για να εκμαιεύσει παράνομα από τη Συνοδική επιτροπή Τύπου το Ανακοινωθέν κατά του Σεβ. Μητροπολίτη Κονίτσης. Εντολή φυσικά του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου.
Αρα υπάρχουν τα ακόλουθα δεδομένα.
Καταρχήν η συμπεριφορά του φιλοπασόκου πρωτοσύγκελου του Αρχιεπισκόπου.
Υστερα ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος που επέλεξε τον αχαρακτήριστο πρωτοσύγκελο για να υποσκάπτει το έργο της Εκκλησίας και να προωθεί τα συμφέροντα των άθεων κυβερνώντων και με τις εντολές του οποίου ενεργεί ο Πρωτοσύγκελος.
Η εξαπατηθείσα Διαρκής Ιερά Σύνοδος εξ ονόματος της οποίας με ψευδείς παραστάσεις εκμαίευσε ο πρωτοσύγκελος το Ανακοινωθέν εναντίον του Σεβ. Μητροπολίτη Κονίτσης.
Και τέλος ο ίδιος ο Μητροπολίτης Κονίτσης, ο οποίος ελπίζουμε ότι δεν θα αφήσει την ανέντιμη συμπεριφορά του Αρχιεπισκόπου και του πρωτοσυγκέλου του να ξεχαστούν και να αποσιωπηθούν και να διέλθουν αβρόχοις ποσίν για την αντιεκκλησιαστική συμπεριφορά τους.
Ακόμη μια φορά αποδεικνύεται με αδιάψευστα και συγκεκριμένα γεγονότα ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ενεργεί πάντοτε με συνωμοτικό τρόπο για να προωθήσει τα συμφέροντα των άθεων κρατούντων.
Αυτό που απομένει να φανεί είναι, αν επιτέλους θα υπάξει μια ομάδα ιεραρχών, οι οποίοι θα ορθώσουν ανάστημα και θα ανακόψουν την πορεία ολέθρου του πρασινοφρούραρχου Αρχιεπισκόπου, ο οποίος απεργάζεται τόσο απροκάλυπτα τα συμφέροντα της Εκκλησίας.
Η αυριανή συνεδρία της Διαρκούς Ιερά Συνόδου, που θα συζητηθεί το θέμα, θα αποτελέσει τη λυδία λίθο της αξιοπρέπειας των ιεραρχών που συγκροτούν την ΔΙΣ. Θα είναι η ώρα που θα αποδείξουν αν θα ορθώσουν ανάστημα στις Αρχιεπισκοπικές αυθαιρεσίες ή αν θα κύψουν τον αυχένα για να περάσει ανενόχλητος ο Αρχιεπισκοπικός ετσιθελισμός.
Παραθέτουμε στη συνέχεια την είδηση που μας έδωσε την αφορμή για τη σύνταξη του πιο πάνω σχολίου.
*****
ΑΝΑΤΑΡΑΧΗ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ
Του Γιώργου Παπαθανασόπουλου
=============
Με αναταράξεις ξεκίνησε τις εργασίες της η Διαρκής Ιερά Σύνοδος υπό τη νέα της σύνθεση. Την 1η Σεπτεμβρίου, πρώτη ημέρα της θητείας της, η Συνοδική Επιτροπή Τύπου εξέδωσε Ανακοίνωση, με το οποίο άφησε ακάλυπτο τον Μητροπολίτη Κονίτσης κ. Ανδρέα, για την με βαρείς χαρακτηρισμούς ομιλία του κατά της πολιτικής της κυβέρνησης και έδειξε μια "θετική ουδετερότητα" προς τον Γ.Γ. Θρησκευμάτων κ. Καλαντζή, που επετέθη κατά του εν λόγω Μητροπολίτου. Η Συνοδική Επιτροπή προχώρησε στην ενέργεια της αυτή χωρίς να πάρει την έγκριση της ΔΙΣ, κάτι που προκάλεσε την έντονη δυσφορία των μελών της. Την προσεχή Τρίτη, που συνεδριάζει η ΔΙΣ, θα τεθεί το θέμα και ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσει όλη του τη διπλωματική μαεστρία για να κατασιγάσει τη δυσφορία των μελών της και να μην εκδοθεί Δελτίο Τύπου, με το οποίο να εκφράζεται η δυσαρέσκεια της προς τη Συνοδική Επιτροπή Τύπου.
Ο Μητροπολίτης Κονίτσης την Κυριακή, 28 Αυγούστου, μίλησε σε ανοικτή συγκέντρωση στη Βούρμπιανη του Γράμμου και άσκησε οξυτάτη κριτική στην κυβέρνηση Παπανδρέου για την πρόθεση της να αποποινικοποιήσει τη χρήση των ναρκωτικών, για την υποταγή της χώρας στην Τρόϊκα και για τους ταπεινωτικούς χαρακτηρισμούς του κ. Πάγκαλου σε βάρος των Ελλήνων αξιωματικών. Στον κ. Ανδρέα απάντησε ο Γ.Γ. Θρησκευμάτων κ. Καλαντζής, ο οποίος είπε ότι φωνές, όπως αυτή του Μητροπολίτου Κονίτσης, χαλάνε το καλό κλίμα που υπάρχει στην μεικτή Επιτροπή Πολιτείας - Εκκλησίας που λειτουργεί και βρίσκει λύσεις σε χρόνια προβλήματα. Την 1η Σεπτεμβρίου η Συνοδική Επιτροπή Τύπου εξέδωσε Δελτίο Τύπου, στο οποίο αναφέρεται:
"Οι απόψεις που εξέφρασε πρόσφατα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δρυινουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέας αποτελούν καθαρά προσωπικές του απόψεις και όχι απόψεις που έχει υιοθετήσει η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Εκ του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος".
Ο Σεβ. Κονίτσης απάντησε στο εν λόγω Δελτίο Τύπου με το σχόλιο ότι δεν γνωρίζει ποιες είναι οι απόψεις της ΔΙΣ επί των όσων ο ίδιος ανέφερε για τα ναρκωτικά και την οικονομία και επισήμανε:
[Ας γνωρίζουν στην Ιερά Σύνοδο και στο Υπουργείο Παιδείας όπως και τα διάφορα "αλαλάζοντα κύμβαλα" … ότι η πολεμική τους δεν με φοβίζει καθόλου, διότι ως διάδοχος του μεγάλου και ηρωικού Ιεράρχου ΣΕΒΑΣΤΙΑΝΟΥ βάζω τις αρχές μου πάνω από χίλιους θρόνους. Και όπως ετόνισα στη λιτανεία του Αγίου Κοσμά ( 23 Αυγούστου) μόνον ο θάνατος θα μου κλείση το στόμα].
Σημειώνεται ότι η Εκκλησία έχει λάβει απόφαση και αγωνίστηκε κατά της αποποινικοποίησης της χρήσης των ναρκωτικών και επομένως στη γραμμή της Εκκλησίας είναι ο Μητροπολίτης Κονίτσης και όχι ο συντάκτης του Δελτίου Τύπου της Συνόδου!
Όταν κυκλοφορήθηκε η Ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου της Ιεράς Συνόδου και το πληροφορήθηκαν οι Συνοδικοί Μητροπολίτες εξέφρασαν την αγανάκτηση τους, διότι δεν ενημερώθηκαν, ούτε φυσικά ζητήθηκε η γνώμη τους. Η Συνοδικότητα στην προκειμένη περίπτωση είχε πλήρως παραθεωρηθεί. Σε επικοινωνία που είχαν ορισμένοι Συνοδικοί Μητροπολίτες με τον Αρχιεπίσκοπο του εξέφρασαν τη δυσφορία τους, αναφέροντας ότι το Γραφείο Τύπου της Συνόδου δεν μπορεί να προκαταλαμβάνει, ούτε, πολύ περισσότερο, να υποκαθιστά την Ιερά Σύνοδο και να μιλά εκ μέρους της.
Το θέμα καθίσταται σοβαρότερο αν επαληθευθούν οι πληροφορίες που κυκλοφορήθηκαν μεταξύ των Μητροπολιτών, ότι η εντολή για την έκδοση του Δελτίου Τύπου της Ιεράς Συνόδου εδόθη στον Γραμματέα της Συνοδικής Επιτροπής Τύπου από το γραφείο του πρωτοσυγκέλλου της Αρχιεπισκοπής, που επικαλέσθηκε ότι είχε την έγκριση του Αρχιεπισκόπου. Αν είναι αληθές αυτό, κατά την άποψη Συνοδικού Μητροπολίτη, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, ως προς τη λειτουργία της Συνόδου, αφού στέλεχος της Αρχιεπισκοπής έδωσε εντολή σε Επιτροπή υπέρτερου όργανου, που είναι η Σύνοδος, να εφαρμόσει μια δική του απόφαση. Επ' ουδενί έπρεπε να παρακάμψει τη ΔΙΣ, μας σημείωσε και αν ήθελε να εκδοθεί ανακοίνωση σε βάρος του Μητροπολίτου Κονίτσης αυτή θα έπρεπε να είναι της Αρχιεπισκοπής και όχι της Συνόδου. Σημειώνεται ότι ο 35χρονος πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής π. Γαβριήλ Παπανικολάου απολαμβάνει της πλήρους υποστήριξης του Αρχιεπισκόπου και συνήθως εισακούγεται στις προτάσεις του. Παράλληλα διατηρεί άριστες σχέσεις με την Υπουργό Παιδείας κα Α. Διαμαντοπούλου και άλλα κυβερνητικά στελέχη και είναι ταγμένος κατά οποιασδήποτε αντιπαράθεσης με την Κυβέρνηση.
Η Συνοδικότητα δοκιμάζεται και με το θέμα του Νόμου που πέρασε η Κυβέρνηση για την εικαζόμενη συναίνεση στις μεταμοσχεύσεις. Ο Υπουργός Υγείας κ. Λοβέρδος επισκέφθηκε τον Αρχιεπίσκοπο και απέσπασε μια συμβιβαστική δήλωση εκ μέρους του, ωσάν η Εκκλησία να συζητά τις αρχές της. Η ΔΙΣ με τη νέα της σύνθεση προσκάλεσε τον κ. Λοβέρδο να προσέλθει στα γραφεία της και να την ενημερώσει επί του ζητήματος. Αυτό θα γίνει την Τρίτη κατά πάσα πιθανότητα και σημαίνει ότι οι Συνοδικοί Μητροπολίτες δεν έμειναν ευχαριστημένοι από τα όσα δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος για το θέμα. Ο κ. Λοβέρδος θα συζητήσει, με τους Συνοδικούς Μητροπολίτες, οι οποίοι στο σύνολο τους είναι κατά της εικαζόμενης συναίνεσης, και λέγεται ότι θα τους ζητήσει να γίνουν δωρητές οργάνων! Από την άλλη πλευρά ο Υπουργός είναι βέβαιο ότι δεν θα περάσει ευχάριστα στη ΔΙΣ. Ελπίζεται ότι η κοινή γνώμη θα ενημερωθεί επαρκώς για τη συζήτηση του κ. Λοβέρδου με τα μέλη της ΔΙΣ, όπως και για την εξέλιξη του ζητήματος που προέκυψε με το Δελτίο Τύπου της Συνοδικής Επιτροπής Τύπου.-
ΠΗΓΗ:
Ακτίνες

2 comments:

  1. Αντιγράφουμε από το ιστολόγιο Ακτίνες.


    Διευκρίνιση στο ρεπορτάζ
    Από τον Γιώργο Ν. Παπαθανασόπουλο

    Ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, Αρχιμανδρίτης π. Γαβριήλ Παπανικολάου, μας τηλεφώνησε και μας διευκρίνισε ότι την εντολή έκδοσης του Δελτίου Τύπου της Συνοδικής Επιτροπής Τύπου για τις δηλώσεις του Μητροπολίτου Κονίτσης την έδωσε ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος και Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου κ. Ιερώνυμος και όχι εκείνος.

    Στο ρεπορτάζ μας που δημοσιεύθηκε γράφεται ότι υπήρχε η πληροφορία ότι με την έγκριση του Αρχιεπισκόπου από το Γραφείο του Πρωτοσυγκέλλου δόθηκε η εντολή στον Γραμματέα της Συνοδικής Επιτροπής να δημοσιευθεί το Δελτίο Τύπου. Στο συγκεκριμένο ρεπορτάζ πάντως το κύριο ζήτημα που θίγεται είναι πως περί του Δελτίου Τύπου και της δήλωσης αποστασιοποίησης της Ιεράς Συνόδου από τις δηλώσεις του Μητροπολίτου Κονίτσης δεν είχαν ενημερωθεί τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, τα οποία ανέλαβαν καθήκοντα Συνοδικών την 1η Σεπτεμβρίου. -

    ReplyDelete
  2. Ουδείς αμφέβαλλε ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είναι ο ΜΟΝΟΣ μέγας υπεύθυνος για την έκδοση του επαίσχυντου ανακοινωθέντος σε βάρος του Μητροπολίτη Κονίτσης κ. Ανδρέα.

    Σε ποιο βαθμό ενεπλάκη και ο ανεκδιήγητος πρωτοσύγκελος Γαβριήλ Παπανικολάου στη σκαιά αυτή συμπεριφορά έναντι του Αγίου Κονίτσης, αλλά και έναντι της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, η άδεια της οποίας υπεκλάπη και παραχαράκτηκε από τον διά τας αμαρτίας ημών Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο είναι πολύ δευτερεύον θέμα για να μας απασχολήσει.

    Το ερώτημα που τίθεται είναι αν ο Μακαριότατος προσπαθεί με τη διάψευση να προστατεύσει τον εκλεκτό της καρδίας του, αλλά και τον εγκαθετο του ΠΑΣΟΚ στην Εκκλησία Αρχιμανδρίτη Γαβριήλ Παπανικολάου ή αν όντως δεν παρενεβλήθη ο Πανοσιολογιότατος πρωτοσύγκελος στην αήθεια.

    Αυτό που μετρά είναι η αήθεια του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου διότι έτσι ή αλλιώς ο ίδιος είναι υπεύθυνος γι' αυτή την ασχημία σε βάρος της Εκκλησίας επειδή αυτός έχει την ευθύνη και για το διορισμό του ακατάλληλου πρωτοσυγκέλου αλλά και για την παρχάραξη της υπογραφής της ΔΙΣ για να στηρίξει τους εκκλησιομάχους και για να προπηλακίσει τον αγωνιστή Μητροπολίτη Κονίτσης και να του καταφέρει πισώπλατη μαχαιριά.

    ReplyDelete