Monday, September 19, 2011

ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΙΓΗΣΕΙ ΤΗ ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΟΙΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ


ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΙΓΗΣΕΙ ΤΗ ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΟΙΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

==========


Ο ευλαβής και ζηλωτής Αρχιμανδρίτης Ιωήλ Κωνστάνταρος, σε πρόσφατο άρθρο του, θέτει ορισμένα ερωτήματα στους δημοσιογράφους οι οποίοι διαμφισβητούν το δικαίωμα των κληρικών να εκφράζουν θέσεις για τα εθνικά και κοινωνικά θέματα.


Επειδή μιλά με δημοσιογράφους οι οποίοι λίγη ή καθόλου σχέση δεν έχουν με την Εκκλησία, ο καλός Ιεροκήρυκας μιλά με καθαρά πολιτικά κριτήρια. Τους εξηγεί ότι, όπως κάθε πολίτης, έτσι και οι κληρικοί έχουν το αναφαίρετο δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου.


ΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ. ΜΟΝΟΝ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ!

_______________


Πέραν των όσων πολύ ορθών επισημαίνει ο π. Ιωήλ να προσθέσουμε ότι στην Εκκλησία δεν έχουμε δικαιώματα. Εχουμε καθήκοντα. Τα δικαιώματα έχουν σχέση με το Διαφωτισμό και τις σύγχρονες πολιτειοκρατικές αντιλήψεις.


Το μόνο δικαίωμα που έχει κάθε χριστιανός - πολλώ μάλλον κληρικός και δη επίσκοπος - είναι να ακολουθεί το παράδειγμα του Κυρίου και των Αγίων.


ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ

____________


Και στην Παλαιά και στην Καινή Διαθήκη, το προσωπικό παράδειγμα του Κυρίου, των Αγίων Αποστόλων και των Πατέρων τη Εκκλησίας υποχρεώνει τους κληρικούς να πολιτεύονται ανάλογα. Δηλαδή έχουν χρέος να αγωνίζονται να σώζουν το ποίμνιο της Εκκλησίας από τους εξωτερικούς εχθρούς και είναι επιβεβλημένο καθήκον να στηλιτεύουν τις αδικίες που υπάρχουν στην κοινωνία.


Ο Αγιος Χρυσόστομος, ο Τίμιος Πρόδρομος, ο Αγιος Αμβρόσιος Μεδιολάνων, ο Αγιος Θεόδωρος Στουδίτης, ο προφήτης Νάθαν, ο Μωυσής, κτλ. μας δίνουν με τη διδασκαλία και προπαντός με το βίο τους το παράδειγμα που πρέπει να ακολουθούν οι κληρικοί μας.


ΑΔΗΡΙΤΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΣΚΟΠΩΝ ΝΑ ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΕΘΝΙΚΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

_______


Το δημοκρατικό πολίτευμα είναι συνυφασμένο με την ελευθερία του λόγου και οι Ελληνες κληρικοί έχουν το αναφαίρετο δικαίωμα του λόγου. Πάνω από όλα όμως δεσμεύονται από το Ευαγγέλιο. Γνωρίζουν - ή τουλάχιστον οφείλουν να γνωρίζουν - ότι έχουν υποχρέωση να προστατεύουν από κάθε κίνδυνο το ποίμνιό τους. Αν αυτό αρέσει σε ορισμένους δημοσιογράφους ή πολιτικούς είναι αποκλειστικά δικό τους θέμα. Το σίγουρο είναι ότι δεν δεσμεύει την Εκκλησία.


Οι αληθινοί ποιμένες μιλούν και θα συνεχίσουν να μιλούν για όσα απασχολούν το ποίμνιό τους, για την πατρίδα μας που απειλείται με τεράστιους κινδύνους και για όσα άδικα συμβαίνουν στην κοινωνία.


Αλίμονον αν έκαναν κάτι διαφορετικό!


Να επαινέσουμε τον π. Ιωήλ για την παρρησία του να ελέγξει την εγκύκλιο της Συνόδου.


Ούτε τις διαβεβαιώσεις των Δένδια, ΓΑΠ και Ραγκούση για την ηλεκτρονικη φυλακή δεχόμαστε ούτε - των λύκων επερχομένων - τη σιωπή των Ιεραρχών μας για τα εθνικά και κοινωνικά θέματα επικροτούμε.


Παραθέτουμε στη συνέχεια αποσπάσματα του ωραίου άρθρου του π. Ιωήλ Κωνστάνταρου που μας έδωσαν την αφορμή για τη σύνταξη του πιο πάνω σχολίου.


*****


ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΤΑΙ Η ΦΙΜΩΣΙΣ ΤΟΥ ΚΛΗΡΟΥ;


Του Αρχιμ. Ιωήλ Κωνστάνταρου

==========

Τον τελευταίο καιρό, ευκαίρως - ακαίρως, από τα Μ.Μ.Ε. προβάλλεται το ερώτημα αν έχει δικαίωμα και ένας κληρικός να εκφέρει γνώμη για τα τεκταινόμενα γενικώς στην κοινωνία μας και ειδικώς εάν δύναται να εκφράζει άποψη σε θέματα τόσο εθνικά, όσο και κοινωνικά.


Τους θέτουμε λοιπόν με την σειρά μας τα εξής ερωτήματα: Οι Έλληνες κληρικοί και μοναχοί, δεν είναι βάσει του Συντάγματος ίσοι με όλους τους άλλου Έλληνες; Δεν είναι όλοι οι Έλληνες ίσοι έναντι των νόμων αλλά και των ελευθεριών που προβλέπει το Σύνταγμα; Μήπως καθιερώθηκε ο διαχωρισμός των Ελλήνων και δεν το μάθαμε; Μήπως κάποιοι είναι Α΄ κατηγορίας πολίτες και μπορούν εντελώς ελεύθερα να εκφράζονται (π.χ. πολιτικοί, δημοσιογράφοι, συνδικαλιστές, «καλλιτέχνες» κ.ά.), ενώ μερικοί άλλοι (κληρικοί και μοναχοί), χαρακτηρίστηκαν ως β΄ κατηγορίας Έλληνες και δεν δύνανται να ομιλούν; Μήπως οι μεγάλοι μας δημοκράτες θεσμοθετούν τον κοινωνικό ρατσισμό και πλέον σε λίγο θα πρέπει αναμένουμε και τον εξοστρακισμό;


Οι κληρικοί μας, δεν εκπληρώνουν στο ακέραιο τις υποχρεώσεις τους προς την πατρίδα και μάλιστα με το παραπάνω σε πλείστες όσες περιπτώσεις; Δεν πληρώνουν τους φόρους που τους αναλογούν και δεν συμπεριφέρονται ως χρηστοί πολίτες μέσα σε μια ευνομούμενη πολιτεία που κατά κόρον ακούμε ότι απολαμβάνουμε;


Ως Έλληνες κληρικοί, έχοντες συνείδηση της αποστολής μας, ουδέποτε θα παραδεχθούμε το «αδίκημα της γνώμης» που προσπαθούν εμμέσως πλην σαφώς και ψυχολογικώς να μας επιβάλλουν. Και έχουμε την βεβαιότητα πως όχι όταν εκφράζει κανείς την αλήθεια διαπράττει αδίκημα, αλλά αντιθέτως εγκληματεί όταν κρατά την σιωπή (την περίεργη και ένοχη εν πολλοίς σιωπή... ).


Υστερόγραφο προς κάθε αποδέκτη: Οίκοθεν νοείται ότι αυτόν που σέβεται τον εαυτό του και την αποστολή του, ουδεμία απειλή και ουδεμία εγκύκλιος, είτε «ιερά», είτε «ανίερος», θα κατορθώσει να τον φιμώσει και να τον εμποδίσει, προς πάσα κατεύθυνση, να κηρύττει και να ορθοτομεί.




No comments:

Post a Comment