Monday, December 1, 2014

Β. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ, ΑΓΙΟΝΟΡΕΙΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΙΚΟ



ΑΓΙΟΝΟΡΕΙΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΙΚΟ

Ποιητική συλλογή

Βασίλη Χαραλάμπους


ΠΡΟΛΟΓΙΚΟ
------

Κάθε π’ ανεβαίνω τ’ Αθωνικά βράχια, αναθυμούμαι τα λόγια του Γέροντος Ιωσήφ του Σπηλαιώτη «Ελθέ το νυν έστω μίαν ημέραν. Να θεολαλήσωμεν και θεολογήσωμεν, να απολαύσης όπερ νοσταλγείς. Να ακούσης τα άγρια βράχια, τους μυστικούς σιωπηλούς θεολόγους να σου αναπτύσσουν βαθέα νοήματα και να οδηγούν την καρδίαν και τον νουν προς τον Κτίστην. Με την άνοιξιν είναι ωραία εδώ όπως το Άγιον Πάσχα έως της Παναγίας τον Αύγουστον. Θεολογούσιν οι άφωνοι θεολόγοι, τα ωραία βραχάκια και όλη η κτίσις».

Ο συμβολικός τρόπος που ομιλεί ο ασκητής Γέρων, για την ισοκρατούσα ησυχία στης προσευχής τ’ αδιάλειπτο, είναι χαρακτηριστικός. 

Αναθυμούμαι ακόμη και κείνο του Φώτη Κόντογλου «Τίποτε δεν δύναται να υπάρξη ποιητικότερον ασκητηρίου θεμελιωμένου επί αλιπλήκτου βράχου». 

Βράχια τόσο σημαντικά που ξένισαν ασκητές, «τους διαβεβηκότας εν θεωρία» κατά τον Άγιον Γρηγόριο τον Θεολόγο, ερημίτες που διάλεξαν να’ναι αφανείς κι ασήμαντοι με μόνο συντρόφεμα την αδιάλειπτο ικεσία.

Β. Χ.

*****
(Κυκλοφόρησε η πιο πάνω νέα ποιητική συλλογή και θα αναδημοσιεύουμε ποιήματα από αυτήν στο ιστολόγιό μας. Θερμά συγχαίρουμε τον φίλο ποιητή).


Π.Μ.Τ.

No comments:

Post a Comment