Sunday, June 16, 2019

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ! ΑΚΟΥΣΑΜΕ ΚΑΙ ΜΙΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗ ΕΙΔΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ!


ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ! ΑΚΟΥΣΑΜΕ ΚΑΙ ΜΙΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗ ΕΙΔΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ!

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Οι δηλώσεις του Μακαριώτατου Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρου, που παραθέσαμε στην αμέσως προηγούμενη αναρτηση, μας γέμισαν χαρά και ελπίδα.

Επιτέλους!

Ύστερα από τόσους μήνες ακούσαμε και μια ευχάριστη είδηση για το Ουκρανικό.

Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος επεσήμανε πολύ ορθά ότι το Ουκρανικό δεν είναι θέμα δογματικό αλλά κανονικό.

Όσοι προσπαθούν να αναγάγουν ένα κανονικό θέμα σε δογματικό πλήττουν θανάσιμα την ενότητα της Εκκλησίας και θα δώσουν λόγο στον Θεό γι’ αυτό.

Αφού, λοιπόν, το Ουκρανικό είναι κανονικό θέμα πολύ ορθά ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας πιστεύει και εργάζεται για να βρεθεί λύση η οποία

1.) Δεν θα διαμφισβητεί το δικαίωμα της Ουκρανίας να αποκτήσει Αυτοκεφαλία,

2.) Δεν θα διαμφισβητεί το προνόμιο του Οικουμενικού Πατριαρχείου να εκχωρεί Αυτοκεφαλία, 

3.) Ενώ παράλληλα θα υπάρξει φόρμουλα που θα συμπεριλάβει την Εκκλησία της Ρωσσίας στις διεργασίες για την αναγνώριση της Αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Οι ταπεινές προσευχές μας συνοδεύουν τον Μακαριώτατο Κύπρου Χρυσόστομο και τους Μακαριώτατους Πατριάρχες Αλεξανδρείας Θεόδωρο, Αντιοχείας Ιωάννη και Ιεροσολύμων Θεόφιλο.

Η μεσολαβητική πρωτοβουλία που ανέλαβαν ελπίζουμε σύντομα να φέρει αγλαούς καρπούς που θα σφυρηλατούν την ενότητα της Εκκλησίας.

Αλλοίμονον αν κόβαμε κομμάτια την Εκκλησία κάθε φορά που παραβιάζονται οι Ιεροί Κανόνες.

Προσευχόμαστε οι 4 Προκαθήμενοι να μην περιορίσουν τον ενδιαφέρον τους στην Αυτοκεφαλία της Ουκρανίας, αλλά να ξανασυναντηθούν στο άμεσο μέλλον για να αναλάβουν πρωτοβουλία για να μπει φραγμός στις Οικουμενιστικές ασχημίες που συμβαίνουν στην Ορθοδοξία δίνοντας οι ίδιοι πρώτοι το καλό παράδειγμα.

3 comments:

  1. Τα λεγαμε τοσο καιρο. Η Αυτοκεφαλια απαξ και εδοθη ειναι τετελεσμενο γεγογος, ουδεις μπορει να τη διαμφισβητισει οπως και τα προνόμια του Οικουμενικου Πατριαρχειου.

    ReplyDelete
  2. Οι Ρωσσοι και η υπο τον Ονουφριο δικαιοδοσια τους χτυπανε το κεφαλι τους στον τοιχο που εχασαν μοναδικη ευκαιρια να ηγουνται της Αυτοκεφαλης Εκκλησιας οπως τους ειχε υποδειξει ο Οικουμενικος Πατριαρχης. Και τωρα ενιαι ηλιου φαεινοτερον τι σημαινει να εισαι εμπειρος, γνωστης ολων των παραμετρων, διορατικος και να προβλεπεις απο το ενας περιφερομενος τσαμπουκας

    ReplyDelete
  3. Οι πραγματικες απαντησεις σε δυο ερωτηματα θα καθορισουν την επιτυχια αυτης της προσπαθειας. Ερωτημα πρωτο: Ειναι διατεθιμενο το Οικουμενικο Πατριαρχειο να ασκει το Πρωτειο του σε αληθινα Ορθοδοξα πλαισια; Ερωτημα δευτερο: Ειναι διατεθιμενο το Πατριαρχειο της Μοσχας να αποδεχθει οτι η Ουκρανια πρεπει να αποκτησει μια αληθινα Αυτοκεφαλη Εκκλησια; Εαν οι σπαντησεις και στα δυο ερωτηματα ειναι ΝΑΙ, τοτε υπαρχει ελπις επιλυσης του προβληματος. Εαν ΟΧΙ, τοτε οι κοποι θα αποδειχθουν ματαιοι.

    ReplyDelete