Tuesday, April 24, 2018

Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΝΑ ΧΟΡΗΓΗΣΕΙ ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ


Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΝΑ ΧΟΡΗΓΗΣΕΙ ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Σε δύο πρόσφατα άρθρα μας είδαμε τους λόγους που οδήγησαν το Οικουμενικό Πατριαρχείο να αποφασίσει να δώσει Αυτοκεφαλία στην Εκκλησία της Ουκρανίας και εξετάσαμε ποιές επιπλοκές θα δημιουργηθούν, αν το Οικουμενικό Πατριαρχείο προχωρήσει στην υλοποίηση της απόφασης.

Σήμερα θα δούμε ποιες επιπτώσεις θα έχει η Αυτοκεφαλία της Εκκλησίας της Ουκρανίας για τον Οικουμενισμό.

Καταρχήν οι εκκλησιαστικοί παράγοντες που ζητούν Αυτοκεφαλία στην Ουκρανία είναι δεδηλωμένοι Οικουμενιστές. 

Το πράγμα, όμως, δεν είναι τόσο απλό, επειδή ναι μεν η υπό τον Μητροπολίτη Ονούφριο Αυτόνομη Εκκλησία της Ουκρανίας δεν είναι οικουμενιστική, αλλά τελικά το Πατριαρχείο Ρωσσίας κατορθώνει να τη σέρνει -παρά τα πραγματικά της πιστεύω- στο άρμα του Οικουμενισμού.

Άρα δεν είναι ακριβές ότι, όσοι ζητούν Αυτοκεφαλία είναι Οικουμενιστές -που είναι-, ενώ οι άλλοι δεν είναι. Μπορεί να μην είναι στην προαίρεση. Στην πράξη, όμως, δυστυχώς σέρνονται πίσω από το άρμα του Οικουμενισμού, εξαιτίας της Εκκλησίας της Ρωσσίας.

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, στις συνομιλίες που θα έχει για την χορήγηση Αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας, θα ασκήσει ισχυρή πίεση στις Εκκλησίες που δεν έλαβαν μέρος στη Σύνοδο της Κρήτης να αποδεχτούν τις κακόδοξες αποφάσεις της.

Δύσκολα θα πειστούν οι Εκκλησίες της Βουλγαρίας και της Γεωργίας να υποχωρήσουν. Οι Εκκλησίες της Ρωσσίας και της Αντιόχειας, όμως, δεν είναι δύσκολο να συμφωνήσουν να αποδεχτούν τις κακόδοξες αποφάσεις της Συνόδου της Κρήτης, αφού τις ενστερνίζονται απόλυτα και μόνον για λόγους φιλοπρωτείας και εθνοφυλετισμού τις απορρίπτουν. Με την προυπόθεση φυσικά ότι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα οδηγήσει σε ναυάγιο, την απόφαση χορηγίας Αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας.

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος κρατά το κλειδί της χορηγίας Αυτοκεφαλίας. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να ασκεί σημαντική επιρροή σε πολλές Αυτοκέφαλες Εκκλησίες (Βουλγαρία, Γεωργία, Σερβία, Ρουμανία, Αντιόχεια, Ιεροσόλυμα, Ρωσσία, Σκόπια και Ουκρανία), επειδή είναι σε θέση να διαπραγματεύεται μαζί τους τη χορήγηση Αυτοκεφαλίας, με αντάλλαγμα την συνοδοιπορία τους σε θέματα Οικουμενισμού και με την επικύρωση των αποφάσεων της Συνόδου της Κρήτης.

Η συνέχεια θα δείξει τι έχει κατά νουν ο Παναγιώτατος, αλλά και πώς θα αντιδράσουν στις πιέσεις που θα ασκήσει σε βάρος πολλών Ορθόδοξων Εκκλησιών, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

No comments:

Post a Comment