Monday, June 10, 2019

ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΕΝ ΠΕΚΙΝΩ ΝΕΟΜΑΡΤΥΡΩΝ


ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΕΝ ΠΕΚΙΝΩ ΝΕΟΜΑΡΤΥΡΩΝ

Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού
=====

Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι στο νέφος των μαρτύρων συναντάμε εκατομμύρια ανθρώπους από κάθε λαό. Στα 1900 μαρτύρησε στο Πεκίνο, πρωτεύουσα της Κίνας, ο νέος ιερομάρτυς Μητροφάνης Γιαγκ μαζί με 221 συμπατριώτες του Ορθόδοξους. 

Ο Κινέζος αυτός ιερέας είχε χειροτονηθεί από τον Άγιο Νικόλαο Κασάτκιν, αρχιεπίσκοπο Ιαπωνίας, στα 1882. Στα 1900 η κατάσταση για τους Κινέζους Χριστιανούς ήταν κατ’ άνθρωπον τραγική. Είχε ξεσπάσει τον Μάιο η εξέγερση των Γιχετουάν (Μπόξερς) που τους ενεθάρρυνε η Κινέζα αυτοκράτειρα Τσι Σι. Οι Κινέζοι Χριστιανοί έπρεπε ή να γυρίζουν στον κινεζικό παγανισμό ή να πεθάνουν. Κινέζικες αφίσες της εποχής καλούσαν τους Κινέζους να τοξεύσουν το χοίρο (εννοούσαν το Χριστό) και σφάξουν τα πρόβατα, δηλ. τους Χριστιανούς. 

Ο εμπρησμός της Ιεραποστολής άρχισε στις 31 Μαΐου. Το βράδυ της 10ης Ιουνίου βρίσκονταν στο σπιτι του ιερέως 70 Κινέζοι Ορθόδοξοι. Ο ιερομάρτυρας έλαβε το στέφανο του μαρτυρίου στην αυλή, όπου οι παγανιστές συμπατριώτες του του έκαναν κόσκινο το στήθος με τα μαχαίρια τους. Αναφέρω μεταξύ άλλων, τα ονόματα του γιού του Ησαΐα, της αρραβωνιστικιάς του τελευταίου Μαρίας, της πρεσβυτέρας Τατιανής και του μικρού γιού του ιερομάρτυρος Ιωάννη, έφτα μόλις χρόνων. Μετά την καταστολή της εξεγέρσεως από τις δυτικές δυνάμεις τα λείψανα των μαρτύρων τοποθετήθηκαν κάτω από την εκκλησία των Πάντων των Μαρτύρων στη συνοικία Μπέιγκουάν. Τέσσερα απ’ αυτά περέμειναν άφθορα. Όταν αυτή καταστράφηκε μεταφέρθηκαν στο Ορθόδοξο κοιμητήριο. Μετά την καταστροφή του Ορθόδοξου κοιμητηρίου στα 1987 βρίσκονται κάτω από το …γήπεδο γκόλφ που έφτιαξαν στο χώρο οι κινεζικές αρχές!

Ο π. Αθανάσιος Σιμωνοπετρίτης, Υμνογράφος της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, συνέταξε πλήρη Ακολουθία προς τιμήν των. Πρεσβεύουν εκτενώς τω Κυρίω υπέρ του κόσμου παντός και εξαιρέτως υπέρ των δοκιμαζομενων Ορθοδόξων της Κίνας που βρίσκονται υπό διωγμόν. Το καθεστώς του Σι Τζι Πιγκ δεν επιτρέπει ακόμη ουτέ την λειτουργία ναών, μήτε αναγνωρίζει την εν Κίνα Εκκλησία.

Απόλυτικιον των ΣΚΒ΄(222) Νεομαρτύρων του Πεκίνου.

Ήχος δ΄. Κατεπλάγη Ιωσήφ.

Κατεπλάγησαν στερροί των ασωμάτων οι χοροί, 
ότι αίμασιν υμών και ου μελάνη σινική, 
ομολογία γέγραφεν Ορθοδοξίας. 
Ξίφους γαρ τομή και αλγηδόναις πολλαίς, 
απήρθητε της γης προς ουρανίους μονάς, 
και συν αγγέλοις πάντοτε αγάλλεσθε 
και τοις χοροίς των μαρτύρων τρισόλβιοι. 
Σινικά τείχη της αμαρτίας σθένει κατηδαφήσατε.

No comments:

Post a Comment