Wednesday, September 21, 2011

ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΝΕΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΠΙΤΣΒΟΥΡΓΟΥ


ΛΙΑΝ ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΝΕΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΠΙΤΣΒΟΥΡΓΟΥ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

============


Λίαν ανησυχητικές πληροφορίες είδαν το φως της δημοσιότητας αναφορικά με την εκλογή νέου Μητροπολίτη Πιτσβούργου μετά την παραίτηση του Σεβ. Μητροπολίτη πρώην Πιτσβούργου κ. Μάξιμου για λόγους υγείας.


Αν οι πληροφορίες του ρεπορτάζ του κ. Καλμούκου απηχούν τις πραγματικές διαθέσεις του Σεβασμιότατου Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Δημήτριου τότε υπάρχουν δύο λόγοι σοβαρής ανησυχίας.


ΠΡΟΘΕΣΗ ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑΣ ΝΕΟΥ ΒΟΗΘΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ;

___________


Ο πρώτος αφορά την πρόθεση, κατά τον κ. Καλμούκο, του Σεβασμιότατου να συνεχίσει να χειροτονεί βοηθούς επισκόπους. Ο θεσμός του βηθού επισκόπου είναι ένας αντικανονικός θεσμός ο οποίος ελπίζουμε να καταργηθεί όσο γίνεται πιο σύντομα από τη ζωή της Εκκλησίας της Αμερικής και από τη ζωή της ανά την Οικουμένη Ορθοδοξίας.


ΟΥΤΕ Ο ΠΡΩΤΟΣΥΓΚΕΛΟΣ, ΟΥΤΕ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ

___________


Η Ιερά Σύνοδος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής δεν χρειάζεται επίσκοπο για Γραμματέα. Ούτε για Πρωτοσύγκελο. Ούτε επίσκοπο για να προίσταται οποιουδήποτε Γραφείου ή οποιασδήποτε συνοδικής επιτροπής. Το αξίωμα του επισκόπου, όπως έλεγε ο μακαριστός Γέροντας Επιφάνιος Θεοδωρόπουλος, δεν είναι παράσημο για να δίνεται κατά βούληση. Ο επίσκοπος είναι ο πνευματικός πατέρας της επισκοπής που ποιμαίνει.


Οι Αυτοκέφαλες Εκκλησίες της Ελλάδος και της Κύπρου δεν έχουν επισκόπους ως Γραμματείς της Συνόδου. Ούτε ως Πρωτοσυγκέλους. Για ποιο λόγο χρειάζεται η Αρχιεπισκοπή Αμερικής επίσκοπο Γραμματέα της Συνόδου και επίσκοπο Πρωτοσύγκελο;


Ούτε επίσκοπος Γραμματέας της Συνόδου πρέπει να χειροτονηθεί, ούτε νέοι βοηθοί επίσκοποι στην Αρχιεπισκοπική περιφέρεια ή σε άλλη Μητρόπολη.


ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΙ ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΟΥΝΤΑΙ

___________


Αν οι Μητροπολίτες δεν έχουν τη δυνατότητα λόγω ασθενείας να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους τότε να παραιτούνται για να εκλεγούν στη θέση τους άλλοι οι οποίοι μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.


Αν πάλιν πρόκειται για αχανή και δυσδιοίκητη Μητρόπολη τότε μπορεί να διχοτομείται για να ποιμαίνεται καλύτερα.


Το σίγουρο είναι ότι ΔΕΝ πρέπει να χειροτονηθούν νέοι βοηθοί επίσκοποι, ούτε στην Αρχιεπισκοπή, ούτε σε άλλη Μητρόπολη και οι νυν υφιστάμενοι (με εξαίρεση τον Μωκησσού Δημήτριο φυσικά) να εκλεγούν σε θρόνους που χηρεύουν ή θα χηρεύσουν στο μέλλον για να εξαλειφθεί ο αντικανονικός αυτός θεσμός από την Εκκλησία της Αμερικής.


Ο Σεβασμιότατος Αμερικής κ. Δημήτριος είναι κληρικός λιπαράς θεολογικής παιδείας και γνωρίζει πάρα πολύ καλά ότι ο θεσμός του βοηθού επισκόπου πάσχει κανονικά και εκκλησιολογικά. Αρα επ’ ουδενί λόγω δεν είναι επιτρεπτό να συντείνει στη διαιώνιση αντί στην κατάργησή του.


Ο ΜΩΚΗΣΣΟΥ ΕΚ ΤΩΝ ΕΠΙΚΡΑΤΕΣΤΕΡΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ;

____________


Ο δεύτερος λόγος που μας ανησυχεί από τις πληροφορίες του ρεπορτάζ του κ. Καλμούκου είναι ότι ο βοηθός επίσκοπος Μωκησσού κ. Δημήτριος φέρεται ως εκ των επικρατεστέρων υποψηφίων για τον θρόνο της Μητροπόλεως Πιτσβούργου.


Ως γνωστόν ο Θεοφιλέστατος Μωκησσού τυγχάνει ορκισμένος οικουμενιστής, ο οποίος μάλιστα διοργανώνει σε ορθόδοξες Ελληνικές κοινότητες δείπνα για να γιορτάσει το ραμαζάνι κατά τα οποία συμπροσεύχονται μουσουλμάνοι και ορθόδοξοι.!!!


Αλίμονον αν κληρικοί - και δη επίσκοποι- που προβαίνουν σε αυτού του είδους τις συγκρητιστικές ασχημίες προάγονται από τη Σύνοδο αντί να μηνύονται και να οδηγούνται σε καθαίρεση.


ΑΓΙΕ ΑΜΕΡΙΚΗΣ! ΜΗΝ ΕΠΙΤΡΕΨΕΤΕ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΗ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ

__________


Μη διστάσετε, Αγιε Αμερικής, να διαλύσετε τη συνεδρία της Συνόδου κατά την οποία οι Μητροπολίτες θα αποπειραθούν τυχόν να προωθήσουν τον Μωκησσού ως Μητροπολίτη Πιτσβούργου. Οχι να προαχθεί, αλλά να παραιτηθεί πρέπει ο Μωκησσού για τις οικουμενιστικές του ακροβασίες. Το ίδιο και ο προιστάμενός του Μητροπολίτης Σικάγου Ιάκωβος που ανέχεται ή και ευλογεί οικουμενιστικά παρατράγουδα.


Παραθέτουμε στη συνέχεια απόσπασμα του ρεπορτάζ που μας έδωσε την αφορμή για τη σύνταξη του πιο πάνω σχολίου.


*****


Η ΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΠΙΤΣΒΟΥΡΓΟΥ


Του κ. Θεόδωρου Καλμούλκου

========


Στην επόμενη συνεδρίαση της Επαρχιακής Συνόδου της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, η οποία έχει προγραμματιστεί να συγκληθεί από τις 11 έως τις 13 Οκτωβρίου υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου, θα γίνει πιθανώς και η επιλογή του τριπροσώπου για την εκλογή της πλήρωσης της κενής θέσης στη Μητρόπολη Πιτσβούργου.

Ανάμεσα στους υποψηφίους για τη θέση του Μητροπολίτη Πιτσβούργου είναι και οι υπάρχοντες τρεις βοηθοί Επίσκοποι, ήτοι ο Τρωάδος Σάββας ο οποίος είναι επικεφαλής του τομέα Εκκλησία και Κοινωνία, ο Φασιανής Αντώνιος Πρωτοσυγκελεύων της Αρχιεπισκοπής και υπεύθυνος του Τομέα Φιλανθρωπίας και ο Μωκησσού Δημήτριος πρωτοσυγκελεύων της Μητρόπολης Σικάγου.

Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος θα επιδιώξει για μία ακόμα φορά να προωθήσει τον πνευματικό του υιό και προστατευόμενό του Επίσκοπο Τρωάδος Σάββα, ενώ αναμένεται να προταθεί και η υποψηφιότητα του Επισκόπου Μωκησσού Δημητρίου.

Απ’ όσο μπορεί να γνωρίζει ο «Ε.Κ.» ο Επίσκοπος Φασιανής Αντώνιος δεν φαίνεται να επιθυμεί να είναι υποψήφιος διότι θέλει να παραμείνει στη Νέα Υόρκη, αλλά και για να είναι υποψήφιος όταν κενωθεί η Μητρόπολη Σικάγου.

Επίσης, πληροφορίες του «Ε.Κ.» αναφέρουν ότι ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος προτίθεται να προτείνει προς επισκοποίηση τον Αρχιγραμματέα της Επαρχιακής Συνόδου, Αρχιμανδρίτη Σεβαστιανό Σκορδαλλό με το αιτιολογικό όπως ο Αρχιγραμματεύς της Συνόδου να φέρει την Επισκοπική αξία.

Εν τω μεταξύ, θεωρητικά κατά τη διαδικασία επιλογής του τριπροσώπου οι άγαμοι ιερείς της Αρχιεπισκοπής, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στον κατάλογο προς αρχιερατεία και πληρούν τα κανονικά και τυπικά προσόντα θα είναι υποψήφιοι για τη Μητρόπολη Πιτσβούργου.

Ο κατάλογος των αγάμων προς αρχιερατεία αποτελείται από 30 αγάμους κληρικούς επί συνόλου 700 σχεδόν ιερέων που έχει στο δυναμικό της η Αρχιεπισκοπή Αμερικής και εγκρίθηκε τελευταία φορά από το Οικουμενικό Πατριαρχείο στις 16 Σεπτεμβρίου του 2009.

Η διαδικασία της εκλογής γίνεται ως εξής: Τα μέλη της Επαρχιακής Συνόδου καταρτίζουν δια ψηφοφορίας το τριπρόσωπο των υποψηφίων που λαμβάνονται εκ του καταλόγου προς αρχιερατεία.

Το τριπρόσωπο, δηλαδή τα τρία ονόματα που θα επιλεχθούν στέλνονται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο με τη σειρά του αριθμού ψήφων που έλαβε έκαστος.

Η Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου επιλέγει τον έναν εκ του τριπροσώπου.

Κατά κανόνα, κι αυτό ισχύει από την εποχή του αειμνήστου Ιακώβου, επιλέγει εκείνον που είναι πρώτος στο τριπρόσωπο και που έχει συγκεντρώσει την πλειοψηφία των ψήφων της Επαρχιακής Συνόδου.

Επισημαίνεται πως αν τελικά η κατάρτιση-επιλογή του τριπροσώπου γίνει από την Επαρχιακή Σύνοδο της Αρχιεπισκοπής στη διάρκεια της επόμενης συνεδρίασής της από τις 11 μέχρι 13 Οκτωβρίου, η τελική εκλογή από τη Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα στη μηνιαία Σύνοδο του Νοεμβρίου, αφού η συνεδρίαση της Συνόδου του Φαναρίου του Οκτωβρίου θα γίνει μία εβδομάδα πριν από τη σύγκληση της Επαρχιακής Συνόδου της Αρχιεπισκοπής.


ΠΗΓΗ:


Εκκλησιαστικό Πρακτορείο Ειδήσεων “Ρομφαία”

No comments:

Post a Comment