Saturday, April 28, 2018

ΔΥΟ ΝΕΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΑ ΕΠΙΦΑΝΙΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ


ΔΥΟ ΝΕΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΑ ΕΠΙΦΑΝΙΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Πολλά θλίβουν. Πολλά σκανδαλίζουν. Πολλά γκρεμμίζουν συνειδήσεις. Αλλά δεν είναι μόνον το κακό άφθονο στον κόσμο. 

Ο Θεός είναι παρών και κατεργάζεται τη σωτηρία μας και ενοικεί στις ψυχές των ταπεινών ανθρώπων που αγαπούν τον Χριστό και εργάζονται για τη δόξα Του.

Έχω στα χέρια μου τον Δ΄ τόμο του π. Επιφάνιου Θεοδωρόπουλου, “Άρθρα, Μελέται, Επιστολαί” και το βιβλίο του π. Επιφάνιου “Η χαρά του χριστιανού”.

Τα βιβλία είναι έκδοση του “Αγίου Ιωάννη του Δαμασκηνού” και τα έσοδα από την πώληση των βιβλίων θα διατεθούν για την ανέγερση της Ιεράς Μονής “Άγιος Ιωάννης Δαμασκηνός”, στη Μητρόπολη Κηφισίας, στην περιοχή Ωρωπού. 

Το βιβλίο “Η χαρά του χριστιανού” περιέχει πολλές ομιλίες του μακαριστού Γέροντα για πολλά θέματα. Ο αναγνώστης αναπαύεται με τους λόγους του Γέροντα Επφάνιου, επειδή ένας αγωνιστής, παραδοσιακός, αντιοικουμενιστής και άγιος κληρικός αναλύει, με θεολογική εμβρίθεια, βασικά θέματα της πίστης μας.

Στο βιβλίο “Άρθρα, Μελέται, Επιστολαί, Τόμος Δ΄, Ελάσσονες παρεμβάσεις 1, Περί εαυτού και των περί αυτόν”, δημοσιεύεται πλήθος κειμένων από το αρχείο του Γέροντα από το 1947 μέχρι το 1959.

Θαυμάζει κανείς την οξύνοια και την πολυμάθεια του Γέροντα και την ορθή αντιμετώπιση ουσιαστικών προβλημάτων της Εκκλησίας ήδη από την εποχή της νεότητός του.

Πνευματική δρόσος η έκδοση των έργων του μακαριστού Γέροντα.

Θερμές οι ευχαριστίες μας σε όλους όσους συνέβαλαν στην έκδοση του αρχείου του Γέροντα: Τον Καθηγούμενο του Ιερού Ησυχαστηρίου Κεχαριτωμένης Τροιζηνίας, Αρχιμανδρίτη Σπυρίδωνα Παυλόπουλο, τον κατά σάρκαν αδελφό του μακαριστού Γέροντα κ. Πολυνείκη Θεοδωρόπουλο και τον π. Ιωάννη Κωστώφ, τον ακάματο και χαλκέντερο εργάτη του Ευαγγελίου, που επιμελείται την έκδοση των βιβλίων.

Μνησθείη Κύριος ο Θεός της συμβολής τους για την έκδοση τόσων σημαντικών βιβλίων που αναπαύουν την ψυχή των ανθρώπων και δίνουν λύσεις σε βασικά προβλήματα της Εκκλησίας.

No comments:

Post a Comment