Sunday, June 16, 2019

ΠΟΛΥ ΕΝΘΑΡΡΥΝΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ


ΠΟΛΥ ΕΝΘΑΡΡΥΝΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ
=====

Εζησα στην Ουκρανία, έζησα τον πόνο και το σχίσμα της Ουκρανικής Εκκλησίας. Ξέρω όμως πολύ καλά και τη Ρωσική Εκκλησία, γιατί στα σπλάχνα της έζησα δέκα ολόκληρα χρόνια και το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας έχει συναισθηματικούς δεσμούς μαζί της.

Αν υπάρχουν τα μοναστήρια μας, οι εκκλησίες μας, είναι με τα ρούβλια που έδιναν οι τσάροι της Ρωσίας εκείνη την εποχή.

Ολα έχουν ανακαινιστεί με τα χρήματα των μεγάλων βογιάρων της ρωσικής γης. Οι δεσμοί Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και Ρωσικής Εκκλησίας είναι μεγάλοι και δεν μπορούν να σβηστούν.

Μπροστά μας όμως έχουμε αυτό το τεράστιο πρόβλημα του Αυτοκεφάλου, το οποίο εκχώρησε και είχε το δικαίωμα να εκχωρήσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Βεβαίως δεν έχουμε καμία αντίρρηση κάθε Εκκλησία να πάρει το Αυτοκέφαλο. Ωστόσο, αυτό που έχει διχάσει τις Εκκλησίες είναι οι άνθρωποι που πήραν το Αυτοκέφαλο και βλέπουμε τώρα ότι ήδη ο Φιλάρετος (επίτιμος Πατριάρχης Κιέβου) συγκαλεί Σύνοδο για να ακυρώσει τις αποφάσεις του Ενωτικού Συμβουλίου.

Ετσι λοιπόν είπαμε οι τρεις Πατριάρχες με σύνεση και προσευχή στον πρεσβύτερο αδελφό μας Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, ο οποίος έκανε ήδη μία περιοδεία στην Ουγγαρία, τη Σερβία, τη Ρουμανία και μίλησε με τους Προκαθημένους των Ορθοδόξων Εκκλησιών για την εκκλησιαστική κατάσταση στην Ουκρανία, να συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη. 

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου είναι ένας σοφός ιεράρχης, έχει καλοσύνη και αγαπάει την Εκκλησία.

Για όλα τα προβλήματα υπάρχουν λύσεις. Ο Οικουμενικός μας Πατριάρχης Βαρθολομαίος είναι ο Πατριάρχης της Ρωμιοσύνης που όλοι σεβόμαστε και αγαπούμε. Μην ξεχνάμε ότι το θέμα αυτό δεν είναι δογματικό. Στο ζήτημα της Αυτοκεφαλίας υπάρχει λύση.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου θα προσπαθήσει να ζητήσει από τον Παναγιώτατο να γίνει πρώτα μια συνάντηση μεταξύ του Οικουμενικού Πατριάρχη και του Πατριάρχη Μόσχας, καθώς τους δύο Προκαθημένους τους συνδέει μια βαθιά φιλία, και μετά να κάνουμε μια άτυπη συνάντηση όλοι οι Προκαθήμενοι, ώστε αυτό που θα προκύψει να είναι αποδεκτό από όλους. Η εποχή μας έχει τόσα προβλήματα και δεν έχουμε την πολυτέλεια να είμαστε διχασμένοι.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου θα κάνει αυτήν την προσπάθεια, ενώ πολύ σύντομα θα βρεθούμε ξανά στη Λευκωσία μαζί με τους Προκαθημένους των Εκκλησιών Αντιοχείας και Ιεροσολύμων.

No comments:

Post a Comment