Friday, April 20, 2018

ΧΑΡΜΟΣΥΝΟ ΑΓΓΕΛΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ, ΤΟΝ ΜΟΝΑΧΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ


ΧΑΡΜΟΣΥΝΟ ΑΓΓΕΛΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ, ΤΟΝ ΜΟΝΑΧΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Διαβάσαμε στη “Ρομφαία”: 

“Συνάντηση με ένα Κύπριο ιερομόναχο, τον Πανοσιολογιώτατο π. Βαρνάβα Γρηγοριάτη, πρόσφυγα από το χωριό Μύρτου της επαρχίας Κερύνειας και Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Αγίων Αποστόλων στο Κονγκό στην Αφρική, είχε το πρωί της Παρασκευής 20 Απριλίου 2018 ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου.

Ο Αρχιμ. π. Βαρνάβας είναι ο πρώτος ενθρονισμένος Καθηγούμενος σε Μονή της Ιεραποστολής στην Αφρική.

Ο Μακαριώτατος, αναφερόμενος με θερμά λόγια στο πρόσωπο του π. Βαρνάβα, επισήμανε για αυτόν ότι αποτελεί μία σωστή μαρτυρία Ιησού Χριστού στην Μαύρη Ήπειρο, και διαπίστωσε την σπουδαία πνευματική ζωή και τις γερές πνευματικές βάσεις που έχει θεμελιώσει στη Μονή του Οσίου Γρηγορίου στο Άγιον Όρος, οι οποίες οφείλονται στον μακαριστό γέροντά του, τον π. Γεώργιο Καψάνη, ο οποίος υπήρξε ο πρώτος που δίδαξε το άνοιγμα της Εκκλησίας προς τα έθνη και του ενέπνευσε τη διακονία για την Ιεραποστολή.

Ο Πανοσιολογιώτατος Καθηγούμενος, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου για τις πατρικές ευχές του και διαβεβαίωσε πως θα αναλώσει τον εαυτό του στην διακονία των μοναχών που τον περιβάλλουν αλλά και ολόκληρης της Εκκλησίας.”

Εκεί που πνίγουν την ψυχή σου τα σκάνδαλα, εκεί που γκρεμίζονται συνειδήσεις, εκεί που διερωτάσαι αν απέστη ο Χριστός, έρχεται -σαν αύρα δροσιάς- μια είδηση, που φαίνεται ασήμαντη, να σου θυμίσει ότι ζει Κύριος ο Θεός και μεγαλουργεί στο πρόσωπο Αγίων ανθρώπων, άγνωστων -τις πλείστες φορές- στους πολλούς.

Ο Αρχιμανδρίτης Βαρνάβας Γρηγοριάτης
εγκατέλειψε νωρίς τα φοιτητικά θρανία για να εγκαταβιώσει στην Ιερά Μόνη Γρηγορίου. Ηγούμενος της Μονής, τότε, ήταν ο Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Καψάνης διακριτικός και αντιοικουμενιστής Γέροντας.

Άνθρωπος λίγων λόγων και πολλής προσευχής ο π. Βαρνάβας ενέπνεε τους προσκυνητές με την εν προσευχή σιωπή του και την αγγελική πολιτεία του.

Ιδού ότι ο Κύριος τον κάλεσε στην Αφρική, στη Μητρόπολη Κατάγκας, όπου διακονεί ο ευλαβής Αγιορείτης επίσκοπος Μελέτιος Γρηγοριάτης, για να μεταλαμπαδεύσει τον Αγιορειτικό μοναχισμό στην μαύρη ήπειρο.

Ο Θεός έχει τους δικούς Του. Ποτέ να μην απογοητευόμαστε. Ποτέ να μη χάνουμε την πίστη μας. Όπως τη ζύμη που ζυμώνει όλο το φύραμα, ο Xριστός κατεργάζεται τη σωτηρία του σύμπαντος κόσμου με ταπεινές ψυχές πλημμυρισμένες από τη χάρη του Θεού.

No comments:

Post a Comment