Tuesday, April 17, 2018

ΑΠΟΛΥΤΗ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΗΣ ΑΙΡΕΤΙΚΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΒ. ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΑΜΒΡΟΣΙΟ


ΑΠΟΛΥΤΗ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΗΣ ΑΙΡΕΤΙΚΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΒ. ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΑΜΒΡΟΣΙΟ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Δημοσιεύουμε κατωτέρω αποσπάσματα, από εκτενές άρθρο του Σεβ. Καλαβρύτων Αμβρόσιου, αναφορικά με την Σύνοδο της Κρήτης, που επιγράφει Το Άγιο φως ανατινάζει τις αποφάσεις της δήθεν «Αγίας και μεγάλης συνόδου».

Στο άρθρο του ο Σεβασμιώτατος δεν διστάζει να χαρακτηρίσει την Σύνοδο της Κρήτης ψευδοσύνοδο, αιρετική και ληστρική, να αποκαλέσει τις αποφάσεις της αιρετικές και να πει ευθαρσώς σε όσους ιεράρχες υπέγραψαν τα Κείμενά της ότι έπεσαν σε αίρεση.

Για να διατυπωθούν δημόσια τόσο σοβαρές καταγγελίες, από ένα εν ενεργεία Μητροπολίτη, χρειάζεται μεγάλη παρρησία, επειδή -όπως όλοι γνωρίζουμε- ούτε ο Πατριάρχης Βαρθολομαιος, ούτε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος χωρατεύουν.

Ελπίζουμε ότι οι Οικουμενιστές δεν θα τολμήσουν να διώξουν τον Σεβασμιώτατο Καλαβρύτων για τις ομολογιακές θέσεις που κατέθεσε με το άρθρο του για τον Οικουμενισμό και τη Σύνοδο της Κρήτης.

Και βεβαίως δεν θα χάσουμε την ευκαιρία να επαναφέρουμε προηγούμενη έκκλησή μας στον Σεβασμιώτατο Καλαβρύτων να ανακαλέσει την παραίτηση που υπέβαλε. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν έστω και ελάχιστοι ιεράρχες που έχουν το θάρρος της γνώμης τους για να προμαχούν για τα θέματα της πίστεως χωρίς να φοβούνται τις συνέπειες, Σεβασμιώτατε.

Ιδού αποσπάσματα του άρθρου, που μας έδωσαν την αφορμή για τη σύνταξη του πιο πάνω σχολίου.

*****



ΤΟ ΑΓΙΟΝ ΦΩΣ ΑΝΑΤΙΝΑΖΕΙ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗ ΔΗΘΕΝ “ΑΓΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ”

Του Σεβ. Καλαβρύτων Αμβρόσιου
=====

Ήλθεν η ώρα να εκφράσουμε την ταπεινή μας γνώμη για την δήθεν «Αγία καί Μεγάλη Σύνοδο» του Κολυμπαρίου της Κρήτης. Οι συνελθόντες Ιεράρχες της Ορθοδοξίας, όσοι βεβαίως εψήφισαν και υπέγραψαν την σχετική πεπλανημένη Απόφαση της Ληστρικής εκείνης Συνόδου, απεφάνθησαν ότι είναι ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ (!!!) όλες οι μέχρι σήμερα αποκαλούμενες «χριστιανικές Ομολογίες»! Δηλ., σύμφωνα με την Απόφαση του Κολυμπαρίου, οι Παπικοί καί οι Προτεστάντες δεν συνιστούν τα αποκόμματα, που ξεσχίσθηκαν από το Σώμα της Μιάς, Αγίας, Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας, ΑΛΛΑ ΣΥΝΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΤΗΝ ΜΙΑΝ ΑΓΙΑΝ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΝ!!!!  

Παρά ταύτα εμείς οι Ορθόδοξοι διδαχθήκαμε και πιστεύουμε, ότι υπάρχει ΜΟΝΟΝ ΜΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ, αυτή την οποία συνέστησε ο Χριστός μας κατά τήν ημέρα της Πεντηκοστής! Όσοι στο πέρασμα του χρόνου αποκόπησαν από τό ΕΝΑ και ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΑΥΤΟ ΔΕΝΔΡΟ, την Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία, ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ πλέον ό,τι ονομάζουμε «ΕΚΚΛΗΣΙΑ», διότι δεν είναι πλέον τίποτε περισσότερο από παρακλάδια του κεντρικού δένδρου, δηλ. της Ορθοδόξου Εκκλησίας, παρακλάδια, τα οποία από τον άνεμο του εγωϊσμού και της πλάνης  ξεσχίσθηκαν, δηλ. αποκόπηκαν από το κυρίαρχο δένδρο της Εκκλησίας! Η συνείδησις της Εκκλησίας μάλιστα, σαν επιβεβαίωση της συντελεσθείσης αποκοπής, τους έδωσε ένα ξεχωριστό, δικό τους όνομα! Τους  ονόμασε α) Παπικούς και β)Προτεστάντες! Είναι ΠΑΡΑΚΛΑΔΙΑ, τα οποία απεκόπησαν και συνεπώς ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΔΕΝ ΔΥΝΑΝΤΑΙ ΝΑ ΟΝΟΜΑΖΩΝΤΑΙ «ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ»! Είναι απλώς χριστιανικές Ομολογίες! Με την απαράδεκτη Απόφαση, προδώθηκε η αγία Ορθοδοξία!

Όλα αυτά  λοιπόν, δηλ. τα περί οικτράς Κολυμπαριανής πλάνης, επιβεβαιώνονται από την τελετή της αφής του Αγίου Φωτός στα Ιεροσόλυμα! Από την στιγμή, που ο Ουρανός αρνείται πεισματικά να χαρίσει το Άγιο Φώς σε κάποιους άλλους από όσους φέρουν τό όνομα «χριστιανός», παρά, μόνο στον Πατριάρχη των Ορθοδόξων καθίσταται και ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑΠΟΔΕΙΚΤΟΝ, ότι Μία Εκκλησία υπάρχει, και αυτή είναι η Ορθόδοξος Εκκλησία! Άρα η Απόφασις της δήθεν «Αγίας και Μεγάλης Συνόδου» των Ορθοδόξων στο Κολυμπάρι της Κρήτης ελέγχεται ως λανθασμένη! Είναι 100% αιρετική!  Οι άγιοι Πατέρες, οι συγκροτήσαντες την Σύνοδον εκείνην, επλανήθησαν! Ναί, υπέπεσαν σε αίρεση!
Μοναδική εξαίρεση από τους εκπροσώπους της Εκκλησίας της Ελλάδος υπήρξεν ο Σεβ. Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος, ο Οποίος αρνήθηκε να προσυπογράψη, γι' αυτό και Τον συγχαίρουμε δημοσίως!

Επιβεβαίωση των παραπάνω θέσεών μας αποτελούν οι διορθωτικές προτάσεις του προαναφερθέντος Σεβ. Μητροπολίτου Ναυπάκτου κ. Ιεροθέου, οι οποίες -δυστυχώς- απερρίφθησαν πανηγυρικώς από την Σύνοδο του Κολυμπαρίου!  

Το Κολυμπάρι απέρριψε ορθόδοξες βελτιωτικές προτάσεις.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος, ο οποίος συμμετέχει στη Σύνοδο του Κολυμπαρίου, αλλά δεν υπέγραψε το εν λόγω προβληματικό κείμενο, σε ειδική ανάλυσή του («Οι αποφάσεις της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος για την ΑκΜΣ και η κατάληξή τους»), μαρτυρεί ότι στο Κολυμπάρι απορρίφθηκαν (προσοχή!) οι εξής διορθωτικές (ορθόδοξες) προτάσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος (βλ. «Θεοδρομία», ΙΗ  3.4 [Ιουλ. –Δεκ 2016] 416-436):
(α) Η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν δέχεται την εγκυρότητα των μυστηρίων των ετεροδόξων (αιρετικών), ασχέτως από τον τρόπο που τους εντάσσει στην Εκκλησία, όταν μεταστραφούν.
(β) Τήν «ένωση των εκκλησιών» η Ορθοδοξία την κατανοεί μόνον ως επιστροφή («επισυναγωγή») των άλλων στην Ορθοδοξία.
(γ) Η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν βλέπει τον εαυτό Της ως μέρος «του διαιρεμένου χριστιανικού κόσμου», δηλ. σαν θραύσμα ενός ενιαίου μείγματος Ορθοδοξίας και αιρέσεως.
Η απόρριψη όλων των παραπάνω διευκρινίσεων «φωτίζει» το τι πραγματικώς εννοεί το Κολυμπάρι ονομάζοντας «Εκκλησίες» τους ετεροδόξους-αιρετικούς. Τους θεωρεί «Εκκλησία», όπως είναι οι Ορθόδοξοι.
 (Μοναχός Σεραφείμ, βλ. https://katihisis.blogspot.gr/2017/10/blog-post_23.html)
Κατόπιν των ανωτέρω, επικαλούμενος το αδιαμφισβήτητο θαύμα της αφής του Αγίου Φωτός στα Ιεροσόλυμα, και απευθυνόμενος στους αγαπητούς εν Χριστώ Αδελφούς μας της Εκκλησίας της Ελλάδος, προς εκείνους δηλ. οι οποίοι συνεκρότησαν την Αντιπροσωπείαν της Εκκλησίας μας, τους καλούμε αδελφικώς και χωρίς αναβολή, να σπεύσουν και να ανακαλέσουν τήν υπογραφή τους στη σχετική Απόφαση, ώστε να αρχίσει τό ξήλωμα αυτής της πεπλανημένης Αποφάσεως! Θα είναι μια προσφορά στην αποκατάσταση της ορθής πίστεως! ΘΑ ΤΟ ΕΠΑΝΑΛΑΒΩΜΕΝ: Η παράδοσις ουρανόθεν του αγίου Φωτός ΜΟΝΟΝ στον Ορθόδοξο Πατριάρχη αποδεικνύει, ότι ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ! Η Εκκλησία είναι ΜΙΑ, ΑΓΙΑ, ΚΑΘΟΛΙΚΗ και ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗ, δηλ. η Ορθόδοξος ΕΚΚΛΗΣΙΑ! Μόνον αυτή!          

Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας σε έκτακτη Σύνοδό της, είχε προσδιορίσει και είχε αποφανθή σαφώς, σαφέστατα, ότι οι άλλες χριστιανικές Ομολογίες ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΙ ως «Εκκλησίες»!

Αδελφικώς, λοιπόν, Σας ερωτώ όλους μαζί καί ένα έκαστον εξ Υμών χωριστά:
Πρώτον, Υμάς τους Αρχιερείς - Μέλη της Αντιπροσωπείας:

Γιατί υπερέβητε την δοθείσαν Εξουσιοδότησιν;
 Δεύτερον, Υμάς τους υπολοίπους εξήκοντα (60) Ιεράρχας, Μέλη της Ι.Σ.Ι., οι οποίοι εδώσατε την σχετική Εξουσιοδότηση: 
          Γιατί δεν ελέγχετε τους Αρχιερείς, Μέλη της Αντιπροσωπείας 
για την σημειωθείσα παράκαμψη ή καί υπέρβαση
της δοθείσης εξουσιοδοτήσεως;;;

2 comments:

  1. Χμμμμμμ... Με αφορμή τον σχολιασμο σας κ. Τελεβαντο, περί ρομαντισμου του μακαριστου κυρου Μελετιου Καλαμαρα, νομίζω ότι είσθε και εσείς ολιγον τι ρομαντικος όσον αφορα τον Αιγιαλειας. Μην ξεχνάτε

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete