Thursday, June 6, 2019

ΕΤΟΙΜΟΣ ΝΑ ΠΑΡΑΔΩΣΕΙ ΤΟΝ ΘΡΟΝΟ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΚΙΤΙΟΥ

Η υποψηφιότητα του Θεοφιλέστατου Επισκόπου Αρσινόης κ. Νεκτάριου για τον Μητροπολιτικό Θρόνο Κιτίου είναι η πιο κατάλληλη για πολλούς λόγους, όταν και εάν υποβάλει παραίτηση ο Σεβ. Κιτίου κ. Χρυσόστομος.

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αρσινόης Νεκτάριος είναι παραδοσιακός και αδιάβλητος κληρικός, υπηρέτησε για χρόνια στην Μητρόπολη Κιτίου και είναι πολύ αγαπητός στο ποίμνιο (κλήρο και λαό) της Μητροπόλεως Κιτίου.

Σε κάθε περίπτωση ακόμη και εάν για κάποιο λόγο καταστεί αδύνατη η πλήρωση του Μητροπολιτικού Θρόνου Κιτίου από τον άξιο επίσκοπο Αρσινόης, η Ιερά Σύνοδος επ' ουδενί λογω επιτρέπεται να εκλέξει Μητροπολίτη Κιτίου Οικουμενιστή, νεωτεριστή ή διαβεβλημένο κληρικό.



ΕΤΟΙΜΟΣ ΝΑ ΠΑΡΑΔΩΣΕΙ ΤΟΝ ΘΡΟΝΟ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΚΙΤΙΟΥ

Του κ. Σωτήρη Νικηφόρου
=====

Πολύ σημαντικές εξελίξεις στα εκκλησιαστικά πράγματα του τόπου αναμένεται να προκύψουν πολύ σύντομα όπως πληροφορείται η Newsbomb.

Πληροφορίες της ιστοσελίδας μας, αναφέρουν ότι ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κιτίου, αναμένεται ότι θα υποβάλει οικειοθελώς την παραίτησή του από τον επισκοπικό του θρόνο, στην επόμενη Συνεδρία της Ιεράς Συνόδου που θα γίνει στις 19 Ιουνίου.

Ο Κιτίου Χρυσόστομος που συμπληρώνει φέτος 46 χρόνια Αρχιερατείας στην Μητρόπολη Κιτίου, εξέφρασε και προ καιρού την επιθυμία του να παραδώσει τον επισκοπικό του θρόνο.

Τώρα όλα δείχνουν ότι ήρθε η κατάλληλη στιγμή για τον ίδιο και είναι πολύ πιθανόν στις 19 Ιουνίου όπου θα συνεδριάσει η Ιερά Σύνοδος να ενημερώσει για τις προθέσεις του και να υποβάλει την παραίτησή του στον Αρχιεπίσκοπο και τα υπόλοιπα μέλη της Ιεράς Συνόδου.

Ο Κιτίου Χρυσόστομος μεταξύ άλλων είναι Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης για την καταπολέμηση της μάστιγας της πείνας και εδώ και αρκετά χρόνια επιτελεί πολύ σημαντικό ιεροποστολικό έργο σε διάφορες χώρες της Αφρικής.

Μετά την παραχώρηση του Θρόνου, είναι πολύ πιθανόν να αφοσιωθεί στο Ιεραποστολικό του έργο.

Ο διάδοχος και η διαδικασία

Σύμφωνα με πληροφορίες της Newsbomb, ένα από τα σενάρια που συγκεντρώνει μεγάλες πιθανότητες, είναι να αναλάβει την Μητρόπολη Κιτίου ο νυν Επίσκοπος Αρσινόης κ. Νεκτάριος.

Ενδιαφέρον αναμένεται να επιδείξουν δύο ακόμα τουλάχιστον Αρχιμανδρίτες. Όπως θα δούμε και πιο κάτω, η τελική απόφαση εξαρτάται από ψηφοφορία στην Ιερά Σύνοδο. Και εκεί όμως ο Αρσινόης Νεκτάριος έχει την υποστήριξη της πλειοψηφίας των μελών της Ιεράς Συνόδου και φαίνεται ότι είναι το μεγάλο φαβορί για να εκλεγεί.

Ο Αρσινόης Νεκτάριος γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λάρνακα, και χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης από τον Κιτίου Χρυσόστομο ο οποίος τον χειροτόνησε και Ιερομόναχο το 1998 στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Μαυροβουνίου στη Λάρνακα.

Ο 50χρονος σήμερα Αρσινόης Νεκτάριος (15/1/1969) είναι ιδιαίτερα αγαπητός και γνωστός στη Λάρνακα. Διετέλεσε Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Κιτίου το 2008 πριν εκλεγεί παμψηφεί από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Κύπρου Χωρεπίσκοπος Αρσινόης στις 11 Σεπτεμβρίου το 2008. Η χειροτονία του εις Επίσκοπο έγινε από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο Β τήν Κυριακή, 14η Σεπτεμβρίου του 2008.

Η διαδικασία εκλογής

Σύμφωνα με το νέο κατασταστατικό της Εκκλησίας της Κύπρου, η διαδικασία εκλογής Μητροπολιτών αποτελείται από δύο στάδια: 1) Την κατάρτιση του Τριπρόσωπου με καθολική μυστική ψηφοφορία από τον λαό και 2) την εκλογή του Μητροπολίτη από την Ιερά Σύνοδο.

Με πιο απλά λόγια στην περίπτωση της Ιεράς Μητροπόλεως Κιτίου, θα διεξαχθούν εντός 40 ημερών από την κένωση του θρόνου, εκλογές σε όλες τις ενορίες της πόλης και της Επαρχίας Λάρνακας και ο λαός θα κληθεί να ψηφίσει τον εκλεκτό του για τον επισκοπικό θρόνο της Μητροπόλεως Κιτίου.

Τα τρία ονόματα που θα συγκεντρώσουν τις περισσότερες ψήφους, θα βρεθούν στη συνέχεια ενώπιον της Ιεράς Συνόδου τα μέλη της οποίας θα εκλέξουν τον νέο Μητροπολίτη με μυστική ψηφοφορία.

Μητροπολίτης εκλέγεται αυτός που θα συγκεντρώσει την πλειοψηφία των 17 μελών της Ιεράς Συνόδου. Σε περίπτωση ισοψηφίας διενεργείται νέα ψηφοφορία με τους δύο που συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους στην πρώτη ψηφοφορία. Σε περίπτωση νέας ισοψηφίας διενεργείται κλήρωση.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος θα αναλάβει Τοποτηρητής μετά την παραίτηση του Κιτίου Χρυσόστομου και θα ασκεί προσωρινή διοίκηση στην Ιερά Μητρόπολη Κιτίου μέχρι την ανάδειξη του νέου Μητροπολίτη.

ΠΗΓΗ:

Ρομφαία

No comments:

Post a Comment