Wednesday, June 5, 2019

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ, ΑΡΧΙΜ. ΙΩΑΝΝΗ ΚΩΣΤΩΦ, Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ


ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ
____________
      
Αρχιμ. Ιωάννη Κωστώφ, Ο Χριστός στον κόσμο, Ο Χριστός δεν είναι αυτιστικός, εκδ. Α. Ιωάννης ο Δαμασκηνός, Σταμάτα 2019, σσ. 382.

Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού
===== 

Ου παύεται εργαζόμενος, ο καλός π. Ιωάννης, ημέρας και νυκτός με σκοπό και στόχο να τρέφει τα λογικά πρόβατα, τουτέστιν τους εις Χριστόν πιστεύοντας, σε καιρούς αυτόχρημα χαλεπούς. 

Αυτή τη φορά επικεντρώνεται στο πρόσωπο του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος μας Ιησού Χριστού και μας παρουσιάζει με στόχο απολογητικό πλήθος στοιχείων που φανερώνουν το θεανδρικό του πρόσωπο. Στεντόρεια κράζει και βοά πως ο Χριστός ΔΕΝ είναι άνθρωπος θεοποιηθείς, αλλά ο εναθρωπήσας Θεός και τίποτε λιγότερο. Η φαρέτρα του, κατά το σύνηθες αυτώ, είναι πλήρης βελών. Επειδή δεν ωφελεί η υπερβολή, ούτε τα παχιά τα λόγια τα μεγάλα οικοδομούν, σας θυμίζω ότι 14 ολόκληρες σελιδες καταλαμβάνει η βιβλιογραφία του παρόντος, που περιλαμβάνει τόσο βιβλία όσο και περιοδικά από τα οποία ήντλησε τις πληροφορίες του. 

Ο πίνακας των περιεχομένων μας βοηθά να δούμε πώς κινήθηκε ο συγγραφέας. Τον παραθέτω: Πρόλογος, Hors-d’ oeuvre, Τα άνθη του κακού, Οι πηγές, Ευαγγελικές αντιφάσεις, Αρχαιολογικά ευρήματα, Τα χρόνια που «λείπουν», Περί προφητειών, Η γέννηση του Χριστού, Πραγματική σάρκωσι, Περί αποδείξεων, Θεάνθρωπος, Συντμήσεις -Βιβλιογραφία. 

Όλα τα κεφάλαια τα βρήκα ενδιαφέροντα, αλλά αυτό που με «τράβηξε» προσωπικά είναι η αναφορά του, στο κεφάλαιο: Τα χρόνια που «λείπουν», στα μυθεύματα που θέλουν το Χριστό να μαθητεύει στο …Θιβέτ! Παρουσιάζει μια συνέντευξη του Δαλάι Λάμα στα 1979, όπου ο εν λόγω θρησκευτικός ηγέτης των Βουδδιστών της χώρας αυτής χλευάζει ως ανάξια λόγου τα πιο πάνω λέγοντας: «Μα αυτό είναι αστείο! Στη χώρα μου υπήρχε τέτοια άγνοια, τι να ερχόταν να διδαχθεί από μας; Ο Χριστός ήλθε σε μας μέσω των ιεραποστόλων του τους πρώτους αιώνες. Ο δε μοναχισμός σας έφτασε στο Θιβέτ πριν οργανωθούμε μοναστικά και μάλιστα σ’ όλες τις διαδοχικές μεταρρυθμίσεις μας νομίζω πως ασκούσε την επιρροή του». 

Δυνατά τα επιχειρήματα, αντάξια των σκεπτομένων και προβληματιζομένων ανθρώπων του αιώνα μας. Αντλήσατε ουν μετ’ ευφροσύνης. Υπάρχει ενώπιον ημών πηγή ύδατος ζωής. Αφήσατε τα συντετριμμένα, κατά τον προφήτη, φρέατα. Δεν οπλίζεστε απλώς κατά των πολεμίων. Βάζετε εν ταυτώ κι ένα λιθαράκι στην οικοδομή της Μονής του Αγ. Ιωάννη του Δαμασκηνού στον Ωρωπό.

No comments:

Post a Comment