Monday, April 30, 2018

ΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ ΘΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΥΠΡΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ


ΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ ΘΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΥΠΡΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ

Του Ιερολ. Ιεροδιακόνου Τριφύλλιου Ονησιφόρου
=====

Την επιθυμία του να προσευχηθεί στην προστάτιδα και Έφορο του Αγιωνύμου Όρους Κυρία Θεοτόκο αλλά και να επισκεφθεί τις Ιερές Μονές Διονυσίου και Γρηγορίου στο Άγιον Όρος, στις οποίες ηγουμενεύουν Κύπριοι ιερομόναχοι, έχει προγραμματίσει να εκπληρώσει ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος στις αρχές του Μαΐου.

Συγκεκριμένα, ο Μακαριώτατος θα μεταβεί προσκυνηματικώς στο Άγιον Όρος στις 7 Μαΐου 2018, συνοδευόμενος από τον Μητροπολίτη Πάφου κ. Γεώργιο, τον ιεροδ. Τριφύλλιο Ονησιφόρου, τον φιλόλογο κ. Ιωάννη Γιάγκου και τον φυσίατρο κ. Άριστο Νεοφύτου.

Στο πρόγραμμα της ειρηνικής προσκυνηματικής αυτής διαδρομής του Προκαθημένου της κατά Κύπρον Εκκλησίας στον Άθωνα κεντρική θέση κατέχει η επίσκεψη ή και διαμονή στις Ιερές Μονές Διονυσίου και Γρηγορίου, όπου ασκούνται αρκετοί μοναχοί εκ Κύπρου, και οι οποίες, σύμφωνα με τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας Κύπρου, υπό την πεπνυμένη καθοδήγηση των σεβαστών Γερόντων Πέτρου και Χριστοφόρου αντίστοιχα, αποτελούν καύχημα για την Κύπρο και αντιπροσωπεύουν επάξια την αποστολική Εκκλησία Κύπρου στο Αγιώνυμο Όρος.

Η ακριβής μοναχική τάξη, η εσωστρέφεια και η αποφυγή των κοσμικών υπερβολών, σύμφωνα με τον Μακαριώτατο, πρέπει να αποτελούν τα κύρια χαρακτηριστικά των μοναχών, και ιδιαίτερα αυτών που μονάζουν στον ανδρικό παρθενώνα της Ορθοδοξίας, το Άγιον Όρος. 

Την πρώτη μέρα θα λάβει χώρα η υπό του τυπικού προβλεπόμενη υποδοχή στην πρωτεύουσα του Αγίου Όρους, τις Καρυές, υπό των αντιπροσώπων των 20 Ιερών Μονών και θα τελεστεί δοξολογία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πρωτάτου. 

Μετά το πέρας της δοξολογίας ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος θα έχει συνάντηση με τα μέλη της Ιεράς Επιστασίας και της Ιεράς Κοινότητας και θα παρατεθεί επίσημο γεύμα προς τιμήν του.

Στη συνέχεια, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου θα επισκεφθεί το Ιερό Ιβηριτικό Κελλίον της Αγίας Άννης, υπό τον Γέροντα Αντίπα Ιερομ., τον οποίο ο Μακαριώτατος γνωρίζει προσωπικώς. Η πρώτη ημέρα της επίσκεψης θα ολοκληρωθεί με την Ιερά Μονή Ιβήρων, όπου ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου και η συνοδεία του θα διανυκτερεύσουν.

Την Τρίτη 8 Μαΐου, ο Μακαριώτατος θα επισκεφθεί την Ιερά Μονή Σταυρονικήτα και στη συνέχεια θα μεταβεί στην Ιερά Μονή Διονυσίου, της οποίας ηγείται ο εκ Κύπρου Αρχιμ. κ. Πέτρος και η οποία θα αποτελέσει τον τόπο διανυκτέρευσης του Αρχιεπισκόπου Κύπρου για το υπόλοιπο διάστημα της παραμονής του στο Άγιον Όρος.

Την Τετάρτη 9 Μαΐου θα μεταβεί για προσκύνημα στην Ιερά Μονή Αγίου Παύλου, ενώ την Πέμπτη 10 Μαΐου θα επισκεφθεί την Ιερά Μονή Γρηγορίου, στην οποία Καθηγούμενος είναι ο εκ Κύπρου Αρχιμ. κ. Χριστοφόρος.

Την Παρασκευή, πριν την αποχώρησή του από το Άγιον Όρος, θα προσκυνήσει στην Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας, όπου θα έχει την ευκαιρία να συναντήσει συμφοιτητές του, ανάμεσα στους οποίους ο Υμνογράφος της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας Ιερομ. Αθανάσιος Σιμωνοπετρίτης.

Την μεσημβρία της Παρασκευής 11 Μαΐου, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου και η τιμία συνοδεία του θα αναχωρήσουν από το Άγιον Όρος.

No comments:

Post a Comment