Saturday, June 15, 2019

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΣΥΝΕΡΧΕΤΑΙ Η ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ;



ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΣΥΝΕΡΧΕΤΑΙ Η ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ;

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Οι δύο φωτογραφίες, που προτάσσονται της ανάρτησης, είναι από τον εσπερινό της εορτής του Αποστόλου Βαρθολομαίου, στον πατριαρχικό ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι. 

Δείχνουν ανάγλυφα ότι ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος αποδέχεται τον Μακαριώτατο Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιο ως επίσκοπο με υποστατή χειροτονία.

Διερωτόμαστε: Αντί να γίνονται μεμονωμένες κινήσεις εκ μέρους του Μακαριώτατου και άλλων Μητροπολιτών δεν είναι ενδεδειγμένο να συγκληθεί η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας και να λάβει δεσμευτική για όλους τους Ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος απόφαση;

Ήδη η γνωμοδότηση των δύο συνοδικών επιτροπών είναι έτοιμη.

Τι περιμένει ο Μακαριώτατος για να συγκαλέσει την Ιεραρχία;

Βεβαίως η Σύνοδος της Ιεραρχίας δεν είναι υποχρεωμένη να αποδεχτεί την γνωμοδότηση των δύο Συνοδικών Επιτροπών.

Μπορεί κάλλιστα να την απορρίψει ή να την τροποποιήσει ανάλογα με τις εισηγήσεις και την συζήτηση που θα γίνουν στην συνεδρία της Ιεραρχίας.

Μπορεί, επίσης, να ακολουθήσει μια τρίτη γραμμή. Μπορεί λ.χ. να αποφασίσει την αναβολή λήψης απόφασης και την αποστολή αντιπροσωπείας στο Φανάρι και στην Μόσχα ή και σε άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες για να μεσολαβήσει για την λύση του Ουκρανικού και για να θέσει επιτακτικά την στάση της Ορθοδόξου Εκκλησίας έναντι του Οικουμενισμού.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι σε τίποτα δεν ωφελεί η καθυστέρηση της λήψης απόφασης από την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

2 comments:

  1. Η απάντηση στο ερώτημα σας ευρίσκεται μέσα στην επιστολή που δημοσιεύσατε του Σεβασμιωτάτου Κυθήρων στο απόσπασμα : (Διότι, ἐάν τοῦτο συνέβαινε, θά ἤμην ἐκτεθειμένος ἐνώπιον τῆς Ἀνωτάτης ἡμῶν Ἐκκλησιαστικῆς Ἀρχῆς, ἡ ὁποία ἀνέβαλε τήν λῆψιν ἀποφάσεων διά τήν προσεχῆ τακτικήν Συνεδρίαν τοῦ Ὀκτωβρίου 2019.) Άρα ανεξαρτήτως τί λέγεται ή τί γράφεται υπάρχει ήδη απόφαση για το πότε θα συζητηθεί το Ουκρανικό θέμα στην Σύνοδο της Ιεραρχίας.

    ReplyDelete
  2. Ωφελεί! Στο.... μαγείρεμα!

    ReplyDelete