Thursday, April 26, 2018

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΧΑΣΤΟΥΚΙ ΠΟΥ ΔΕΧΤΗΚΑΝ ΟΙ ΑΘΕΟΙ, ΟΙ ΚΑΙΡΟΣΚΟΠΟΙ ΚΑΙ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ


ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΧΑΣΤΟΥΚΙ ΠΟΥ ΔΕΧΤΗΚΑΝ ΟΙ ΑΘΕΟΙ, ΟΙ ΚΑΙΡΟΣΚΟΠΟΙ ΚΑΙ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Εκφράζουμε την πιο πηγαία χαρά μας, για το νέο χαστούκι που δέχτηκαν οι άθεοι του ΣΥΡΙΖΑ, οι γεννίτσαροι ΚΑΙΡΟΣκόποι και προπαντός ο διά τας αμαρτίας ημών Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, που είναι η κινητήρια δύναμη πίσω από την προσπάθεια απο-ορθοδοξοποίησης του μαθήματος των Θρησκευτικών.

Βεβαίως μόνον ασυγχώρητα αφελείς πιστεύουν ότι οι άθεοι θα αποστούν από το ανόσιο έργο τους, αφού συνεπικουρούνται ανοιχτά από τους ΚΑΙΡΟΣκόπους και προπαντός από τον Αρχιεπίσκοπο της αισχύνης Ιερώνυμο Λιάπη, ο οποίος -εκτός των υπολοίπων του κατορθωμάτων- πρόσφατα κατέστη διαπρύσιος κήρυκας του πλανεμένου, φαύλου και Θεομπαίκτη Ιωσήφ του Βατοπαιδινού, που διατύπωσε πλήθος αιρέσεις. Αφού οι άθεοι γνωρίζουν ότι μπορούν να στηρίζονται στον Αρχιεπισκοπο, δημόσια και προκλητικά ο κ. Γαβρόγλου και ο κ. Φίλης μιλούν απαξιωτικά για το Συμβούλιο Επικρατείας και διαβεβαιώνουν ότι δεν πρόκειται να εφαρμόσουν τις αποφάσεις του.

Η δική μας αντίδραση στα αντισυνταγματικά και σκοτεινά σχέδια κατά της πίστης μας πρέπει να συνεχιστεί και να ενταθεί αμείωτα σε όλα τα επίπεδα. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια πρέπει να γίνουν και να ξαναγίνουν από πολλούς φορείς προσφυγές στο Συμβούλιο Επικρατείας, για να μπει ασφυκτικά η θηλειά στο λαιμό των βυσσοδομούντων κακά κατά της ορθόδοξης πίστης.

Δεν θα κουραστώ, όμως, να επαναλαμβάνω ότι αυτό που προέχει, είναι οι ορθοδόξως φρονούντες Μητροπολίτες -μιλάμε για δεκάδες Μητροπολιτών-, οι χριστιανικοί ορθόδοξοι σύλλογοι, τα παραδοσιακά ΜΜΕ και τα παραδοσιακά ιστολόγια, να βάλουν στο στόχαστρο τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, επειδή -όπως όλοι γνωρίζουν- ο Μακαριώτατος, εκτός από αναίσχυντος υμνητής του πλανεμένου και Θεομπαίκτη Ιωσήφ του Βατοπαιδινού, είναι το εφαλτήριο των γεννίτσαρων του ΚΑΙΡΟΥ και των αθέων.

Παραθέτουμε στη συνέχεια την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας που μας έδωσε την αφορμή για τη σύνταξη του πιο πάνω σχολίου.

*****


ΝΕΟ ΧΑΣΤΟΥΚΙ ΓΙΑ ΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΣΤΑ ΛΥΚΕΙΑ
=====

Η Ολομέλεια έκρινε περίσσια αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου την διδασκαλία και το πρόγραμμα που προτείνει η απόφαση του τέως υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη

Ανελέητα και διαδοχικά είναι τα πλήγματα που δέχεται η κυβέρνηση στο θέμα της διδασκαλίας του μαθήματος των θρησκευτικών στα σχολεία από το Συμβούλιο της Επικρατείας, καθώς σήμερα με απόφαση της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, κρίθηκε περίσσια αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) η διδασκαλία των θρησκευτικών στα Λύκεια της χώρας.

Τον περασμένο μήνα η Ολομέλεια του ΣτΕ (απόφαση 660/2018) είχε κρίνει αντισυνταγματική την από 7.9.2016 απόφαση του τέως υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη με την οποία επήλθε ριζική αλλαγή στο χαρακτήρα και τον τρόπο διδασκαλίας του μαθήματος των θρησκευτικών στις τάξεις Γ΄ έως ΣΤ του Δημοτικού και του Γυμνάσιου.

Σήμερα, η Ολομέλεια του ΣτΕ με την υπ΄ αριθμ. 926/2018 απόφασή της με πρόεδρο τον Νικόλαο Σακελλαρίου και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Ευθύμιο Αντωνόπουλο, έκρινε κατά πλειοψηφία ότι η 143579/Δ2/7.9.2016 απόφαση του τότε υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη για το πρόγραμμα σπουδών του μαθήματος των θρησκευτικών στα Γενικά Λύκεια είναι πολλαπλά αντισυνταγματική και αντίθετη στην ΕΣΔΑ. Για το λόγο αυτό την ακύρωσε.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ στη σημερινή απόφασή της βαδίζει στα χνάρια της προηγούμενης απόφασής της για τα Δημοτικά και Γυμνάσια και μάλιστα έχει νέες σκέψεις για τον τρόπο διδασκαλίας του μαθήματος των θρησκευτικών που είναι «σκληρότερες» για την κυβέρνηση.

Κατά τους συμβούλους Επικρατείας, «σύμφωνα με την συνταγματική αρχή της ισότητας και τις διατάξεις των άρθρων 9 και 14 της ΕΣΔΑ, το κράτος δεν μπορεί, ρυθμίζοντας το περιεχόμενο του μαθήματος των Θρησκευτικών, να στερήσει από τους μαθητές που ασπάζονται ορισμένη θρησκεία το δικαίωμα, το οποίο αναγνωρίζει σε μαθητάς που ανήκουν σε άλλες θρησκείες, να διδάσκονται αποκλειστικά τα δόγματα της πίστεώς των (όχι δε και δόγματα άλλων θρησκειών)».

Το πρόγραμμα σπουδών για το μάθημα των θρησκευτικών στα Λύκεια «έχει ποιοτική και ποσοτική ανεπάρκεια ως προς την διδασκαλία της Ορθόδοξης Εκκλησίας, προκαλώντας σύγχυση στη θρησκευτική συνείδηση των Ορθοδόξων Χριστιανών μαθητών -στους οποίους αποκλειστικά μπορεί να απευθύνονται τα άρθρα 13 και 16 του Συντάγματος- το μάθημα των θρησκευτικών μέσω του οποίου επιτυγχάνεται η ανάπτυξη της Ορθόδοξης Χριστιανικής συνειδήσεως».

Με το πρόγραμμα σπουδών στα Λύκεια «δεν επιχειρείται ούτε καν η «θρησκειολογικού» τύπου μετάδοση γνώσεων και πληροφοριών για τα δόγματα, τις ηθικές αξίες και τις παραδόσεις της Ορθοδοξίας ή άλλων χριστιανικών ομολογιών ή άλλων θρησκειών, αλλά η επεξεργασία εννοιών, οι οποίες ανάγονται σε διάφορες εκτιμήσεις ή διδακτικά αντικείμενα, εξετάζοντας απλώς από θρησκευτικής σκοπιάς, όχι όμως αποκλειστικώς από Ορθόδοξη Χριστιανική οπτική γωνία».

Επισημαίνεται σε άλλο σημείο της δικαστικής απόφασης ότι τόσο από την προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση, όσο και από το πρόγραμμα σπουδών, «οι μαθητές καθοδηγούνται προς ένα συγκεκριμένο τρόπο σκέψης και ζωής που είναι αποσυνδεδεμένο από την διδασκαλία της Ορθόδοξης Εκκλησίας και είναι προς ένα σύστημα αξιών που νοθεύει τη διδασκαλία αυτή».

Παράλληλα, το ΣτΕ επαναλαμβάνει πολλές σκέψεις της προηγούμενης απόφαση που αφορά το μάθημα των θρησκευτικών στα Δημοτικά και Γυμνάσια, όπως ότι η απόφαση του Νίκου Φίλη, είναι αντίθεση στο άρθρο 16 του Συντάγματος το οποίο ορίζει ότι η παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του κράτους και μεταξύ των σκοπών της είναι η ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης, γιατί με το πρόγραμμα σπουδών που εισάγεται «φαλκιδεύεται ο επιβαλλόμενος από τη συνταγματική αυτή διάταξη σκοπός της ανάπτυξης, δηλαδή της Ορθόδοξης Χριστιανικής συνείδησης των μαθητών στα ανήκοντα στην επικρατούσα θρησκεία της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Χριστού.

Ακόμη, αναφέρεται ότι προσβάλλεται ευθέως το Πρώτο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της ΕΣΔΑ γιατί στερεί από τους μαθητές του Ορθόδοξου Χριστιανικού δόγματος το δικαίωμα να διδάσκονται αποκλειστικά τα δόγματα, τις ηθικές αξίες και τις παραδόσεις της Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας του Χριστού, ενώ η νομοθεσία προβλέπει για μαθητές Παπικούς, Εβραίους και Μουσουλμάνος να διδάσκονται αυτοτελώς το μάθημα αυτό.

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είχαν προσφύγει η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων και 4 γονείς τα παιδιά των οποίων φοιτούσαν στο Λύκειο.

No comments:

Post a Comment