Saturday, June 8, 2019

ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ΑΝΗΣΥΧΕΙ ΓΙΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΟΝΟΥΦΡΙΟ


ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ΑΝΗΣΥΧΕΙ ΓΙΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΟΝΟΥΦΡΙΟ

Γραφείο ρεπορτάζ: romfea.gr
=====

Συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών Δρ. Όλαβ Φίξε Τβέϊτ, είχε ο Πρόεδρος των Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίωνας στη Γενεύη.

Στην αρχή της συζήτησης, ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας, διαβίβασε στο Γενικό Γραμματέα του ΠΣΕ τους θερμούς χαιρετισμούς του Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ. Κυρίλλου.

Στη συνέχεια ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στην Ουκρανία, και ενημέρωσε τον κ. Τβέϊτ για τις πρωτοφανείς διώξεις της Ουκρανικής Εκκλησίας, μετά την παρέμβαση του Κράτους στις εκκλησιαστικές υποθέσεις.

Επίσης ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας ανέφερε ότι η λεγόμενη «ενωτική σύνοδος» έλαβε χώρα κάτω από άνευ προηγουμένου πιέσεων, από εκπροσώπους των αρχών της Ουκρανίας σε ιεράρχες και κληρικούς και της κανονικής εκκλησίας.

«Παρόλο τις πιέσεις που δέχθηκαν Ιεράρχες και κληρικοί, παρέμειναν πιστοί στον Προκαθήμενο τους Μητροπολίτη Ονούφριο και την Εκκλησία τους» - τόνισε μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ.

Ο ρώσος Ιεράρχης υπενθύμισε στον Γενικό Γραμματέα του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών ότι μέχρι σήμερα, καμία από τις Τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες δεν αναγνώρισε την νεοσυσταθείσα εκκλησιαστική δομή στην Ουκρανία.

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας, διαβεβαίωσε τον Μητροπολίτη Ιλαρίωνα ότι το ΠΣΕ, εξακολουθεί να θεωρεί την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία υπό του Μητροπολίτη Ονούφριου, την μόνη αναγνωρισμένη Εκκλησία στην Ουκρανία.

Στη συνέχεια συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τον διάλογο, με τον κ. Τβέϊτ να εκφράζει την ελπίδα ότι οι εκπρόσωποι της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας θα συμμετάσχουν ενεργά στην προπαρασκευαστική διαδικασία της συνελεύσεως του ΠΣΕ που θα πραγματοποιηθεί το Σεπτέμβριο του 2021 στην Καρλσρούη της Γερμανίας.

Επίσης ο Γ.Γ. του ΠΣΕ μοιράστηκε με το Μητροπολίτη Ιλαρίωνα την ανησυχία του, για την κατάσταση στον ορθόδοξο κόσμο, μετά τις ενέργειες του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Ουκρανία και την διακοπή κοινωνίας μεταξύ Ρωσίας και Φαναρίου.

«Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών δεν παρεμβαίνει στην εσωτερική ζωή των εκκλησιών μελών του, αλλά ειλικρινά επιδιώκει ουδέτερο λόγο για γόνιμο διάλογο και επίλυση των προβλημάτων» πρόσθεσε κλείνοντας ο Δρ. Όλαφ Φίξε Τβέϊτ.

1 comment:

  1. Ετσι τα παρουσίασε ο Ιλαριώνας και τα φερέφωνά του. Και γι αυτο το ΠΣΕ αναγκάστηκε να βγάλει ανακοίνωση ξεφτιλίζοντας τους

    https://www.oikoumene.org/en/press-centre/news/the-wcc-responds-to-misleading-media-reporting-on-ukraine-world-council-of-churches-does-not-interfere-or-comment-on-internal-discussions-in-the-orthodox-family-1?fbclid=IwAR2sf-j83VZsvRn5HlHAhxvlo6tw4KGEVQRmgljaaLnWGH7hMuWgJ1FTCEo

    ReplyDelete