Friday, June 3, 2016

ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΕΙ ΤΟ ΤΟΠΙΟ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ


ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΕΙ ΤΟ ΤΟΠΙΟ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Η Ημερίδα που διοργάνωσε η Θεολογική Σχολή της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου δεν μας βοήθησε καθόλου να ξεκαθαρίσουμε ποια στάση θα τηρήσει η Εκκλησία της Κύπρου στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο.

Κατ’ αυτήν ακούστηκαν πολλά και διάφορα αλλά δεν είναι ακόμη σαφές τι ακριβώς θα υποστηρίξει η Εκκλησία της Κύπρου αναφορικά με τα κακόδοξα κείμενα της ε΄ Προσυνοδικής Διάσκεψης, που προσδίδουν εκκλησιαστικότητα στους αιρετικούς.

Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι οι Μητροπολίτες Λεμεσού Αθανάσιος και Μόρφου Νεόφυτος και οι επίσκοποι Νεαπόλεως Πορφύριος, Αμαθούντος Νικόλαος και Λήδρας Επιφάνιος μειοψήφισαν στη Σύνοδο όταν η Ιερά Σύνοδος διαβουλεύετο ποια στάση θα τηρούσε η Εκκλησία της Κύπρου κατά τη διάρκεια των εργασιών της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου.

Γνωρίζουμε επίσης μια θαυμάσια επιστολή που δημοσιοποίησε ο Μητροπολίτης Λεμεσού και γνωρίζουμε ακόμη ότι ο Πανιερότατος Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος είπε ότι συμφωνεί πλήρως με το καταπληκτικό κείμενο που δημοσίευσε πρόσφατα ο Σεβ. Ναυπάκτου για την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο.

Εκείνο, όμως, που παραμένει ακόμη άγνωστο, είναι σε ποια σημεία υπήρξε διαφωνία μεταξύ των αγίων συνοδικών της Εκκλησίας της Κύπρου.

Μετά την Ημερίδα που διοργάνωσε η πλειοψηφία της Συνόδου και επειδή δεν ξεκαθάρισαν τα πράγματα οι Μητροπολίτες Λεμεσού και Μόρφου έχουν την ευθύνη να ενημερώσουν το ποίμνιο της Εκκλησίας σε ποια σημεία διαφωνούν με την πλειοψηφία.

No comments:

Post a Comment