Sunday, September 4, 2011

ΜΕ ΤΗΝ "ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ" ή ΜΕ ΤΗΝ "ΑΝΟΧΗ" ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ Ο ΝΕΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΠΙΤΤΣΒΟΥΡΓΟΥ;


“ΜΕ ΤΗΝ “ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ” ή ΜΕ ΤΗΝ “ΑΝΟΧΗ” ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ Ο ΝΕΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΠΙΤΤΣΒΟΥΡΓΟΥ;”


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

==========


Ανακοινωθέν της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής μας πληροφορεί ότι έγινε δεκτή η παραίτηση του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Πιττσβούργου κ. Μάξιμου που υπεβλήθη προς τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο και διεβιβάσθη στον Οικουμενικό Θρόνο.


Ευχόμαστε η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής να εκλέξει τον άριστο ως προς την πίστη, το παραδοσιακό φρόνημα, το ήθος και τις ποιμαντικές ικανότητες για την Ιερά Μητρόπολη Πιττσβούργου.


ΣΧΟΛΙΟ ΣΤΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΤΗΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ

__________


Η Ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής Αμερικής αναφέρει: “Βάσει των καθοριζομένων και των οδηγιών στο Σύνταγμα, και στους Κανονισμούς της Ιεράς Ορθοδόξου Αρχιεπισκοπής Αμερικής, ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου, εξ ονόματος αυτής θα αρχίσει αμέσως τις διαδικασίες οι οποίες, με την καθοδήγηση του Αγίου Πνεύματος, οδηγούν στην εκλογή νέου Μητροπολίτου για την Ιερά Μητρόπολη Πιττσβούργου.”


ΤΟ ΑΓΙΟ ΠΝΕΥΜΑ ΔΕΝ ΚΑΤΕΒΑΙΝΕΙ ΑΛΥΣΟΔΕΜΕΝΟ

__________


Ουδείς βεβαίως διανοείται να διαμφισβητήσει ότι οι Καταστατικές Πρόνοιες πρέπει να ακολουθηθούν κατά γράμμα για την εκλογή του νέου Μητροπολίτη Πιττσβούργου.


Ας μας επιτραπεί όμως να αμφιβάλλουμε ζωηρώς αν αυτό καταστήσει από μόνη της δυνατή την εκλογή εν Πνεύματι Αγίω του νέου Μητροπολίτη Πιττσβούργου.


Το Αγιο Πνεύμα δεν κατεβαίνει αλυσοδεμένο απλά και μόνον επειδή το επικαλούμαστε, αλλά αν τηρούμε το νόμο του Ευαγγελίου.


Το Ιερό Ευαγγέλιο και οι Κανόνες - που συνιστούν αντανάκλαση του Ευαγγελίου στη ζωή της Εκκλησίας και των πιστών - έχουν θέσει ορισμένες προυποθέσεις για την εν Πνεύματι Αγίω εκλογή επισκόπων (και κληρικών γενικά).


Οταν επί παραδείγματι προωθούνται για χειροτονία παγκοίνως γνωστά διαβεβλημένα πρόσωπα ή νεωτεριστές και άνθρωποι με κοσμικό πνεύμα και οικουμενιστικό φρόνημα δεν χρειάζεται να αποδίδουμε στο Αγιο Πνεύμα την εκλογή αυτού του είδους των επισκόπων.


Η ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΚΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ

_________


Ας αναλάβουν, λοιπόν, τις ευθύνες τους οι συνοδικοί εκλέκτορες και στην Επαρχιακή Σύνοδο στην Αμερική - οι οποίοι ουσιαστικά εκλέγουν τους επισκόπους - αλλά και στην Πατριαρχική Σύνοδο στο Φανάρι - που επικυρώνει την εκλογή -, για να εκλέξουν Μητροπολίτη Πιττσβούργου κληρικό που, αν μη τι άλλο, δεν έχει κώλυμα ιερωσύνης και δεν είναι γνωστός για τους οικουμενιστικούς του προσανατολισμούς και το κοσμικό του φρόνημα.


ΠΟΛΛΟΙ ΕΠΙΣΚΟΠΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΦΡΟΝΗΜΑ

__________


Λυπάμαι να παρατηρήσω ότι ούτε επί Αρχιεπισκοπίας Δημητρίου (πολλώ μάλλον των προκατόχων του!!!) δεν έγινε δυνατόν να εκλεγούν - σε πλείστες περιπτώσεις - οι επίσκοποι εκείνοι που θα μπορούσαν να εμπνεύσουν τους πιστούς.


Η εκλογή του επισκόπου Μωκησσού Δημητρίου λ.χ. αποκαρδίωσε τους πιστούς επειδή ο εν λόγω κληρικός είναι γνωστός για το νεωτεριστικό και οικουμενιστικό του φρόνημα.


Και για να μη νομισθεί ότι τον αδικώ σας παραπέμπω στην ιστοσελίδα της Μητροπόλεως Σικάγου για να δείτε τα πρόσφατα συγκρητιστικά του κατορθώματα με τις συμπροσευχές με αλλόθρησκους που πραγματοποίησε.


Σε τι ακριβώς χρειαζόμαστε επισκόπους που διοργανώνουν δείπνα για το ραμαζάνι σε ορθόδοξη κοινότητα; Για όνομα του Θεού! Τι είναι αυτά τα πράγματα;


ΑΛΛΟ ΜΕ ΤΗΝ “ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ” ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΜΕ ΤΗΝ “ΑΝΟΧΗ” ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ

____________


Οταν, λοιπόν, οι άγιοι Συνοδικοί εκλέγουν και χειροτονούν επισκόπους με αυτό φρόνημα δεν είναι δυνατόν να ισχυρίζονται ότι το Αγιο Πνεύμα καθοδήγησε την εκλογή τους. Απλά ανέχτηκε (παρεχώρησε) την εκλογή τους λόγω της αντιευαγγελικής και αντικανονικής στάσης της πλειοψηφίας της Συνόδου.


Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΝΑ ΔΙΑΛΥΣΕΙ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ

_____________


Θα παρακαλέσουμε θερμά το Σεβασμιότατο Αμερικής αν διαπιστώσει τάση στη Σύνοδο, η οποία προωθεί την εκλογή επισκόπου με οικουμενιστικό φρόνημα ή με κωλύματα ιερωσύνης ή με νεωτεριστικό πνεύμα στη χηρεύουσα Μητρόπολη Πιττσβούργου, να αρνηθεί ΑΝΟΙΧΤΑ να επιτρέψει να προχωρήσει η διαδικασία της εκλογής.


Ας μη διστάσει να σηκωθεί από τον θρόνο του και να πει “Δι’ ευχών των Αγίων Πατέρων ημών” και να στείλει άπραγους όσους εκλέκτορες συνοδικούς - επιλήσμονες των όρκων που έδωσαν την ημέρα της χειροτονίας τους να σέβονται το Ευαγγέλιο και να τηρούν τους Ιερούς Κανόνες - θέλουν τυχόν να εκλέξουν ακατάλληλο πρόσωπο για τη Μητρόπολη Πιττσβούργου.


ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΗ

_______


Διευκρινίζω, προς αποφυγή κάθε παρεξήγησης, ότι τα πιο πάνω δεν τα έγραψα επειδή έχω πληροφορίες ότι προωθείται ακατάλληλο πρόσωπο για τη Μητρόπολη Πιττσβούργου, αλλά εξαιτίας και ΜΟΝΟΝ της πικρίας που δοκιμάσαμε με προηγούμενες εκλογές επισκόπων.



Παραθέτουμε στη συνέχεια την είδηση που μας έδωσε την αφορμή για το πιο πάνω σχόλιο.


*****


ΤΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΕΚΑΝΕ ΔΕΚΤΗ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΠΙΤΤΣΒΟΥΡΓΟΥ


Εκ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής

==================


Η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, κατά τη συνεδρία της στις 29 και 30 Αυγούστου 2011 απεδέχθη την παραίτηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πιττσβούργου κ. Μαξίμου εκ της θέσεώς του, και συνεπώς η Μητρόπολη Πιττσβούργου βρίσκεται «εν χηρεία».


Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Μάξιμος υπέβαλε γραπτώς στις 3 Αυγούστου 2011 την παραίτηση του για λόγους υγείας, στον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο, ως Πρόεδρο της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου και Έξαρχο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, και τον παρακάλεσε να διαβιβάσει την παραίτηση του στον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο. Ο Αρχιεπίσκοπος πληροφόρησε τους Ιεράρχες της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου περί της αποφάσεως του Μητροπολίτου κ. Μαξίμου, και μετά πολλής θλίψεως υπέβαλε το περί παραιτήσεως αίτημα του Μητροπολίτου στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο.


Ο Αρχιεπίσκοπος, διαβιβάζων προς τον Πατριάρχη την απόφαση του Μητροπολίτου ανέφερε ότι:


«Ο Σεβασμιώτατος Άγιος Πιττσβούργου υπήρξε επί τριάκοντα δύο συναπτά έτη ο Ιεράρχης, ο οποίος εποίμανε μετά αποστολικού ζήλου, πατερικής σοφίας, και θαυμαστής ποιμαντικής μερίμνης τον πιστόν λαόν της Επαρχίας αυτής της Ι. Αρχιεπισκοπής Αμερικής.


Πέραν τούτου, προσέφερε αόκνως και μετά περισσής επιμελείας τας πολυτίμους υπηρεσίας του εις την Ι. Αρχιεπισκοπή Αμερικής εν γένει, εις την Ιερά Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού, και ιδιαιτέρως εις τους μακροχρονίους θεολογικούς διαλόγους μεταξύ των ορθοδόξων και των ετεροδόξων εν Αμερική Θεολόγων. Επί πλέον, συμμετέσχεν ενεργώς και οικοδομητικώς εις τας συνεδρίας της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου, συμβάλλων διά της θεολογικής και φιλολογικής αυτού γνώσεως εις την σύνταξιν αξιοσημείωτων κειμένων της ενταύθα Εκκλησίας. Βεβαίως, υπήρξε πάντοτε η καθαρά φωνή του Οικουμενικού Πατριαρχείου εν μέσω ημών, εκπροσωπών κατά άριστον τρόπον το πνεύμα, το ήθος, και την παράδοση της Μητρός Εκκλησίας. Συνεπώς, η παραίτησίς του, την οποίαν είμαι υποχρεωμένος να υποβάλω διαβιβαστικώς, αποτελεί μεγάλην απώλειαν δι’ ημάς, και δημιουργεί κενόν το οποίον είναι όντως δυσαναπλήρωτον»


Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ντητρόϊτ κ. Νικόλαος ονομάσθηκε Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Πιττσβούργου, μέχρι της εκλογής νέου Μητροπολίτου για τη θέση αυτή. Βάσει των καθοριζομένων και των οδηγιών στο Σύνταγμα, και στους Κανονισμούς της Ιεράς Ορθοδόξου Αρχιεπισκοπής Αμερικής, ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου, εξ ονόματος αυτής θα αρχίσει αμέσως τις διαδικασίες οι οποίες, με την καθοδήγηση του Αγίου Πνεύματος, οδηγούν στην εκλογή νέου Μητροπολίτου για την Ιερά Μητρόπολη Πιττσβούργου.



ΠΗΓΗ:


Πυλώνας Εκκλησιαστικών Ειδήσεων ΑΜΗΝ

No comments:

Post a Comment