Thursday, June 20, 2019

ΟΙ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

apoklistiko
Του Αιμίλιου Πολυγένη

Κλίμα τρομοκρατίας βιώνουν οι Χριστιανοί στην Ευρώπη και ειδικά στη Γαλλία που είναι το πιο κοσμικό κράτος της γηραιάς ηπείρου.
Στην τελευταία σχετική έρευνα που διεξήχθη το 2010, το 27% των ερωτηθέντων απάντησε «πιστεύω ότι υπάρχει κάποιος Θεός», το 27% απάντησε «πιστεύω ότι υπάρχει κάποιο πνεύμα» ενώ το 40% απάντησε «δεν πιστεύω ότι υπάρχει κάποιο πνεύμα ή Θεός ή κάποια δύναμη».
Τελευταία είδαμε πολλές τρομοκρατικές επιθέσεις να σημειώνονται σε ναούς της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, της Ορθοδόξου, και άλλων εκκλησιών και θρησκευτικών κοινοτήτων.
Ειδικά μετά τις εν ψυχρώ δολοφονίες που συνέβησαν στο Charlie Hebdo το 2015, σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων έχουν πλήξει ολόκληρη τη Γαλλία με εκατοντάδες ανθρώπους να έχουν εκτελεστεί στο όνομα του Θεού.
Το ίδιο κλίμα επικρατεί και σε άλλες θρησκευτικές κοινότητες όπως των Εβραίων και πολλά μουσουλμανικά τεμένη που βεβηλώθηκαν από ακραίες ομάδες.
Όλοι θυμόμαστε τον μαρτυρικό αποκεφαλισμό του 84χρονου Ρωμαιοκαθολικού ιερέα Ζακ Χαμέλ την ώρα που τελούσε τη Θεία Λειτουργία στη Νορμανδία το 2016.
Ο εκφοβισμός, συκοφάντηση και επιθέσεις σε κληρικούς και Ι. Ναούς σε όλη τη χώρα, έχει αγγίξει τα όρια της οργανωμένης τρομοκρατίας.
Το Γαλλικό κράτος έχει λάβει δραστικά μέτρα στην αντιμετώπιση του θρησκευτικού εγκλήματος με εκτεταμένους ελέγχους σε όλα τα δημόσια σημεία συγκέντρωσης και ειδικές ομάδες ασφαλείας να περιφρουρούν Ιερούς Ναούς και άλλους ευκτήριους οίκους.
Ο μεγάλος αριθμός όμως σε ναούς, συναγωγές και τζαμιά, καθιστά δύσκολο το έργο της επιτήρησης.
Η Ορθόδοξη Εκκλησία στη Γαλλία δεν αποτελεί εξαίρεση όπως και άλλες χριστιανικές μειονότητες.
Τα τελευταία τέσσερα χρόνια τρεις φορές έχει τοποθετηθεί άγνωστο αντικείμενο στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Στεφάνου Παρισίων, με τις δύο φορές η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία να έχει προχωρήσει σε ελεγχόμενη έκρηξη.
Τρεις εβδομάδες πριν το Πάσχα έγινε διάρρηξη στην Ι. Μητρόπολη Γαλλίας σε πρωινές ώρες γραφείων από έναν 60χρονο ληστή, αρχές Μαρτίου έγινε διάρρηξη στον Ορθόδοξο Ι. Ναό Αγίας Τριάδος στο Σαιντ Ετιέν όπου απέσπασαν πολλά εκκλησιαστικά αντικείμενα ενώ στις άλλες εκκλησίες της Γαλλίας σημειώνονται καθημερινά διαρρήξεις και τρομοκρατικές επιθέσεις.
Μόνον την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου έγινε διάρρηξη σε δέκα Καθολικές Εκκλησίες όπως μεταδίδει το express.co.uk.
ekklisia gallia 1Άγνωστο αντικείμενο στα θεμέλια του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Στεφάνου Παρισίων
Παρά τις συνεχείς εκκλήσεις του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γαλλίας κ. Εμμανουήλ για αύξηση των μέτρων ασφαλείας της Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Παρίσι, ακόμα δεν υπάρχει ανταπόκριση από τις Γαλλικές Αρχές. 
Ενώ σε ευκτήριους οίκους άλλων θρησκειών έχουν τοποθετηθεί κάμερες σε δημόσιους χώρους από τις Γαλλικές Αρχές που είναι αρμόδιες, στην Ελληνορθόδοξη Μητρόπολη ακόμα δεν έχουν εισακουσθεί οι σχετικές εκκλήσεις.
Στην πρόσφατη ληστεία που σημειώθηκε στην Ιερά Μητρόπολη Γαλλίας, τρεις εβδομάδες πριν το Πάσχα, η επίσημη Αναφορά της Γαλλικής Αστυνομίας, που εξασφάλισε η Romfea.gr για τους αναγνώστες της, αναφέρει τα εξής:
ekklisia gallia 3
ekklisia gallia 3
ekklisia gallia 3
ekklisia gallia 3Ο ληστής όπως αποτυπώθηκε από τις κάμερες ασφαλείας
Το κλίμα τρομοκρατίας όμως δεν γονατίζει τις σχέσεις των Χριστιανών στη Γαλλία με τις άλλες θρησκείες. 
Σειρά εκδηλώσεων συμπαράστασης έχουν σημειωθεί από άλλες θρησκευτικές κοινότητες και κυρίως από τη μουσουλμανική κοινότητα, με πλέον χαρακτηριστική αυτή του 2016 που μετέδωσε το euronews όπου Μουσουλμάνοι παρακολούθησαν την Κυριακάτικη Θεία Λειτουργία.
Η Ορθόδοξη Εκκλησία στη Γαλλία βρίσκεται σε στενή συνεργασία με την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία και με όλες τις θρησκευτικές κοινότητες της Γαλλίας. Ειδικά με τους Καθολικούς, η Ι. Μητρόπολη Γαλλίας έχει ιδιαίτερους δεσμούς αφού σε πολλές πόλεις όπως στο Μόντε Κάρλο και στο Μοντ Πελιέ, η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία έχει παραχωρήσει επ’ αόριστον Ναούς στους Ορθοδόξους πιστούς. 
Στον μεγαλοπρεπή Ναό της Παναγίας των Παρισίων, όπου πρόσφατα θρηνήσαμε την καταστροφή του από τη φρικτή πυρκαγιά, έχει αφιερωθεί μεγάλη κόγχη στους Ορθοδόξους και συγκεκριμένα υπάρχει παρεκκλήσιο αφιερωμένο στον Άγιο Διονύσιο τον Αρεοπαγίτη όπου κάθε χρόνο τελείται Ορθόδοξος Εσπερινός από τον Μητροπολίτη Γαλλίας.
ekklisia gallia 7Από τον τελευταίο Ορθόδοξο Εσπερινό στην Παναγία των Παρισίων, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Γαλλίας κ. Εμμανουήλ

No comments:

Post a Comment