Sunday, September 11, 2011

ΑΝΤΙΚΑΝΟΝΙΚΗ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΠΙΤΤΣΒΟΥΡΓΟΥ


ΑΝΤΙΚΑΝΟΝΙΚH ΕΙΣΗΓΗΣH ΓΙΑ ΤΗ ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΠΙΤΤΣΒΟΥΡΓΟΥ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

============


Εκπληκτος διάβασα, σε άρθρο του εκκλησιαστικού συντάκτη της ημερήσιας ομογενειακής εφημερίδας της Νέας Υόρκης, μια σαφώς αντικανονική και εξωπραγματική πρόταση.


ΕΠΑΝΟΔΟΣ ΣΤΟ ΘΕΣΜΟ ΤΩΝ ΒΟΗΘΩΝ ΕΠΙΣΚΟΠΩΝ;

____________


Προτείνει να μη χειρονονήσει το Πατριαρχείο κυρίαρχο επίσκοπο στη Μητρόπολη Πιττσβούργου αλλά βοηθό επίσκοπο!!!


Ας αρχίσουμε από το αυτονόητο. Αυτό είναι πρακτικά αδύνατο επειδή άλλα διακελεύει το Καταστατικό της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής.


Αλλά πέραν τούτου πώς τολμά ο συντάκτης της εφημερίδας - θεολόγος ων - να προτείνει την αντικατάσταση ενός κανονικού θεσμού με ένα αντικανονικό;


Το ακόμη χειρότερο! Ενώ - όπως ο ίδιος ομολογεί - ο θεσμός του βοηθού επισκόπου είναι εκκλησιολογικά απαράδεκτος, εντούτοις τον προκρίνει ως ορθή πρακτική λόγω της ιδιαιτερότητας της Αμερικής!!!.


Η ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ “ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ”

____________


Μα γι’ αυτό υπάρχει ακριβώς η Εκκλησία! Για να καταργεί τις κάθε λογής αντικανονικές ιδιαιτερότητες και να τις εντάσσει στην οικουμενικότητα της αλήθειας της πίστης μας.


Αλλωστε ποσώς δεν κατανοούμε τι θα πει αυτή η “ιδιαιτέροτητα” της Αμερικής. Δεν λησμονούμε ότι πριν ορισμένα χρόνια οι προκομμένοι της G.O.A.L., οι οποίοι μαζεύτηκαν στο Σικάγο για να εκφράσουν την αντίθεσή τους προς τον τότε Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Σπυρίδωνα, βρήκαν - συν τοις άλλοις - την ευκαιρία να προτείνουν τη χειροτονία γυναικών!!!.


Επίσης η περιλάλητη “Αμερικανική Ορθοδοξία” θέλει να καθιερώσει γάμο κληρικών σε περίπτωση χηρείας, χειροτονία εγγάμων επισκόπων και δεν συμμαζευόμαστε.!!!


ΝΑ ΕΚΛΕΓΟΥΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ ΟΙ ΒΟΗΘΟΙ ΕΠΙΣΚΟΠΟΙ

_________


Αντί λοιπόν να μιλάμε για τις “ιδιαιτερότητες” ( γράφε προτεσταντιλίκια) της Αμερικανικής Ορθοδοξίας υπάρχει μια πολύ καλύτερη λύση. Στη Μητρόπολη Πιττσβούργου - και σε όποια Μητρόπολη χηρεύσει μελλοντικά - να εκλεγούν ως κυρίαρχοι επίσκοποι οι νυν βοηθοί επίσκοποι και να μη χειροτονηθούν ποτέ στο μέλλον βοηθοί επίσκοποι.


Καταρχήν επειδή ο θεσμός είναι αντικανονικός και επίσης επειδή δεν χρειάζονται.


Θέλετε παράδειγμα; Ο νυν Μητροπολίτης Πισιδίας - τότε Αρχιμανδρίτης - Σωτήριος (Τράμπας) χρημάτισε επί Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου Α΄ πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Και όλα λειτουργούσαν περίφημα. Δεν μπορώ να αντιληφθώ για ποιο λόγο ο πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής χρειάζεται να είναι βοηθός επίσκοπος.


Ο ΜΩΚΗΣΣΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

_________


Θα ερωτηθώ ίσως. Προτείνεις να χειροτονηθούν Μητροπολίτες οι νυν βοηθοί επίσκοποι! Αλλά μόλις πριν λίγες μέρες τα έριξες του Αγίου Μωκησσού, επειδή διοργάνωσε δείπνο για το ραμαζάνι σε Ελληνική κοινότητα και συμπροσευχήθηκε με αλλόθρησκους.


Ο Αγιος Μωκησσού, που διοργανώνει σε ελληνικές κοινότητες δείπνα για να γιορτάσει το ραμαζάνι και συμπροσεύχεται με αλλόθρησκους, όχι απλά δεν πρέπει να εκλεγεί επαρχιούχος Μητροπολίτης, αλλά οφείλει να παραιτηθεί αμέσως ως ένδειξη μετανοίας για τη συμπροσευχή του με αλλόθρησκους. Επομένως κάθε άλλο παρά χρειάζεται ή επιβάλλεται ή απλώς επιτρέπεται να χειρονηθεί επαρχιούχος επίσκοπος.


No comments:

Post a Comment