Friday, June 10, 2016

ΚΑΚΟΔΟΞΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΟΡΘΟΔΟΞΗ ΣΥΝΟΔΟ


ΚΑΚΟΔΟΞΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΟΡΘΟΔΟΞΗ ΣΥΝΟΔΟ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Διαβάσαμε στη “Ρομφαία”:

“Ιστορικές οι στιγμές για την Κρήτη, τους πολίτες και την ίδια την Εκκλησία η Πανορθόδοξη Σύνοδος, επισημαίνει σήμερα στο Ράδιο 9,84 ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάπας Πάσης Αφρικής κ.κ Θεόδωρος.
        Μίλησε για την απαιτούμενη συνοχή των Ορθόδοξων Εκκλησιών μακριά από πολιτικά -εθνοφυλετικά συμφέροντα και έφερε ως παράδειγμα την Καθολική Εκκλησία και τον Πάπα Φραγκίσκο.
        Είναι αδιανόητο είπε, την τελευταία στιγμή προσωπικές βλέψεις και πικρίες για τις Συνοδικές ιστορικά παραδεκτές θέσεις των πρωταγωνιστικών ρόλων συντονισμού που έχει το Οικουμενικό Πατριαρχείο, κάποιοι να μην έρχονται στην Πανορθόδοξο, παρότι είχε αποφασιστεί ομόφωνα.
        Εκτίμησε ότι η Βουλγαρία δύσκολα θα αλλάξει την απόφαση της, σε αντίθεση με τις 3 άλλες Εκκλησίες που δεν έχουν πει το οριστικό όχι.
        Αδιανόητο πρόσθεσε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας, σήμερα με τον κόσμο να βασανίζεται να θέτουμε θέματα ποιος κάθεται και πού και δύσκολο για όποια Εκκλησία πει Όχι να ανακαλέσει την απόφαση της.
        Ανέφερε ότι οι ιεράρχες πρέπει να ανοίξουν την ατζέντα με το προσφυγικό και εκδήλωσε την πρόθεση να επισκεφθεί μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου τη Λιβύη.
        Κάλεσε τέλος όσους ιεράρχες εκφράζουν απόψεις περί ανωτερότητας κάποιων λαών, να αφήσουν τα χρυσοποίκιλτα στασίδια τους και να επισκεφτούν την Αφρική για να καταλάβουν το νόημα του «φτωχού» και «ταπεινού» Χριστού.”

Θλιβόμαστε βαθύτατα για την κατάντια ενός ορθόδοξου Πατριάρχη που καλεί τους ορθόδοξους Πρωθιεράρχες να μιμηθούν τον Πάπα Φραγκίσκο. Και ναι μεν δεν παίρνει κανείς τοις μετρητοίς αυτά που λέγει ο Μακαριότατος Αλεξανδρείας αλλά ακόμα και για τον Μακαριότατο Αλεξανδρείας πρέπει να υπάρχουν όρια για τις αθεολόγητες κουβέντες που λέγει.

Οι Ορθόδοξοι πρωθιεράρχες, Μακαριότατε Αλεξανδρείας, τον Πάπα Φραγκίσκο πρέπει να τον έχουν παράδειγμα προς αποφυγή. Όχι προς μίμηση.

Όσο για τις προτροπές σας στους ιεράρχες να αφήσουν τα χρυσοποίκιλτα στασίδια τους και να επισκεφτούν την Αφρική για να καταλάβουν το νόημα του φτωχού και ταπεινού Χριστού καλόν θα ήταν να αρχίζατε από τη δική σας Αυλή η οποία δεν υστερεί σε χρυσοποίλτο διάκοσμο από την Αυλή άλλων Θρόνων.

Εκτός φυσικά και αν ο Μακαριότατος Αλεξαδρείας έχει υπόψη του ιεράρχες του Θρόνου, όπως τον επίσκοπο Μπραζαβίλ Παντελεήμονα Αράθυμο, ο οποίος κλείζει την Εκκλησία της Αλεξανδρείας και δοξάζει τον τομέα της ιεραποστολής.

Αλήθεια, Μακαριότατε Αλεξανδρείας! Ο κ. Αράθυμος θα συνοδεύσει τη Μακαριότητά σας στην εν Κολυμπαρίω Μεγάλη Σύνοδο της Κρήτης; Θα είναι κρίμα η Ορθοδοξία, σε μια τόσο κορυφαία στιγμή της, να στερηθεί της θεολογικής σοφίας και του ήθους του εκλεκτού αυτού ιεράρχη του Θρόνου σας.

No comments:

Post a Comment