Tuesday, April 17, 2018

ΑΚΤΙΝΑ ΦΩΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΙΝΑ


ΑΚΤΙΝΑ ΦΩΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΙΝΑ

Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού
=====

Όπως πληροφορούμαστε από την κινέζικη εφημερίδα The Global Times, το Μέγα Σάββατο λειτούργησε ξανά, μετά από 4 χρόνια, η εκκλησία της Αγίας Σκέπης της Θεοτόκου στο Χαρμπίν στη Μαντζουρία (βόρεια Κίνα). 

Ο εφημέριος π. Γιού Σι είναι ο πρώτος Κινέζος Ορθόδοξος που χειροτονήθηκε τα τελευταία 60 χρόνια! 

Χειροτονήθηκε στη Ρωσία στα 2015, μετά τις θεολογικές του σπουδές στην «Πνευματική Ακαδημία» της Αγίας Πετρούπολης. 

Κατά τον Κινέζο καθηγητή Ζιαγκ Μπάιτσουν, οι σχέσεις Ρωσσίας–Κίνας στον θρηκευτικό τομέα έχουν σχεδόν ξεκαθαρίσει. Παραμένουν, όμως, μερικά άλυτα θέματα. Τα άλυτα θέματα περιλαμβάνουν τη χειροτονία κληρικών και το αν πρέπει να αποστέλλονται περισσότεροι Ορθόδοξοι κληρικοί στη Ρωσσία για σπουδές και τέλος το ζήτημα των Ορθοδόξων κοινοτήτων στις διάφορες πόλεις της Κίνας. 

Κατά τον κ. Ζιαγκ η μεγαλύτερη Ορθόδοξη κοινότητα της χώρας βρίσκεται στην πόλη Εργκούν της Εσωτερικής Μογγολίας και ο αριθμός των πιστών είναι τρεις ως τέσσερις χιλιάδες. Ήδη βρίσκεται στη Ρωσσία για θεολογικές σπουδές ο υποψήφιος κληρικός Σουν Μιγκ με την προοπτική να χειροτονηθεί, μετά το πέρας των σπουδών του, ιερέας στο Εργκούν. 

Παρά το γεγονός ότι οι κινεζικές αρχές δεν έχουν εγκαταλείψει τη μακροχρόνια καχυποψία τους έναντι της Ορθοδοξίας στη χώρα, το γεγονός ότι έχουμε τον πρώτο Κινέζο ιερέα εδώ και 60 ολόκληρα χρόνια ΔΕΝ είναι μικρό πράγμα. 

Φυσικά για να μπορούμε να μιλούμε για αλλαγή πρέπει να αποκτήσουν ιερείς και ενοριακούς ναούς όλες οι Ορθόδοξες κοινότητες, που επί τόσες δεκαετίες στερούνται παντελώς λειτουργικής ζωής. Επίσης πρέπει να αναγνωριστεί η Ορθοδοξία από το κινεζικό κράτος, όπως οι Βουδδιστές, Κομφουκιανιστές, Μωαμεθανοί, Παπικοί και Προτεστάντες. 

Επί του παρόντος στο Πεκίνο, την Σαγκάη, το Σιτζιάγκ, κτλ. οι Ορθόδοξες κοινότητες στο σύνολό τους είναι ανενεργές. Είναι γεγονός ότι στην κινεζική πρωτεύουσα υπάρχει Ορθόδοξος ναός, αλλά αυτός βρίσκεται στους χώρους της ρωσσικής πρεσβείας και είναι απρόσιτος στους Κινέζους Ορθόδοξους. 

Ας προσευχηθούμε για τους άγνωστους αυτούς αδελφούς μας, ώστε να συντμηθεί ο χρόνος της δοκιμασίας τους, ώστε να μπορούν να λατρεύουν το Θεό και αυτοί, όπως και εμείς, εν πλήρει ελευθερία. Οι εκατοντάδες των εν Κίνα Αγίων, με επικεφαλής τον νέο ιερομάρτυρα Μητροφάνη Γιαγκ ικετεύουν γι’ αυτό τον Κύριον εκτενώς.

No comments:

Post a Comment