Monday, June 3, 2019

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΤΕ! Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΡΩΣΣΙΑΣ ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΟ! ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Η ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΙΑΣ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ


ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΤΕ! Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΡΩΣΣΙΑΣ ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΟ! ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Η ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΙΑΣ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Διαβάσαμε στην Romfea.gr:

“Συνεδρίαζε σήμερα, Πέμπτη 30 Μαΐου η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ρωσίας, υπό την προεδρία του Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ. Κυρίλλου στην Αγία Πετρούπολη.

Μεταξύ άλλων η Ιερά Σύνοδος, ασχολήθηκε και με το εκκλησιαστικό θέμα της Ουκρανίας.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο Πατριάρχης Κύριλλος και τα Μέλη της Συνόδου, τόνισαν ότι "Η Κωνσταντινούπολη δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα που έχει αναπτυχθεί γύρω από την Ορθόδοξη Εκκλησία στην Ουκρανία"

"Γνωρίζουμε ότι ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος, καταβάλλει κάποιες προσπάθειες για την επίλυση της σημερινής κατάστασης στην Ουκρανία. Αυτό όμως δείχνει την αδυναμία του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίου να επιλύσει την περίπλοκη στην Ουκρανία" - δήλωσε ο Εκπρόσωπος του Τμήματος των ΜΜΕ του Πατριαρχείου Βλαντιμίρ Λεγκόιντα.

Επίσης ανέφερε ότι "η Ρωσική Εκκλησία επανειλημμένα έχει εκφράσει την επιθυμία και την αναγκαιότητα μιας πανορθόδοξης επίλυσης του θέματος, διότι αυτό το ζήτημα δεν μπορεί να επιλυθεί μονομερώς".

Τέλος ο Βλαντιμίρ Λεγκόιντα αναφέρθηκε στην πολυπλοκότητα του Ουκρανικού θέματος, το οποίο επιδεινώθηκε "μετά τις αντικανονικές" όπως τις χαρακτήρισε αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου.”

Παναγιώτατε! Η Εκκλησία της Ρωσσίας έχει δίκαιο. Χωρίς την δική της συναίνεση η Αυτοκεφαλία της Ουκρανίας δεν θα αποκτήσει Πανορθόδοξο κύρος.

Εσείς, Παναγιώτατε, προβάλλετε τα ακόλουθα επιχειρήματα:

1.) Στην Ουκρανία υπήρχε Σχίσμα από δεκαετίες. Ως εκ τούτου περισσότεροι από 12 εκατομμύρια χριστιανοί της Ουκρανίας βρίσκονταν εκτός Εκκλησίας.

2.) Επομένως, ως Οικουμενικός Πατριάρχης, έχετε τη ευθύνη να επανεντάξετε τόσους πολλούς χριστιανούς στην Εκκλησία.

3.) Το Οικουμενικό Πατριαρχείο είχε και έχει το αποκλειστικό προνόμιο ανακήρυξης Αυτοκεφάλου.

4.) Η Εκκλησία της Ρωσσίας δεν τήρησε ποτέ την υποχρέωση ο Μητροπολίτης Κιέβου να μνημονεύει τον Οικουμενικό Πατριάρχη. 

5.) Άρα το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει το δικαίωμα να ανακαλέσει την παραχώρηση της Ουκρανίας στην Εκκλησία της Ρωσσίας, επειδή -συν τοις άλλοις- δεν ισχύουν οι περιστάσεις που ίσχυαν όταν το Οικουμενικό Πατριαρχείο παραχώρησε την Ουκρανία στην δικαιοδοσία της Εκκλησίας της Ρωσσίας.

6.) Η απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου να αναλάβει την πρωτοβουλία των κινήσεων στην Ουκρανία κατέστη επιτακτική λόγω του ότι η Εκκλησία της Ρωσσίας απέτυχε ολοκληρωτικά, για 30 χρόνια, να δώσει λύση στο πρόβλημα της ενότητας της Εκκλησίας της Ουκρανίας.

7.) Είναι απαράδεκτο η Ουκρανία, με πληθυσμό 43 εκατομμυρίων, να μην έχει Αυτοκέφαλη Εκκλησία, την στιγμή που 4 Αυτοκέφαλες Εκκλησίες με πληθυσμό κάτω του ενός εκατομμυρίου είναι Αυτοκέφαλες Εκκλησίες.

Ναι Παναγιώτατε! Κατανοούμε την επιχειρηματολογία σας.

Πλην, όμως, και η δική σας πρωτοβουλία στην Ουκρανία δεν έφερε την ποθητή ενότητα.

Και όχι μόνον δεν την έφερε, αλλά βρισκόμαστε στο κατώφλι της διεύρυνσης και παγίωσης Πανορθόδοξου Σχίσματος.

Επιπλέον! Η αποκατάσταση των πρώην Σχισματικών της Ουκρανίας πάσχει κανονικά, όπως πρεσβεύουν οι πλείστες -σχεδόν όλες-Αυτοκέφαλες Εκκλησίες.

Σας παρακαλούμε θερμά και υικά να βρείτε τον τρόπο να συνεννοηθείτε με το Πατριαρχείο Ρωσσίας για το Ουκρανικό. Αλλοιώς κατ’ άνθρωπον δεν θα αποφευχθεί Πανορθόδοξο Σχίσμα.

Έχω ακούσει από λίαν αξιόπιστους ανθρώπους ότι είστε άνθρωπος με έκτακτα διανοητικά χαρίσματα. Με πληροφορούν ότι ακόμη και στα 80 σας διατηρείτε πλήρη πνευματική διαύγεια και ότι έχετε απέραντη μνήμη.

Γι’ αυτό σας ερωτούμε Παναγιώτατε:

Πώς δεν αντιληφθήκατε ότι η Εκκλησία της Ρωσσίας θα αντιδρούσε με σιδερένια πυγμή μέχρι τέλους στην απόφασή σας να εκχωρηθεί Αυτοκεφαλία στην Ουκρανία;

Δυστυχώς λόγω της λανθασμένης αξιολόγησης των δεδομένων που κάνατε, αλλά και της ακατανόητης εμπιστοσύνης που δείξατε σε αναξιόπιστα πρόσωπα, η Ορθόδοξη Εκκλησία βρίσκεται στο κατώφλι παγίωσης και διεύρυνσης του υφιστάμενου Σχίσματος μεταξύ του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του Πατριαρχείου Μόσχας.

3 comments:

  1. Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω γιατί τόσο δέος προς τους Ρώσους και τις απειλές και τους εκβιασμούς τους. Με το στανιό να απεμπολησει τα προνόμιά του το Οικουμενικό Πατριαρχείο για να ικανοποιηθούν οι γελοίες τριτορωμέικες φιλοδοξίες της Μόσχας; Ετσι αντιλαμβάνεστε την εκκλησία; η εκκλησια έχει κανόνες και αν δεν τους αρέσει ξίδι. Η αυτοκεφαλια είναι τετελεσμένο γεγονός.

    ReplyDelete
  2. Σε τι έχει δίκαιο; Πού θέλει να γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη; Τη διαίρεση την προκαλούν οι μοσχοβίτες και οι μέθοδοι που μετερχονται. Αντί να τους μεμφθειτε γι'αυτό τα βάζετε με το Οικουμενικό Πατριαρχείο!

    ReplyDelete
  3. Κυριε Τελεβαντο αγωνιζεστε με καθε μεσο για την Ενοτητα της Εκκλησιας. Σε λιγες ημερες στην εορτη της Πεντηκοστης θα ακουσουμε: εις ενοτητα παντας εκαλεσε ο Θεος. Ποιους ομως εκαλεσε; Εκεινους που ειναι προθυμοι να υπακουουν στο Αγιο Πνευμα. Σημερα ομως Φαναρι, Μοσχα και αλλοι πολλοι θελουν μια αλλη ενοτητα με ετεροδοξους ακομη σε ενα βαθμο και με αλλες θρησκειες. Μονο η ενοτητα των αληθινων Ορθοδοξων ειναι ευλογημενη, αλλα γι αυτο γραφονται και ακουγονται δυστυχως πολυ λιγα. Η ενοτητα που οδηγει σταδιακα στην απωλεια ισως δεν ειναι οφελιμη για την Εκκλησια μας

    ReplyDelete