Friday, June 28, 2019

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΤΕ! ΔΕΝ ΤΑ ΞΕΡΑΤΕ ΑΥΤΑ ΠΡΙΝ ΕΚΧΩΡΗΣΕΤΕ ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ;




ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΝΙΕΡΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΤΑΜΑΣΟΥ ΗΣΑΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Παναγιώτατε!

Δεν τα ξέρατε αυτά πριν εκχωρήσετε Αυτοκεφαλία στην Ουκρανία;

Είναι αλήθεια ότι ο Πανιερώτατος Ταμασού είναι φιλικώτατα διακείμενος προς την Εκκλησία της Ρωσσίας.

Είναι, επίσης, αλήθεια ότι ο Πανιερώτατος Ταμασού, όπως ακριβώς και οι Μητροπολίτες Κύκκου και Λεμεσού, είναι αποδέκτες πολλών -και όταν λέμε πολλών εννοούμε πολλών- χρημάτων από τους Ρώσσους Κροίσους που ζουν στην Κύπρο.

Στην προκειμένη, όμως, περίπτωση ο Πανιερώτατος Ταμασού πήγε στο Κίεβο για την επέτειο του Μακαριώτατου Ουκρανίας κ. Ονούφριου για να εκπροσωπήσει την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Κύπρου και τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμο προσωπικά.

Αυτά που λέγει ο Πανιερώτατος Ταμασού είναι σαφέστατα και δεν επιδέχονται καμμιάς παρερμηνείας.

Η Εκκλησία της Κύπρου είναι απολύτως αλληλέγγυη με την Αυτόνομη Εκκλησία της Ουκρανίας και όχι με την Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας.

Πριν ή εκχωρηθεί Αυτοκεφαλία στην Ουκρανία όλοι -ακόμη και οι πιο φιλικά διακείμενοι προς την Εκκλησία της Ρωσσίας-, πίστευαν ότι η Εκκλησία της Κύπρου θα ήταν από τις πρώτες -αν όχι η πρώτη- που θα αναγνώριζε την Αυτοκεφαλία της Ουκρανίας.

Τα πράγματα, όμως, εξελίχθηκαν με τον ακριβώς αντίθετο τρόπο από ότι όλοι υπολόγιζαν.

Τα ίδια έλεγαν για τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας κ. Αναστάσιο και όλοι γνωρίζουμε τι συνέβηκε τελικά.

Το ερώτημα, λοιπόν, που προκύπτει, Παναγιώτατε, είναι το εξής:

Δεν γνωρίζατε τι θα συμβεί, αν εκχωρήσετε -χωρίς την σύμφωνη γνώμη της Εκκλησίας της Ρωσσίας- Αυτοκεφαλία στην Ουκρανία;

Αν μεν δεν γνωρίζατε τότε πρέπει να προβληματιστείτε για τον τρόπο που ασκείτε την ποιμαντορία σας.

Αν πάλιν γνωρίζατε τι θα συμβεί, αλλά παρόλα αυτά προχωρήσατε στην εκχώρηση της Αυτοκεφαλίας της Ουκρανίας, χωρίς να ενδιαφέρεστε για τις συνέπειες, “τι φω και τι λαλήσω”;

10 comments:

  1. Και ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου είχε πει ότι θα τον αναγνωρίσουν και μάλιστα έκανε και χιούμορ λέγοντας ότι δεν θα μπαγιατεψει αν περιμένουμε λίγο ακόμη.
    Πέραν αυτού, είναι απορίας άξιον γιατί επιμένετε ακόμη στην αθεολογητη, ανιστορητη, μη κανονική θεωρία της "αναγνώρισης". Ποιος και από πότε σας είπε ότι πρέπει να "αναγνωριστει"; Πρόσφατα κι εσείς ειχατε δημοσιεύσει δηλώσεις του Πατριάρχη Αλεξανδρείας που έλεγε αυτό ακριβώς το πράγμα χωρίς να αμφισβητήσει τα προνόμια και τό δικαίωμα του οικουμενικού Πατριαρχείου να απονείμει αυτοκεφαλια.

    ReplyDelete
  2. Ουδείς διαμφισβητεί το προνόμιο του Οικουμενικού Πατριαρχείου να χορηγεί Αυτοκεφαλίες.

    Ουδείς διαφωνεί να χορηγηθεί Αυτοκεφαλία στην Ουκρανία.

    Το πρόβλημα είναι ότι ο Παναγιώτατος υποτίμησε την τεράστια δύναμη που έχει η Εκκλησία της Ρωσσίας και ενήργησε χωρίς την συναίνεσή της με αποτέλεσμα σήμερα να βρισκόμαστε μπροστά στον θανάσιμο κίνδυνο της παγιώσης και διεύρυνσης Πανορθόδοξου Σχίσματος.

    ReplyDelete
  3. Ελπίζω κ. Τελεβάντο νά μήν πιστεύετε στο δίκαιο του δυνατού , επειδή απλά είναι δυνατός ! Βέβαια γιά ένα λόγο παραπάνω ! Τότε πάει νά πεί οτι είσαι και ηλίθιος ! Τό καταλαβαίνετε οτι ο αποδέκτης του τελευταίου δεν έχει σχέση μέ εσάς ! Κάθε άλλο ! Τώρα νά θές τον δυνατό νά τον κάνεις και εχθρό σου ενώ είναι φίλος σου , είναι κάτι παραπάνω απο ηλιθιότητα . Εφ' όσον το θέμα κρίνεται γαιωπολιτικά και μόνο, άν μή τι άλλο τον λόγο τον έχει το ΥΠΕΞ.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Θα εκτιμούσα ιδιαίτερα κυρία Λωρίτου αν μπορούσατε να σχολιάζετε χωρίς να καταφεύγετε σε ύβρεις.

      Delete
    2. Ευχαριστώ κ. Τελεβάντο ! Το ξέρετε όμως οτι ο Καραμανλής ο χοντρός πήγε νά υποστηρίξει τα συμφέροντα της Ελλάδος και παρα λίγο νά φάει ρουκέτα . Οπότε σου λέει θα αφήσω εγώ την όμορφη γυναίκα μου χήρα και τα μικρά παιδάκια μου ορφανά για τους κ...έλληνες ! Καποδίστριας θα το παίξω ; Άλλο που δεν ήθελε νά πάει σπίτι του ! Απο έναν πατριάρχη όμως θα περίμενε κανείς άλλα , αφού ούτε γυναίκα έχει ούτε παιδιά , έτσι και αλλιώς λίγα χρόνια ζωής του μένουν , θα γινόταν για τους επι γης θνητούς ήρωας και μπροστα στο κριτήριο του Θεού θα λογαριαζόταν ως μάρτυς ! Πείτε μου έκανε καλούς λογαριασμούς ;

      Delete
    3. Σε κάθε περίπτωση άλλο ήθελα νά πώ . Ζεί Κύριος ο Θεός ! και κατευθύνει την εκκλησία του ! Αυτοί οι κακοί , στραβοί και ανάποδοι επίσκοποι , προκαθήμενοι και πατριάρχες , οι οικουμενιστές λειτούργησαν τελικά τα αντανακλαστικά τους . Ήταν πραγματικά μία έκπληξη ! Έστω και άν κάποιοι σαν τον ανωτέρω σχολιογράφο περιμένουν , αφού δόθηκε η αυτοκεφαλία σιγά σιγά μέ θεμιτούς και αθέμιτους τρόπους νά νομιμοποιηθεί , η συνείδηση της εκκλησίας εκφράστηκε μέ τον πανηγυρικότερο τρόπο και δημιουργεί μία δέσμευση για οποιεσδήποτε μεθοδεύσεις . Ίσως και νά κρίνη το θέμα τελεσίδικα. Διότι όταν μιλάμε για νομιμοποίηση , αυτή δεν είναι η αναγνώριση απο τους προκαθημένους της εκκλησίας ; Δηλαδή τί θα περίμενε ο πατριάρχης Βαρθολομαίος ; Οι άλλοι προκαθήμενοι νά υπογράψουν την αυτοκατάργησή τους , την έκπτωσή τους απο προκαθήμενοι σε υποτελείς του Βαρθολομαίου ; Θα μου πείτε σκέπτονται το συμφέρον τους ! Μαζί μέ αυτό κρατούν το κύρος των θεσμών ! Τί νά το κάνεις βρέ Ιερόθεε άν σου τάξει λαγούς μέ πετραχήλια ; Στο τέλος θα
      γίνεις εσύ ο ίδιος λαγός μέ πετραχήλι !

      Τί νά πώ ! Ωραία και αυτή η έκφραση ! Λαγός μέ πετραχήλι ! Απο πού βγήκε ; Θέλει νά δείξει την παραδοξότητα !

      Delete
  4. Θα συναινούσε ποτέ η Ρωσία; Η κυρία υπαίτιος για το σχίσμα στην Ουκρανία; Εδώ και δεκαετίες την καλούσε να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες και ουδέν έπραξε. Και εδώ κάνετε ένα θεμελιώδες λάθος: το φανάρι ξέρει να περιμένει. Έχει περάσει πολύ μεγαλύτερες φουρτούνες. Ο χρόνος για το φανάρι δεν έκαναν το τώρα. Είναι οι επόμενες δεκαετίες. Γιατί απαξ και εδόθη ο τόμος το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. Γι'αυτό και είχαν πάει ικέτες πριν την έκδοση του τόμου στο φανάρι ο Κύριλλος και ο Ιλαρίων για να αποτρέψουν την έκδοση. Γιατί γνωρίζουν πολύ καλά ότι αφότου εκδοθεί ο τόμος, αργά και βασανιστικά γι' αυτούς, η Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας θα εδραιώνεται όσο και αν επηρεάζουν πρόσκαιρα τις εξελίξεις.

    ReplyDelete
  5. Και για ποιο σχίσμα ομιλούμε; Τα ίδια έκαναν και με την Εσθονία οι Ρώσοι. Οκ Ρώσοι είναι αυτοί που διέκοψαν την κοινωνία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και ουδεμία άλλη εκκλησία.

    ReplyDelete
    Replies
    1. 1)Δεν είναι δυνατόν να δίνετε αυτοκεφαλία σε θεωρούμενους σχισματικούς που πανορθοδόξως είχαν αναγνωριστεί ως τέτοιοι, συμπεριλαμβανομένου και του Οικουμενικού Πατριάρχη.Είναι μία αυτοαναίρεση και τρομακτική έλλειψη συνέπειας και αξιοπιστίας.
      2) Δεν είναι δυνατόν να δίνεται αυτοκεφαλία χωρίς τη συναίνεση της ήδη υπάρχουσας αναγνωρισμένης τοπικής εκκλησίας και να έχει το δικαίωμα ο Πατριάρχης να την διαγράφει μονοκοντυλιά. Αυτό που λέτε για τον τόμο χωρίς επιστροφή και ακύρωση, από έναν μάλιστα προ πολλού δυνητικά καθαιρεμένο Πατριάρχη, θα πρέπει να τα τεκμηριώσετε. Τα νομοκανονικά χωρίς ορθόδοξο ήθος γίνονται άλλωστε πηγή φαρισαϊσμού υψίστης μορφής και εφαρμόζονται με δύο μέτρα και δύο σταθμά. Προκαλούν ποικίλες αποστροφές στο πλήρωμα της εκκλησιάς και δικαιολογίες στους εκτός αυτής.
      3) Εφόσον έχουν τεθεί επιχειρήματα ενάντια στη συγκεκριμένη αυτοκεφαλία, ακόμα και σε πρόσφατη Ημερίδα, θα έχει ενδιαφέρον να σας βλέπαμε να τα αντιμετωπίζατε στο σύνολο τους, από το να προπαγανδιζετε εδώ με πολιτικό πνεύμα νικηφόρας επιβολής.
      4) Η κορυφαία εκκοσμικευμένη νοοτροπία του Φαναρίου είναι φανερή σε όποιον αναλύσει τα βήματα του νυν Πατριάρχη τα τελευταία 30 έτη. Από τα πρώτα του έτη στο θρόνο, υπάρχουν δημοσιεύματα για πακτωλό χρημάτων για την αγορά ακινήτων γύρω από το Πατριαρχείο
      και δημοσίως κατηγορίες των Τούρκων, μέσω του τύπου, για Βατικανό της ανατολής. Παρομοίως και διαθέσεις υπερορίας παρέμβασης σε Ουκρανία από τότε. Αυτά τη στιγμή που ο προηγούμενος ταπεινός Πατριάρχης εκδήλωνε την ανησυχία του, μέσω της ευχής του, για την μελλοντική επιβίωση του Φαναρίου, μετά και τις δύσκολες ιστορικές συγκυρίες του εικοστού αιώνα. Το πόσα χρήματα ήρθαν από τις ΗΠΑ επί του Νυν, τυχών μυστικά κονδύλια της Ελληνικής Κυβέρνησης και πάμπλουτων επιχειρηματιών δεν θα το μάθουμε μάλλον.Ξέρουμε όμως ότι εκείνη την εποχή ταξίδευε με ιδιωτικά γιοτ κροίσων για να επισκεφτεί το Άγιο Όρος. Ξέρουμε ότι δεχτηκε νωρίς νωρίς την επίσκεψη του συζύγου της Ελισάβετ, όπου κατόπιν άρχισε η "μεγάλη" πορεία και όποιος κατάλαβε κατάλαβε. Αν πάρουμε στα σοβαρά και τις καταγγελίες για τις φαναριώτικες οικονομικές απαιτήσεις επί των διεθνών αρχιεπισκοπών του, μαζί με τους όρους που συνοδεύουν το πρόσφατο τόμο της αυτοκεφαλίας, τότε οι έμποροι έξω από το ναό στην Καινή Διαθήκη μοιάζουν με νήπια έχοντα εκ γενετής νοητικό πρόβλημα. Η σφραγίδα του πνεύματος της εκκοσμίκευσης και οι παρεκτροπές της πνευματικής αποστολής του Πατριαρχείου, δεν επιβεβαιώνονται μόνο με τα μοναδικά στην εκκλησιαστική ιστορία καταγεγραμμένα και ατιμώρητα αιρετικά ατοπήματα του Πατριάρχη και της συνόδου του. Αλλά, αναμφιβόλλως, επικυρώνονται ως προσχεδιάσμενα με λεπτομέρειες με πράξεις εκ πεποιθήσεως, όπως του Σεβ. Ελπιδοφόρου Αμερικής. Αυτός προσυπέγραψε το κατεξοχήν εγχειρίδιο εκκοσμίκευσης της παγκόσμιας συνείδησης, μεσώ του σχετικού βιβλίου (Νοοπολιτική) του Νικόλαου Λάου, γνωστού ιδρυτή διεθνούς τεκτονικού σχήματος. Ο αιώνιος λογαριασμός όμως θα είναι τρομακτικός από τον Άπειρο εκφραστή της Αγάπης εν Αλήθεια και Αμείλικτη Δικαιοσύνη. Μια φρικτή Θεϊκή Κρίση, που ικανοποιεί όμως και την ανθρώπινη απαίτηση των απ αιώνων αδικηθέντων. Κάποιοι αμετανόητα όμως διαστρέφουν με θεολογικού τύπου δοκισοφιστείες και προπαγάνδες, υποτιμώντας την διαχρονική απλότητα των αυθεντικών Αγίων και Γραφών. Τα ουέ άλλωστε δεν ήταν για την πόρνη ούτε για τον Ληστή.

      Delete
  6. Ναι, μας πείσατε ότι ήταν για δήθεν εκκλησιαστικό λόγο..Το θεμα είναι ποιοι επίσκοποι, θα μιλήσουν την ωμή γλώσσα της αλήθειας εναντίον της πολιτικής χειραγώγησης στην εκκλησιαστική ζωή. Ακόμα μια επιβεβαίωση της δυτικής πολιτικής ανάμειξης και εκκοσμίκευσης των αποφάσεων του ΤΟΜΟΥ εις βάρος της εκκλησιαστικης πανορθόδοξης συναίνεσης.
    =================
    "Στο Κανάλι 24 μίλησε ο Μητροπολίτης Μακάριος Μάλετιτς της νέας Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας, ο οποίος ανέφερε ότι "διπλωμάτες από κορυφαία έθνη του κόσμου, ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία και Αγγλία, διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην απόκτηση του Τόμου.

    Επίσης ο Μητροπολίτης Μακάριος τόνισε ότι "εάν ο Οικουμενικός Πατριάρχης δεν είχε την υποστήριξη ηγετών κρατών, ποτέ δεν θα είχε δώσει στην Ουκρανία την Αυτοκεφαλία".
    https://www.romfea.gr/ekklisies-ts/ekklisia-tis-oukranias/30104-mitropolitis-makarios-maletits-to-fanari-edose-ton-tomo-giati-eixe-tin-stiriji-igeton

    ReplyDelete