Friday, June 21, 2019

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΦΑΝΑΡΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΙΑ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ


ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΦΑΝΑΡΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΙΑ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Σήμερα Σάββατο 22 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί στην Θεσσαλονίκη Ημερίδα που διοργανώνει ο π. Θεόδωρος Ζήσης και οι συν αυτώ αναφορικά με την εκκλησιολογία του Φαναρίου και την εκχώρηση Αυτοκεφαλίας στην Ουκρανία.

Μεταξύ των εισηγητών της Ημερίδας συγκαταλέγονται διακεκριμένοι θεολόγοι, όπως οι π. Θεόδωρος Ζήσης, π. Σεραφείμ Ζήσης, π. Άγγελος Αγγελακόπουλος και π. Αναστάσιος Γκοτσόπουλος.

Η Ημερίδα θα εξετάσει το Ουκρανικό από εκκλησιολογικής και κανονικής σκοπιάς και θα υποδείξει το πρακτέον στις Ορθόδοξες Εκκλησίες και ιδιαιτέρως στην Εκκλησία της Ελλάδος.

Η Ημερίδα είναι σπουδαίο γεγονός, αφού αξιόλογοι εισηγητές θα καταθέσουν την μαρτυρία τους για ένα ζήτημα που δοκιμάζει σκληρά την ενότητα της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Υπάρχουν πολλές παράμετροι που θα εξετάσει η Ημερίδα και γι’ αυτό είμαστε ευγνώμονες στους διοργανωτές και στους εισηγητές της.

Τα πορίσματα της Ημερίδας πρέπει να εισηγούνται τρόπους υπέρβασης της κρίσης και πρέπει να διατρανώσουν ότι το πραγματικό διακύβευμα είναι η ενότητα της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Αναμένουμε, επίσης, ότι θα πουν ξεκάθαρα και χωρίς περιστροφές ότι το Ουκρανικό είναι κανονικό και όχι δογματικό θέμα.

Αν οι εισηγήσεις και τα πορίσματα της Ημερίδας αναδείξουν το Ουκρανικό σαν δογματικό θέμα θα δώσουν την θεολογική κάλυψη στην Μόσχα για να προχωρήσει να παγιώσει και να διευρύνει το υφιστάμενο Σχίσμα μεταξύ των Πατριαρχείων Κωνσταντινουπόλεως και Ρωσσίας

Η Ημερίδα δίνει την δυνατότητα στους εισηγητές της να αποδείξουν ότι έχουν ακμαίο εκκλησιαστικό φρόνημα και ότι κήδονται της ενότητας της Εκκλησίας. 

Προσευχόμαστε η Ημερίδα να κινηθεί προς την ορθή κατεύθυνση…

No comments:

Post a Comment