Sunday, June 2, 2019

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΓΙΕΦΤΙΤΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΣΙΟ ΙΟΥΣΤΙΝΟ ΠΟΠΟΒΙΤΣ


ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΓΙΕΦΤΙΤΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΣΙΟ ΙΟΥΣΤΙΝΟ ΠΟΠΟΒΙΤΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Δεν κουράζονται τα αυτιά του ανθρώπου να ακούν τις διηγήσεις για τον Μεγάλο Πατέρα και Διδάσκαλο του εικοστού αιώνα Άγιο Ιουστίνο Πόποβιτς.

Τον Άγιο Ιουστίνο οι Έλληνες τον αγαπούμε όσο και οι αδελφοί μας οι Σέρβοι.

Ο Σεβ. πρώην Ερζεγοβίνης γνώρισε από κοντά τον μεγάλο αυτό σύγχρονο Άγιο της Εκκλησίας μας. Έτσι η μαρτυρία του για τον Άγιο Ιουστίνο έχει πολύ μεγάλη σπουδαιότητα.

Στον Σεβ. Αθανάσιο Γιέφτιτς είμαστε όλοι οι Έλληνες λίαν ευγνώμονες επειδή μετέφρασε από την δεκαετία του 1970 πολλά βιβλία του Αγίου Ιουστίνου και έτσι μας έδωσε την ευλογία της γνωριμίας με την θεολογική σκέψη του Αγίου.

Προμηθεύτηκα πρόσφατα το βιβλίο της Δογματικής του Αγίου Ιουστίνου που μετέφρασε στα Ελληνικά ο Σεβ. πρώην Ερζεγοβίνης Αθανάσιος.

Δεν πρόλαβα να την μελετήσω σε βάθος, αλλά η πρώτη γεύση που πήρα από την ανάγνωσή της πραγματώνει στο έπακρον τις προσδοκίες που έτρεφα.

Πρόσφατα ανακάλυψα μια παλιά έκδοση του Αγίου Ιουστίνου μεταφρασμένη στα Ελληνικά από τον Θεολόγο - Αγιογράφο κ. Μιχαήλ Χρυσανθόπουλο.

Πρόκειται για την ερμηνεία του Αγίου Ιουστίνου της Α΄ Προς Θεσσαλονικείς επιστολή του Αποστόλου Παύλου τον οποίο ο Άγιος Ιουστίνος υπερηγάπα.

Πόσο διαφέρουν τα δογματικά και ερμηνευτικά έργα του Αγίου Ιουστίνου Πόποβιτς από τα αντίστοιχα έργα σύγχρονων ερμηνευτών και δογματολόγων!

Όταν διαβάζεις τον Άγιο Ιουστίνο νοιώθεις "το πνεύμα της δρόσου διαρυρίζον". Δεν είναι ακαδημαικά βιβλία αλλά αγιοπνευματικά. Ο αναγνώστης αισθάνεται αμέσως ότι αυτός που έγραψε το βιβλίο είναι Άγιος, επειδή μιλά σαν Άγιος. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα βιβλία του κορυφαίου αυτού δογματολόγου υστερούν σε ακαδημαικό κύρος. Κάθε άλλο! Απλά ο Άγιος Ιουστίνος θεολογεί προσευχόμενος. Γι’ αυτό τα έργα του μεταδίδουν στον αναγνώστη την εμπειρία της όντως ζωής.

Μακάρι σταδιακά να μεταφραστούν στα Ελληνικά όλα τα έργα του κορυφαίου αυτού αντιοικουμενιστή Σέρβου Αγίου των ημερών μας.

No comments:

Post a Comment